OMILJENA TV LICA

Gdje su danas nekadašnje zvijezde malih ekrana: Marko Rašica, Tanja Tušek, Darija Mikulandra...

06.10.2018 u 21:11

Bionic
Reading

Nekada su žarili i palili na televizijskom ekranu, uživali status ponajvećih zvijezda na televizijskim ekranima, radili reportaže, vodili informativne ili zabavne emisije i uživali popularnost među gledateljstvom, a onda su nestali s medijskog radara. Mnogi televizijski formati su se ugasili, a lica koja su nam se svakodnevno obraćala s ekrana nestala su. S vremena na vrijeme sjetimo ih se

Među publici izrazito dragim licima uvijek je bila Sanja Pavela, a sjećamo je se po voditeljskoj ulozi u showu 'Bravo'. Njezina karijera bila je kratkog vijeka. Nakon što je 1997. ostala u drugom stanju s tadašnjim košarkašem, danas trenerom Josipom Vrankovićem, napustila je posao na televiziji i posvetila se obiteljskom životu. Četiri godine kasnije rodila je i drugu kćer. Nekoć je bila djevojka bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca.

'Naravno da mi tu i tamo padne na pamet kako bi to bilo da sam nastavila televizijsku karijeru, ali onda se odmah sjetim koliko to može biti ružan posao. Tračevi, ružne priče i podmetanja čine velik dio tog posla, što je mene jako pogađalo. Danas volim svoj život koji nije medijski eksponiran', izjavila je svojedobno za Jutarnji list.

Mnogi se sjećaju Darije Mikulandre, simpatične Dubrovkinje koja se u međuvremenu udala i sad nosi prezime Žanetić. Devedesetih je vodila hit show 'Zlatni gong' te 'HR Top 20', a danas živi u svom rodnom gradu, u kojem godinama radi kao radijska voditeljica. Majka je dvoje djece, a bavi se i event menadžmentom i kazalištem. Snimila je Darija i spot za Pips, Chips&Videoclips, za pjesmu 'Ljubav', u kojem se pojavljuju i Vili Matula i Rene Bitorajac, a bila je i u reklamama.

'Imam s prijateljicom agenciju za kongrese i događanja, a osobito sam ponosna na naš festival Midsummer Scene, kazališni festival na engleskom jeziku na Lovrijencu, koji je ove godine imao petu obljetnicu. Predsjednica sam također Kazališne družine Kolarin, u kojoj i glumim u slobodno vrijeme', rekla nam je.

S Darijom smo često u paru gledali Marka Rašicu. Vodio je 'Zlatni gong' s Joškom Lokasom, 'Upitnik' i brojne festivale. Nakon televizijske karijere posvetio se odvjetničkoj struci u svom odvjetničkom uredu u Dubrovniku.

Atraktivna brineta Tanja Tomić bila je jedna od prvih žena u voditeljskoj ulozi u sportskoj rubrici, ali su je privatni problemi koštali otkaza na televiziji. Naime, na vrhuncu slave Tanja se potukla u jednom kafiću s tadašnjim suprugom Mislavom Margetićem, zbog čega je prenoćila u zatvoru te dobila otkaz na RTL-u. Ni drugi brak sa Zadraninom Alenom Bajlom nije joj dugo potrajao, a par je dobio danas dvanaestogodišnjeg sina Brunu. Treću bračnu sreću pronašla je s pomorcem Nikolom Ćukom. Povukla se iz novinarstva te zaposlila u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U veljači 2010. par je dobio sina Andru, a prije njega rodila je i malenog Lovru.

'O povratku na male ekrane i poslu ne razmišljam previše jer sam okupirana tinejdžerom i dvoje male djece. Nema šanse da razmišljam o ičemu drugom. Moj je posao biti mama. Uz gadan ritam, nevjerojatno uživam', rekla je Tanja za tportal prije dvije godine.

Jedno od omiljenih televizijskih lica bila je i lijepa voditeljica Tanja Tušek. Tada studentica filozofije, Tanja je krajem devedesetih ušla u srca gledatelja kao voditeljica 'Kola sreće' uz bok legendarnom Oliveru Mlakaru na HTV-u. Gledali smo je kao voditeljicu niza emisija zabavnog programa, a onda se povukla iza kamera. Trenutno obavlja urednički posao na HTV-u i radi ga uspješno već sedam godina. Radila je na humorističnom talk showu 'Satirikon', u kojem je ulogu voditelja imao Tarik Filipović. Danas 49-godišnja Tanja uređuje jednu od najgledanijih emisija, 'Kod nas doma #vikend'.

'Radim, sretna sam iza kamera, volim taj posao', rekla je kratko za tportal.

Novinarka i voditeljica HTV-ovog 'Dnevnika' Nensi Brlek Blažević na televiziji je provela punih 14 godina, a HTV je napustila 2008. godine. Danas predaje na studiju novinarstva na Veleučilištu VERN. Novinarsku karijeru počela je u 'Zagrebačkoj panorami' krajem 90-ih te napredovala do mjesta urednice i voditeljice središnjeg 'Dnevnika'. Godine 2003. udala se za klavijaturista Parnog valjka Berislava Blaževića, a godinu dana kasnije rodila im se kćerka.

U međuvremenu je doktorirala na temi 'Mediji i djeca'. U lipnju 2016. ponovo je sjela u voditeljsku stolicu na televiziji Al Jazeera.

