24Kitchen

Grčki chef Akis Petretzikis otkriva hrvatske okuse u novoj epizodi emisije 'Gurmansko putovanje Akisa Petretzikisa'

30.10.2025 u 11:39

Bionic
Reading

Epizoda snimana u Zagrebu i Istri emitirat će se u petak, 31. listopada na TV kanalu 24Kitchen

U novoj epizodi popularne kulinarske emisije 'Gurmansko putovanje Akisa Petretzikisa', koju će 24Kitchen kanal emitirati u petak, 31. listopada u 14 sati, poznati grčki chef Akis Petretzikis vodi gledatelje na gastronomsko putovanje kroz Zagreb i Istru.

Inspiriran mediteranskim duhom, Akis istražuje hrvatske okuse – od mirisnih tržnica i suvremenih restorana do tradicije istarskih maslinika i vinskih podruma.

Svoje putovanje započinje u srcu Zagreba, na Dolcu, gdje ga boje i mirisi svježih namirnica podsjećaju na djetinjstvo u Grčkoj. U zagrebačkoj pekarnici SALO otkriva brunch koji, kako sam kaže, 'ostaje u sjećanju zauvijek', dok ga susret s domaćim proizvođačima meda, sira i čokolade u ateljeu TAMAN uvodi u svijet pažnje prema detalju – onaj koji gastronomiju pretvara u umjetnost.

U nastavku otkriva dvije strane zagrebačke kuhinje: toplinu tradicije u Starom Fijakeru i suvremenu preciznost u restoranima NAV i Bekal, gdje su domaći chefovi pokazali da hrvatska kuhinja diše i prošlošću i budućnošću. Akis posjećuje i destileriju RUKE gdje kreira koktele inspirirane maslinovim uljem i crnim vinom.

Put ga potom vodi u Istru, gdje Akis sudjeluje u lovu na tartufe, kuša maslinova ulja na imanju Ipsa, posjećuje vinariju Rossi. Ondje spaja dva svijeta – grčku tradiciju i istarsku prirodu – pripremajući rustikalno jelo tsouchtu s tartufima i maslinovim uljem.

Osim gastronomije, Akisa su osvojili i hrvatski ugođaji – od Festivala svjetla u Zagrebu, koji opisuje kao 'nezaboravan trenutak putovanja', do igre i smijeha u tematskom parku Amazinga.

'Hrvatska me iznenadila toplinom ljudi i strašću prema hrani. Osjećam da smo povezani istim mediteranskim srcem', kaže Akis.

Tko je Akis Petretzikis?

Akis Petretzikis jedan je od najpoznatijih grčkih chefova i televizijskih lica. Javnost ga je upoznala kao pobjednika grčkog izdanja MasterChefa, a od tada je izgradio uspješnu karijeru kao autor kuharica, voditelj brojnih emisija i vlasnik popularnog YouTube kanala. Njegov kulinarski stil spaja jednostavnost tradicionalne grčke kuhinje s modernim tehnikama i pristupom koji naglašava radost kuhanja.

Epizoda snimana u Zagrebu i Istri emitirat će se u petak, 31. listopada u 14 sati na 24Kitchen kanalu.