osvojila publiku

Gleda se Lidia Poët: Nova Netflixova serija, temeljena na stvarnoj ženi koja je mijenjala povijest, hit je među gledateljima

23.02.2023 u 06:47

Bionic
Reading

Radnja ove povijesne drame smještena je u Torino krajem 19. stoljeća, a prati mladu odvjetnicu, prvu ženu u povijesti primljenu u odvjetničku komoru

Povijesne drame vrlo su popularne u posljednje vrijeme, a na tragu toga, Netflix je predstavio novu seriju koja je apsolutno oduševila publiku. Riječ je o drami snimljenoj prema istinitom događaju, 'The Law According to Lidia Poët', u kojoj je u prvom planu prva odvjetnica u Italiji.

Radnja je smještena na sam kraj 19. stoljeća u grad Torino, u kojem se mlada Lidia bori s predrasudama i čini sve što je moguće kako bi uspjela u tada isključivo muškom svijetu odvjetnika.

Na samom početku doznajemo da je studentici prava Lidiji Poët torinski sud zabranio pristupanje odvjetničkoj komori, a time i njezine pokušaje bavljenja pravom učinio nezakonitim. Razlog? Isključivo njezin spol.

  • +20
Glumačka postava serije 'Lidia Poët' Izvor: Profimedia / Autor: Riccardo Giordano/ipa-agency n / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naravno, glavna junakinja nije odustala, već se zaposlila u odvjetničkoj firmi brata Enrica kako bi skupljala praksu te pripremala žalbu. U tome joj pomaže i šogor Jacopo, novinar sa širokom mrežom poznanstava, koji joj otkriva mnogobrojne tajne iz torinskog podzemlja. Jacopa Barberisa igra talijanski glumac i model, 29-godišnji Eduardo Scarpetta.

The Law According to Lidia Poët Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Lik Lidije Poët temelji se na istoimenoj povijesnoj ličnosti koja je živjela od 1855. do 1949. godine. Naime ona je uistinu bila prva žena koja je primljena u odvjetničku komoru u Italiji, čime je ovu profesiju učinila dostupnom za oba spola.

U 94 godine života nikad se nije udavala te se vrlo malo zna o njezinom privatnom životu. Stoga je Netflix odlučio začiniti priču pojedinim fikcijskim likovima kako bi unio dašak romantike i šarma u hladan odvjetnički svijet.

  • +13
Matilda de Angelis Izvor: Profimedia / Autor: Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Proslavljenu odvjetnicu utjelovila je jedna od najvećih nadolazećih europskih zvijezda malih ekrana, 27-godišnja Matilda De Angelis. Prelijepa glumica, rođena 1995. godine u Bologni, pažnju je na sebe skrenula iznimno zapaženim nastupom u HBO-ovoj hit drami 'The Undoing', u kojoj je nastupala s ikonama Hollywooda Hughom Grantom i Nicole Kidman.

Ova uloga učinila ju je licem s naslovnice prestižnog Voguea, u kojem je prvi put predstavljena široj svjetskoj javnosti.

Osim što je iznimno talentirana glumica, De Angelis je nadarena glazbenica. S 13 godina počela se baviti sviranjem gitare te je tijekom godina naučila svirati violinu i klavir. Sa samo 16 godina pošla je na turneju s lokalnim bendom Rumba de Bodas te su putovali Europom narednih pet godina.

  • +4
The Law According to Lidia Poët Izvor: Promo fotografije / Autor: Netflix

U sklopu turneje otkrila je i svoje pjevačke sposobnosti pa je 2014. godine izdala album 'Karnaval Fou'. Glumačku karijeru započela je 2017. ulogom u Disneyjevom filmu 'Coco'. Sada je pred njom najozbiljnija uloga karijere u kojoj treba oživjeti ženu koja je mijenjala povijest, a prema dosadašnjim kritikama, u tome je postigla još jedan velik uspjeh!