ODLAZAK VELIKANA

Glumac iz 'Boljeg života' preminuo od posljedica koronavirusa

24.03.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Vlastu Velisavljevića domaća javnosti će pamtiti po ulozi magistra Đorđevića u legendarnoj seriji 'Bolji život'. Prije nekoliko dana bio je hospitaliziran u KBC-u Dragiša Mišović, a preminuo je u 95. godini donose brojni srpski mediji

Vlasta Velisavljević cijepio se protiv korona virusa 21. siječnja ove godine, u bonici je bio priključen na respirator, no virus je nažalost bio jači.

'Odlučio sam se za rusko cjepivo, ali ga nisam mogao primiti. Liječnici su mi rekli da se ne može davati osobama starijim od 76 godina, a ja imam 94. Rekao sam liječnicima: 'Želim rusko zbog poznatog ruskog književnika i liječnika Antona Pavloviča Čehova. Mislio sam da će me razumjeti, ali činilo se da me nitko ne razumije. Malo sam se šalio. Da vam pravo kažem, nije me briga o kojem se cjepivu radi. Važno mi je da se zaštitim od koronavirusa i da budem zdrav, izjavio je ranije za Nova.rs.

Tijekom dugogodišnje karijere snimio je više od stotinu filmova, sedamdesetak TV serija i odigrao najmanje 350 uloga u kazalištu, a kao najstariji aktivan glumac u regiji, Vlasta je u 2017. godini gostovao s predstavom Jugoslavenskog dramskog kazališta 'Hamlet' u zagrebačkom HNK.

Izvor: Društvene mreže

Rođen je 1926. godine, a glumom se počeo baviti s 14. Kad je imao samo 17 godina, tijekom Drugog svjetskog rata, bio je u koncentracijskom logoru u Njemačkoj, a potom je od 1950. godine tri godine proveo najprije u zatvoru na Banjicu pa na Golom otoku zbog druženja sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom JNA i načelnikom katedre na Višoj vojnoj akademiji koji je bio staljinist. Zanat je pekao je kod Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca – Pepi Laković, Olivera Marković, Olgica Stanisavljević, Đuza Stojiljković).

Surađivao je s brojnim televizijskim i filmskim redateljima, a uloge po kojima će ostati posebno upamćen ostvario je u filmovima: 'Tesna koža', 'Mala noćna muzika', 'Noći i jutra', 'Tri priče o Džefu Pitersu', 'Junaci dana', 'Put oko sveta', 'Orlovi rano lete', 'Ljubav preko noći', 'Jutro'... Glumio je i u brojnim serijama: 'Gorski car', 'Maksim našeg doba', 'Na slovo, na slovo', 'Levaci', 'S vanglom u svet', 'Kamiondžije', 'Otvorena vrata', 'Gore dole', 'Crni Gruja 2', 'Lud, zbunjen, normalan', 'Sumnjiva lica', 'Montevideo, Bog te video'. Prije tri godine dobio je priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U Hrvatskoj je godinama ljetovao. Na Pelješcu je kupio kuću, a tijekom života Tri puta se ženio.

  • +3
Vlasta Velisavljević Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL