HEDY LAMARR

Glumica kojoj su priznali čudesnu ljepotu, ali ne i čudesan um

28.03.2018 u 11:59

Bionic
Reading

U svoje je vrijeme, Hedy Lamarr slovila za najljepšu ženu svijeta, a mnogi je najviše pamte kao sirenu s velikog ekrana koja je filmskom golotinjom tridesetih godina prošlog stoljeća skandalizirala onodobno ćudoredno društvo

Glumica gavranski crne kose, koja je umrla na prijelazu milenija u 86. godini, u svojoj je autobiografiji napisala da svaka djevojka može biti glamurozna, 'samo treba biti nepomična i izgledati glupo'.

Ipak, Hedy Lamarr je bila sve samo ne to. U novom dokumentarnom filmu 'Bombshell: The Hedy Lamarr Story', o njezinu životu, napokon se otkrilo da se njezina ljepota zapravo ispriječila tome da dobije zasluženo priznanje kao oštroumna znanstvenica i inženjerka čije su inovacije pomogle revolucioniranju modernih komunikacija.

  • +7
Hedy Lamarr Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako su osnove njezina znanstvenog rada desetljećima bile poznate, Lamarr nikada nije javno govorila o svome životu izvan filmske umjetnosti. O tome se i ne bi puno znalo da 2016. godine nisu isplivale do tada nepoznate snimke na kojima je ispričala dio svoje životne priče.

Kombinirajući te snimke sa sjećanjima njezine djece, drugih članova obitelji i bliskih prijatelja, producentica Susan Sarandon i redateljica Alexandra Dean snimile su dokumentarac 'Bombshell: The Hedy Lamarr Story', koji slavnu glumicu razotkriva kao pionirku moderne komunikacijske tehnologije.

Hedy Lamarr bila je mlada austrijska emigrantica židovskog porijekla, koja je osmislila tajni sustav komunikacija. On je trebao pomoći u borbi s nacistima, ali su je nadležni ignorirali i kazali joj da vojnike radije uveseljava svojom ljepotom. Bila je već u poodmakloj dobi kada su tehnološki stručnjaci shvatili da se njezin koncept danas koristi kao temelj za sigurne WiFi, GPS i Bluetooth veze. Prije dvije godine je Fleming Meeks, novinar Forbesa, otkrio nekoliko tonskih zapisa iz telefonskog intervjua s Lamarr koje su mu omogućile rijedak uvid u njezine misli.

Rođena u Beču kao Hedwig Kiesler 1913. godine, Hedy Lamarr je još kao djevojčica bila intuitivna, upijala nove informacije i bila stalno zainteresirana za mehaniku. Kao mlada je imala nekoliko manjih uloga u Europi, tada još pod pravim imenom i potom zapanjila svijet obnaživši se u češkom filmu 'Ekstaza' sa Zvonimirom Rogozom kao glumačkim partnerom.

Hedy Lamarr u 'Ekstazi' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Papa Pio XI. osudio je film, Hitler ga zabranio, a scene u kojima je Lamarr naga izbrisane su iz većine europskih i američkih verzija. Hedy se potom udala za bogatog proizvođača oružja Fritza Mandla i zabavljala njegova poslovna i politička društva, među kojima su bili i Mussolini i Hitler, ali joj je život 'trofejne supruge' brzo dosadio pa je pobjegla u Hollywood.

Velike uloge nekako su je zaobišle, iako je čuveno odbila ulogu u 'Casablanci', koju će potom prihvatiti Ingrid Bergman, i pretvorila se u tipsku glumicu fatalnih zavodnica. Lamarr je 1941. patentirala koncept bežičnih komunikacija temeljen na izmjenama frekvencija, po kojem radijski odašiljač i prijemnik 'skaču' s jedne frekvencije na drugu i time onemogućavaju presretanje signala. Takav uređaj trebao je služiti radijski kontroliranim torpedima američke mornarice koji Nijemci ne bi mogli ometati.

Ideja je, međutim, bila toliko ispred svog vremena da američka mornarica nije prepoznala njezinu važnost i trebale su proći godine da se realizira. Danas su izmjene frekvencija temelj za brzu i sigurnu komunikaciju u špijunaži, vojsci, mobilnoj tehnologiji i na internetu. Lamarr od toga nikada nije zaradila niti lipe.

'U neko drugo vrijeme, ona bi vjerojatno bila znanstvenica. U ono doba, tu je opciju uništila njezina ljepota', kaže filmska povjesničarka Jeanine Basinger.

Dokumentarni film u Hedy Lamarr Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Njezina filmska karijera već je zgasnula kad ju je Cecil B. de Mille 1949. izabrao za najslavniju 'femme fatale' u povijesti u filmu 'Samson i Dalila', što će biti najveći hit njezine karijere. Govorilo se da je teško raditi s njom, pa je njezin novi filmski uspon prošao kako je i došao. Svi kasniji pokušaji da još jednom oživi karijeru nisu urodili plodom.

U međuvremenu je Lamarr sakupljala muževe, ukupno šestoricu, pa je do konca 50-ih imala više razvoda nego velikih uloga. Ipak, posljednjih 35 godina života nije se udavala i, s godinama se sve više povlačila iz javnoga života, a na kraju se izolirala od sviju, uključujući i obitelj s kojom je komunicirala samo telefonski. Umrla je usamljena, od srčanog udara, prije 18 godina.

INSPIRING WOMEN// Last night Gerry and I watched Bombshell. A doco telling the story of Hollywood movie star,Hedy Lemarr. Wowzers! What a woman! Not only was she stunningly beautiful, she had a natural understanding of physics that lead her into creating some of the most important inventions of our time ⭐️🌟✨💫 • • She came from Vienna but during the lead up to WW2 she fled her home just before Hitler occupied. At the time she was married to a wealthy arms dealer( who supplied guns to Nazis) Anyway! Fast forward to the bit were she knew she had to get out, so one night she sewed expensive jewels into her coat, drugged the maid to escape and rode off into the night on her push bike! Damn! This lady is a survivor! • • Hedy loved to create inventions. This was her happy place. She even helped Howard Hughes with an invention idea for a more efficient airplane model. She just had the idea to put the body of the fastest bird and the fastest fish together! Bam! 😆👏🏼 🤔👉🏼🦅+🐟=✈️ she loved to figure out how things worked. Pulling things apart and putting them back together. When she heard about the Nazi bombs blowing up a British ship it got her to thinking how she could help jam radio signals so the enemy couldn’t tell where the bomb was coming from or when it would land. So she created a jumping signal that couldn’t be traced fast enough. It involves a piano and her brilliant mind. I won’t say anymore... I may have already said to much.. sorry about that! You need to watch it! What an incredible beautiful wild woman 😘🙏🏼💓 • • • #hedylamarr #inventions #inventor #women #womenempowerment #womensupportingwomen #hollywood #moviestar #science #beauty #create #beautifulmind #physics #travel #adventure #inspiring #inspire #inspiringwomen #documentary #feminist #sisterhood

A post shared by Rhi Mapstone-Travel + Wellness (@do_rhi_mi) on

Potkraj života napokon je dobila zasluženo priznanje kao izumiteljica, ali je tek poslije smrti uvrštena u američku nacionalnu kuću slavnih izumitelja. 'Mislim da sam loša glumica. Čini mi se da više glumim u životu nego na ekranu', rekla je na nedavno otkrivenim snimkama.