INTERVJU: KIRK WINDSTEIN

Frontmen legendarnog benda otkrio pomišlja li na odlazak u mirovinu

25.05.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Sludge metal atrakcija Crowbar je bend koji među fanovima, osobito onima koji cijene bespoštedan, težak i moćan zvuk s juga SAD-a, uživa kultni status, a njihovi su koncerti uvijek vrlo visoko na popisu događaja s oznakom 'nikako ne propustiti'

Uoči zagrebačkog koncerta, koji će se održati u zagrebačkom Vintage industrial baru u petak 9. lipnja, popričali smo s frontmenom i ujedno jedinim originalnim članom Crowbara, legendarnim Kirkom Windsteinom, o planovima benda, kreativnom procesu, New Orleansu i glazbi općenito.

Bend je tijekom godina, a osnovan je još davne 1990. u New Orleansu, stekao veliku bazu vjernih štovatelja, a svoj su spor, emocijama nabijen zvuk, koji nije za svakoga, pretvorili u zaštitni znak.

Mračni doom metal, isprepleten s brutalnim hardcore zvukom, priskrbio im je brojne fanove, pa ih se danas ubraja u začetnike sludge metal scene, uz koje su stasali i drugi NOLA bendovi, poput kultnog Downa, predvođenog frontmenom Pantere Philom Anselmom, zatim Eyehategod, Acid Bath, Soilent Green, Kingdom of Sorrow, spomenimo neke…

  • +3
Crowbar Izvor: Profimedia / Autor: Pier Paolo Campo / Alamy / Alamy / Profimedia

Pedesetosmogodišnji frontmen Crowbara, koji se opisuje i kao 'najteži bend na svijetu', no ne samo zbog moćne kilaže članova, već zbog sporog, 'masnog', razarajućeg i brutalnog zvuka, za tportal je otkrio što obožavatelji mogu očekivati u Vintage industrial baru, u kojem su već nastupili.

Kako ste preživjeli godine pandemije i lockdown, što je osobito pogodilo glazbenike?

Bilo je to zapravo vrlo zastrašujuće. Krenuli smo na američku turneju kad je sve počelo i morali smo doslovce okrenuti bus da bismo se vratili. Zatim su mnogi počeli raditi live streamove i to je pomoglo bendovima, a također je fanovima dalo glazbu koja im je bila potrebna.

Kako ste i na koji način uspjeli sačuvati zdrav um tijekom pandemije?

Pa držao sam online satove gitare, proizvodio merchandise za online prodaju i, kao što sam ranije spomenuo, počeli smo raditi live streamove. Zapravo, doma smo se još više zbližili s obitelji jer je cijeli svijet bio zatvoren, osim nekih nužnih mjesta na koja se moglo ići i dalje, poput npr. trgovina namirnicama i ponekih restorana. Mi smo se npr. puno vozili autom samo da se maknemo iz kuće.

Možete li nam opisati proces nastanka posljednjeg albuma 'Zero and Below'? Kako ste se odlučili baš za taj naslov?

Svi smo se okupili i odlučili da ćemo ići old school. Svaki član benda svirao je na njemu, što je sjajno jer je to bilo veliko postignuće za sve. Album je zapravo bio spreman za objavljivanje, ali zbog pandemije odgodili smo njegovo izdavanje, što je na kraju trajalo dvije godine. Što se tiče naslova, to je već bio naslov pjesme i svi su mislili da je odličan i za album.

Što vas inspirira?

Inspiriraju me strast i ljubav prema pisanju glazbe. Uvijek mi neke pjesme prolaze kroz glavu.

Koji su bendovi utjecali na vas na vašem glazbenom putu?

Trouble, Melvins, Carnivore, Type O Negative i cijela njujorška hardcore scena…

Crowbar: Planets Collide Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Mnogi se fanovi pitaju što se događa s bendom Down i Philom Anselmom?

Pa Phil će bez sumnje uvijek učiniti ono što je pametno. Pantera je pametna. On je sjajan frontmen i imao je veliku ulogu u Panteri, koja je postala veliki bend. Dakle, nakon što on završi s tributeom Panteri, počet ćemo ponovno raditi koncerte s Downom. Svi mi još uvijek možemo pisati glazbu, a kad Phil bude spreman, možemo ponovno svirati. Osim toga, svatko ima svoje bendove na koje se može usredotočiti, što je super.

Što slušate u posljednje vrijeme?

Slušam puno starog metala. Zapravo sam prilično raznolik. Volim glazbu 1970-ih i pop 1980-ih.

Kada ste odlučili postati glazbenik?

Još kad sam imao 13 godina.

Što je najbolje, a što najgore u vezi s bendom?

Najbolje je kad ono što volite raditi postane vaš posao i vidjeti kako ljudi uživaju u tome. Najgora stvar su putovanja.

Obišli ste svijet i upoznali mnoge glazbenike, tko je na vas ostavio najveći dojam?

Ronnie James Dio. Bio je tako drag i inspirativan. Bio sam s njim dvaput na turneji s njegovim superbendom Heaven & Hell i Downom.

Na koji je način New Orleans utjecao na vaš glazbeni put?

To je jedan od najboljih glazbenih gradova na svijetu.

Desetljećima ste u glazbenom biznisu. Vidite li se možda u mirovini ili ćete se baviti glazbom dok možete?

Čak niti jednom nisam pomislio na mirovinu.

Što fanovi mogu očekivati na vašem nastupu u Zagrebu?

Od nas mogu očekivati 100 posto, kao i uvijek, i sjajan set starih i novih pjesama.

Vaša poruka za hrvatske obožavatelje?

Hvala vam na podršci i jedva vas čekamo vidjeti u Zagrebu!