Među TV licima kojih se gledatelji rado sjećaju unatoč višegodišnjem izbivanju s ekrana sigurno je i Sandra Antolić. Uređivala je i vodila emisije o filmu 'Za šaku dolara' te 'Savršeni svijet'. Prošlo je skoro petnaest godina otkad više nije honorarac na Hrvatskoj televiziji. U međuvremenu je osam godina radila kao copywriter - tvorac reklama na brojnim malim i velikim reklamnim kampanjama.

'U toj fazi dogurala sam do kreativnog direktora u reklamnoj agenciji, predavača copywritinga na veleučilištu i nekoliko nagrada na festivalima oglašavanja. Od početka 2012. godine počela sam se baviti filmskim scenarijem. S iskustvom pisanja scenarija reklama ušla sam ležerno u tu priču. Od tada sam napisala nekoliko scenarija za dugometražne igrane filmove, od kojih će se prvijenac, komedija 'Nosila je rubac črleni' u režiji Gorana Dukića snimati sljedeće godine. 'Agape' Branka Schmidta, u kojem sam koscenarist, snimljen je prošle godine, a novi Schmidtov film 'Poker', koji potpisujem s Josipom Mlakićem, nadam se da također ide u snimanje sljedeće godine. Napisala sam i dvije dramske serije, od kojih jedna traži svoj domaći, a druga međunarodni put', ispričala je za tportal.

Novinarka, urednica i redateljica Ljiljana Bunjevac Filipović od 1986. je na RTZ-u/HRT-u. Najprije je radila kao novinarka u 'Zagrebačkoj panorami', potom kao voditeljica i urednica 'Vijesti'. Uređivala je i vodila središnju informativnu emisiju 'Dnevnik' 1991.–2000. te druge emisije u informativnom programu ('Slikom na sliku', 'Hrvatska danas', 'Spektar', 'U krupnom planu'). Za vrijeme Domovinskog rata izvještavala je s banijskog, dalmatinskog, slavonskog i drugih ratišta. Od 2001. urednica je u Dokumentarnom programu, a kao redateljica i scenaristica realizirala je preko 40 tematski raznovrsnih dokumentarnih filmova (od socioloških i vjerskih do turističkih i političkih tema), za koje je višestruko nagrađivana.

Suzana Pardačer godinama je vodila emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' i 'Loto', a onda je nestala s malih ekrana. Posljednja emisija u kojoj se ova diplomirana psihologinja pojavila bila je 'Čuvari zdravlja', koju je vodila s liječnikom Milanom Mazalinom. Danas priprema natjecatelje najgledanijih emisija, kvizova 'Šifra' i 'Potjera'. S partnerom, redateljem Daliborom Sokolićem od 2005. godine živi u Slavagori iznad Samobora.

'Trenutno radim kao jedna od urednica za gledatelje u kvizu 'Potjera'. Osmišljavamo način selekcije i slažemo timove prema licenci pravilnika kviza. To je bliže mojoj profesiji jer sam po profesiji psihologinja. Uživam u svom poslu i nije mi žao što više ne izvlačim kuglice iako mi je i to bio lijep period života', ispričala je za tportal nedavno.

  • +3
Suzana Pardačer Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Dorotea Lazanin Jelenc kao spikerica i voditeljica radila je od 1993. u Osijeku, a od 1997. postala je spikericom na Hrvatskoj radioteleviziji. Bila je jedno od zaštitnih voditeljskih lica informativnog programa, 'Vijesti' i 'RTL-a Danas', kad je 2004. godine startao RTL u Hrvatskoj. Na HRT se vratila 2015. kao glasnogovornica. Posljednjih godina je voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Energia naturalis, regionalne kompanije koja posluje u sektorima energetike, logistike i infrastrukture sa sjedištem u Hrvatskoj.

'Moj odlazak s HRT-a bio je posljedica želje za promjenom, učenjem, novim izazovima i novim znanjima', objasnila je. Ne žali što više nije na malim ekranima.

Nakon desetljeća rada na Novoj TV, na kojoj je vodila 'Red carpet' i 'IN magazin' te radila u marketingu kao koordinatorica društvenih mreža svih televizijskih profila, Ana Stunić je dala otkaz te odlučila napraviti velik zaokret i posvetiti se marketingu i PR-u. Okušala se i u glumi, koja je njezina velika ljubav. Glumila je tako i pjevala u predstavi poznate kazališne skupine Montažstroj.

'I tada sam se, kao i sada, bavila digitalnim strategijama, tako da je u tom smislu moj posao ostao isti. Nekada sam se bavila pozicioniranjem serija u društvenom okruženju, a sada pomažem klijentima naše agencije da nađu svoje mjesto pod digitalnim suncem', izjavila je ranije Ana, koja radi u Pragma komunikacijama. O televizijskom poslu više ne razmišlja.

Svojim ugodnim glasom i pojavnošću Ružica Renić Andrijanić osvojila je publiku devedesetih godina, kad je stigla u Informativni program HTV-a. Danas je još uvijek na istoj televiziji, a izgledom se nije previše promijenila. Radila je kao novinarka, voditeljica i urednica brojnih emisija. Gledatelji je pamte po vođenju 'Vijesti', podnevnog, središnjeg i večernjeg 'Dnevnika', 'Hrvatske danas' i 'Hrvatske uživo'. Danas je dio redakcije unutarnje politike i društva.