Ljeto u MSU

Glasni jazz Tamara Obrovac Quarteta u noći predizborne šutnje

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 10:16
  • Objavljeno 03.07.2020 u 10:16
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mare Milin

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni gostuje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u subotu, 4. srpnja u sklopu manifestacije Ljeto u MSU

Nastupit će kao vokalistica svoga kvarteta u kome su izvrsni i nagrađivani umjetnici: klavijaturist Matija Dedić, Kruno Levačić na bubnjevima i Žiga Golob na kontrabasu.

Zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, Tamara Obrovac je u nekoliko posljednjih godina stekla veliku popularnost. Uz kontinuiranu međunarodnu koncertnu aktivnost umjetnica sklada glazbu za kazalište i film, za što je višestruko nagrađivana. Alkemijom s izvanrednim glazbenicima njenih ansambala koji vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe, postiže nevjerojatnu lakoću izričaja svojstvenu samo najvećim umjetnicima. Njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument. Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je, koristeći elemente vlastite tradicije, stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija na svjetskoj glazbenoj sceni.

Tamara Obrovac ove je godine bila nominirana za glazbenu nagradu Porin u tri kategorije: najbolji album jazz glazbe, najbolja skladba jazz glazbe te najbolja izvedba jazz glazbe. Porina je osvojila u Kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe za skladbu „Suza sjajna“ s albuma „Transadriaticum“ u izvedbi Tamara Obrovac Transadriatic Quarteta.

Albumom Ulika Tamara Obrovac Quarteta iz 1998. godine, po prvi puta predstavljen je novi način razmišljanja i komponiranja Tamare Obrovac u kojem se spaja inspiracija lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. Ponovni susret Quarteta na koncertu u Grožnjanu (07/2011.) potaknuo je novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi koje je Quartet zabilježio na CD-u „Ulika revival“ snimljenom 2013. godine. Kroz ovu ponovno otkrivenu radost zajedničkog muziciranja, ostvarenu kroz virtuozno muziciranje, neomeđenu slobodu izričaja, humor i improvizaciju svojstvenu svim glazbenicima iz Quarteta, definitivno se potvrdila zajednička želja za novom (starom) suradnjom; sada zreli glazbenici iz Tamara Obrovac Quarteta ponovno zajedno sviraju i reinterpretiraju stare kompozicije, iz nove, zrelije umjetničke vizure.

Quartet je već održao niz izvrsno prihvaćenih koncerata na međunarodnim festivalima; Luneburger Jazz Nights, JazzAhead Bremen, Düsseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Jazz meets world Prague. U vrlo kratkom roku CD je dobio izvrsne kritike u mnogim internacionalnim i domaćim jazz medijima, od kojih izdvajamo: All About Jazz, Jazzthetik, Jazz Podium…

Uz koncert Tamara Obrovac Quarteta 4. srpnja na platou MSU-a, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb Filma od 11 do 21 sat.

Uz izložbu, u 18 sati očekuje vas i performans Dejana Gotića u dvorani Gorgona.

Također, već tradicionalno, u dvorani Gorgona MSU-a moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ovoga puta prikazujemo dokufikcijski film Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom, o Larssonovoj karijeri i njegovom istraživanju ekstremnih desničarskih grupacija u Švedskoj.

Ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2020 – Tamara Obrovac Quartet možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do subote od 11 do 18 sati i na dan koncerta do 21 sat. Broj ulaznica je ograničen, a cijena ulaznica za koncert plus još tri dodatna popratna programa je 79 kn!

Preporučamo da ponesete svoju masku zbog poštivanja epidemioloških mjera.

MSU se pridržava svih preporuka za održavanje kulturnih programa i manifestacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!