OPTUŽBE ZBOG ZLOSTAVLJANJA

Gibsona, Afflecka i Polanskog sustižu grijesi prošlosti

25.01.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Zbog velikog pritiska javnosti, ponajviše francuskih feministica, redatelj Roman Polanski koji je prije 40 godina optužen za silovanje maloljetnice u SAD-u, odlučio je odstupiti s mjesta domaćina dodjele francuskih filmskih nagrada Cesar. Jučer je pak u SAD-u krenula pobuna američkih glumaca protiv ove godine nominiranih za Oscara Mela Gibsona i Caseyja Afflecka. Gibson je prije deset godina šokirao javnost svojim antisemitskim izjavama, a bivša supruga optužila ga je i za obiteljsko nasilje, dok je Affleck 2006. bio optužen za seksualno zlostavljanje svojih dviju suradnica

Grijesi prošlosti uvijek dođu na naplatu, uvjerili su se u to ovih dana i neki filmski velikani, iako je prošlo deset pa i četrdeset godina od skandala koji su ih zamalo koštali karijere. Naime, 83-godišnji Roman Polanski sedamdesetih je u SAD-u optužen za silovanje maloljetnice. Nakon što je priznao krivnju, pobjegao je iz Amerike i od tada nije stupio na američko tlo. Sudski spor se vodio godinama, Polanski je nastavio snimati filmove u Europi i nizati najveća filmska priznanja te pohvale kolega i struke. Dobio je i Oscara 2002. godine za dramu 'Pijanist', no tada se nitko nije bunio što je jedan silovatelj dobio Oscara, možda jer je nagrađeni film tematizirao horor Holokausta. No danas, 15 godina kasnije, Polanski je zbog svog grijeha i pritiska francuskih feministica koje su najavile proteste, morao odstupiti s mjesta domaćina dodjele francuskih filmskih nagrada Cesar, koja će se dogoditi 24. veljače.

U sličnoj se situaciji nalazi i puno mlađi glumac i redatelj Casey Affleck (41), mlađi brat Bena Afflecka, koji je ove godine nominiran za Oscara za najbolju mušku ulogu u drami 'Manchester By The Sea'. Caseyjevu karijeru obilježio je skandal zbog bivše dugogodišnje suradnice, producentice Amande White koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje i mobbing 2008. godine. Ispričala je i mnoge detalje koji ne idu u prilog Afflecku. S obzirom na to da su deset godina radili zajedno, White je itekako mnogo znala o Caseyju koji je njezine tvrdnje pokušao opovrgnuti. No ubrzo se doznalo za još jednu Caseyjevu suradnicu, direktoricu fotografije Magdalenu Gorki, koja je s njim imala sličnih problema na setu pa je brzo dala otkaz.

Nakon objave jučerašnjih nominacija, neki američki glumci poput Costance Wu i Joshue Maline na društvenim mrežama pobunili su se protiv 'nominiranog seksualnog zlostavljača'. Hajka se digla i protiv 60-godišnjeg Mela Gibsona, nominiranog za Oscara za najboljeg redatelja, koji je 2006. šokirao svjetsku javnost antisemitskim izjavama. Nekoliko godina kasnije njegova partnerica Oksana Grigorijeva optužila ga je za obiteljsko nasilje, zbog čega se našao na sudu.