DORA 2019.

Predviđanja su se ispunila: 'Na krilima' u Tel Aviv odlazi jedan od favorita - Roko Blažević

16.02.2019 u 20:37

Bionic
Reading

Nakon osam godina izbivanja, na male ekrane vratila se Dora - hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, s prijenosom uživo iz Opatije. Ovoga puta natjecanje nije održano u dobro znanoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, već u sportskoj dvorani 'Marino Cvetković', a čast da ovoga puta vode izbor pripala je trojcu - Iva Šulentić, Jelena Glišić i Mirko Fodor

Zahvaljujući prvo glasovima stručnog žirija, a potom i televizijskih gledatelja, ove godine na Dori je pobjedio Roko Blažević, koji će s pjesmom 'The Dream' predstavljati Hrvatsku na Eurosongu.

'Još mi stvarno ništa nije jasno što se dogodilo. Želio bih se zahvaliti svojoj obitelji, prijateljima i razredniku koji ovo sve mora pravdati...', rekao je Roko Blažević u izravnom prijenosu na HTV-u, još uvijek prepun emocija.

U njegovu pobjedu ponajviše je vjerovao Jacques Houdek, koji je zajedno sa svojim timom i napravio pjesmu za Roka, a s kojim se upoznao za trajanja RTL-ovog showa 'Zvijezde', gdje su ga oduševile njegove glasovne sposobnosti.

'Imao sam vrlo jasnu viziju, baš kao što i kad sam imao priliku predstavljati Hrvatsku. Tako sam i sada kada sam prvi put čuo Roka rekao: 'On je čudo koje svijet treba čuti!', poručio je Jacques Houdek i dodao kako očekuje od njega da bude u top 3.

Prijenos je započeo nastupom prošlogodišnje predstavnice u Portugalu - Franke Batelić koja je s tribina 'doletjela' na pozornicu na ljuljački i to na visini od 12 metara. Kako smo mogli vidjeti već prethodnih dana na njezinom Instagram profilu, za nastup se pripremala dugo i predano.

Sa svojim timom odlučila se za miks svojih pjesama - 'Crazy', u midnight session remixu i plesnoj verziji, 'S tobom' i 'Kao ti i ja', nakon čega je započelo i službeno natjecanje.

  • +25
Dolazak uzvanika i izvođača na Doru Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Jedan od favorita, Luka Nižetić, na pozornicu je stigao u fluorescentnom odijelu i svojom pjesmom 'Brutalero' podsjetio na neka druga vremena, dok je Roko Blažević 'The Dream' otpjevao u bijelom odijelu i s velikim anđeoskim krilima, zbog kojih su mnogi primjetili kako to neodoljivo podsjeća na nastup Azerbejdžana 2008. na Eurosongu.

Nije Roko jedini koji se, čini se, inspirirao nekim prijašnjim nastupima. Nastup mlade pjevačice Lorene, koja je izvela pjesmu Tončija Huljića 'Tower of Babylon', kao i njezin stajling neke je podsjetio na ukrajinsku pobjednicu 2004. godine Ruslanu.

Elnur & Samir - Day After Day (Azerbaijan) Live 2008 Eurovision Song Contest Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Više od pjesme o Lei Mijatović pisalo se zbog haljine u kojoj se pojavila, a čija je vrijednost impresivnih 20 tisuća kuna. Preko sto sati ručnog rada, 30 metara tkanine i najfinije čipke utkano je u raskošnu kreaciju koju je dizajner Ivan Alduk posebno osmislio i izradio.

  • +30
Dora, izbor za pjesmu koja će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Vjerojatno najupečatljiviji stajling, barem za muške gledatelje, zasigurno je imala Splićanka Lidija Bačić Lille, koja je nastupila u neobičnom prozirnom kombinezonu, koji je imao tek kao grudnjak i gaćice.

Za vrijeme glasanja, iščekujući napokon i finale večeri i proglašenje pobjednika, publiku i televizijske gledatelje zabavili su Mia Negovetić i Dino Jelusić miksom svih dosadašnjih pobjednika Dore - od Puta i 'Don't Ever Cry', preko Maje Blagdan i 'Svete ljubavi' pa sve do Tonyja Cetinskog i 'Nek ti bude ljubav sva'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Bilo je zabavno promatrati lica natjecatelja kako su se opustili uz stare hitove uz koje su potom zapjevali i zaplesali. Namjerno ili ne, u posljednjem prikazivanju svih natjecatelja nije prikazana i 13. po redu - Lidija Bačić Lille, koja je onda posebno najavljena, pa je kratki snimak na kraju i pušten.

Redoslijed izvođenja:

1. 'Vrijeme predaje - Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić

2. 'Tell Me' - Jelena Bosančić

3. 'Nisam to što žele – Kim Verson

4. 'Ne postojim kad nisi tu' – Jure Brkljača

5. 'Don't Give Up' – Beta Sudar

6. 'Tebi pripadam' – Lea Mijatović

7. 'Back To That Swing' – Gelato Sisters

8. 'Brutalero' – Luka Nižetić

9. 'All I Really Want' – Elis Lovrić

10. 'Indigo' – Domenica

11. 'The Dream' – Roko

12. 'Redemption' – Ema Gagro

13. 'Tek je počelo' – Lidija Bačić Lille

14. 'Tower of Babylon' - Lorena

15. 'I Believe in True Love' - Bernarda

16. 'In the Shadows' - Manntra