Nakon kratke bolesti

Glumac koji je utjelovio Dartha Vadera preminuo u 85. godini

29.11.2020 u 12:40

Bionic
Reading

David Prowse, bivši bristolski bodibilder poznat po svojoj ulozi Dartha Vadera u originalnim Ratovima zvijezda, umro je u 85. godini, prenosi BBC

Prowse je dobio ulogu Vadera zbog svoga impozantnog fizičkog izgleda, iako je za govorni dio bio zaslužan James Earl Jones. No dizač utega koji je postao glumac najviše se ponosio svojom ulogom cestovnog junaka Green Cross Code Mana. Uloga koja je promovirala cestovnu sigurnost u Ujedinjenom kraljevstvu donijela mu je odlikovanje Reda Britanskog Carstva. 'Neka sila bude s njim, uvijek', izjavio je njegov agent Thomas Bowington.

'Iako je bio slavan zbog igranja mnogih čudovišta - za mene, ili sve koji su poznavali Davea i radili s njim, bio je junak naših života'. Bowington je nazvao glumčevu smrt, nakon kratke bolesti, 'istinski i duboko bolnim gubitkom za nas i milijune obožavatelja diljem svijeta'. Prowseova glumačka karijera protegla se na 50 godina, no uloga Vadera u Ratovima zvijezda donijela mu je međunarodnu slavu. Nažalost, njegov naglasak nije bio pogodan za ulogu opasnog holivudskog zlikovca te su njegove retke drugi izgovarali.

Prowse je bio stalna pojava u sva tri rana filma, zahvaljujući svom stasu i visini od 1.98 metara, zbog vještine dizanja utega, što mu je uostalom donijelo i predstavljanje Engleske na Igrama Commonwealtha ranih 60-ih. Tijekom ovog perioda, navodno je postao blizak prijatelj s konkurentskim bodibilderima Arnoldom Schwarzeneggerom i Louom Ferrignom (koji je kasnije postao poznat kao Nevjerojatni Hulk) - davno prije nego što su se pojavili na ekranima.

Čak i prije nego što je počeo glumiti, Prowse je postao uspješan u holivudskim krugovima, pripremajući pokojnog Christophera Reevea za fizičke izazove u ulozi Supermana, kao njegov osobni trener. Prowse je debitirao 1967. godine u 'Casino Royaleu', parodiji Jamesa Bonda, igrajući Frankensteinovo stvorenje, što je uloga koju su ga tražili da ponovno igra u dva filma iz kultne Hammer franšize, u filmovima 'Frankensteinov užas' iz 1970. i 'Frankenstein i čudovište iz pakla' iz 1974.

Također je redovito glumio u kultnim serijama 'Svetac', 'Space: 1999' i 'Doktor Who', gdje je imao ulogu minotaura u epizodi iz 1972. godine. Nakon što ga je redatelj George Lucas spazio u filmu 'Paklena naranča' iz 1971. godine, gdje je glumio tjelesnog čuvara, pozvan je na audiciju za uloge Dartha Vadera i Chewbacce u 'Ratovima zvijezda: Epizoda IV - Nova nada' iz 1977. godine. Kasnije je rekao BBC-ju da je izabrao Vadera, a ne Chewbaccu 'jer uvijek pamtite zločeste dečke'.

Nakon uspjeha Ratova zvijezda, Prowse se redovito kretao u krugovima obožavatelja te je išao na konvencije diljem svijeta gotovo 40 godina, no postojala je glasina da se posvađao s redateljem Lucasom te da mu je 2010. zabranjen dolazak na službene događaje.

Unatoč popularnosti Ratova zvijezda koja nikad nije jenjala, glumac je uvijek inzistirao da mu je uloga Green Cross Code Mana, kojeg je prvi put utjelovio 1975. godine, 'bila najbolji posao koji je ikad imao'. Odjeven u prepoznatljivo zelenobijelo odijelo superjunaka, ubrzo je postao zaštitni znak britanske cestovne sigurnosti više od jednog desetljeća, poznat po svome sloganu: 'Zaustavi se, pogledaj, osluhni'. Odrastao je u Bristolu, a kasnije je živio u Croydonu, ostvarivši se u ulogama 'voljenog supruga, oca i djeca'. Njegova autobiografija 'Straight from the Force's Mouth' objavljena je 2011. godine.