SVI SU GA VOLJELI

Emotivan oproštaj u Dubrovniku od cijenjenog novinara i urednika Antuna Masle: 'Bio je novinar, faca, naš kolega. Hvala ti na svakoj sekundi koju si s nama proveo'

10.08.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Obitelj, prijatelji, ali i mnogobrojne kolege oprostili su se danas od novinara i glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika Antuna Masle na komemoraciji održanoj u Lazaretima, a samo riječi hvale za njega su imali dugogodišnji suradnici

Na komemoraciji za Antuna Maslu, koji je preminuo u noći 6. na 7. kolovoza 2022. godine nakon teške bolesti u 66. godini života, okupili su se obitelj, prijatelji kao i mnogobrojne kolege. Prema pisanju Dubrovačkog lista, od novinara i glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika oprostio se i glavni urednik Slobodne Dalmacije, bivši urednik Dubrovačkog vjesnika Jadran Kapor, koji je bio posebno emotivan.

Kako je rekao, sada razumije zašto mu je Masle u petak pričao o Lazaretima i Zelenoj naranči, mjestima koje je upravo Masle pretvorio u kultna okupljališta njihove mladosti. Upravo zbog toga na tom su se mjestu okupili danas njegova obitelj, prijatelji i kolege - na mjestu gdje je sve nekako počelo i gdje je stekao većinu prijatelja.

'Teško mi se oprostiti i u svoje, a kamoli u njihovo ime. Da sam u subotu znao, ne bih gubio vrijeme na naše redakcijske teme, ne bih se šalio na račun svega što si prošao, rekao bih koliko te volim, rekao bih ti da znam što si sve za mene učinio i da sam cijelog života pokušavao izravnati taj račun, a sad si otišao. Svi mi danas ovdje okupljeni voljeli bismo te makar zagrliti i objasniti koliko si nam značio, a htio bih te još nešto i pitati. Nije mi ranije palo napamet samo to još jedno jedino pitanje: Kako to da si karijeru u Dubrovačkom vjesniku počeo baš kao sportski novinar? Ti kojemu je najveće sportsko dostignuće skok kroz bolnički prozor kad si bježao iz crnogorskog zatvora.

  • +17
Komemoracija za Antuna Maslu u Lazaretima Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Nino je bio novinar kakvi smo svi mi htjeli biti barem jednom u životu. Ali nam je nedostajalo on što je Nino imao, znao je s ljudima, znao je pogoditi temu bolje od ikoga drugoga, znao je kretanja u svijetu objasniti i predvidjeti bolje od ikoga drugoga i bio je spreman svoje znanje podijeliti mlađima. I ne samo to, znao se u ovom poslu pomaknuti da bi mu mlađi kolega dobio priliku. Pamtimo ga mirnog i staloženog i u najtežim trenutcima', rekao je emotivni Kapor i dodao:

'Masle je bio novinar koji se nije šetao uz rub svjetskih ratnih žarišta, uvijek je išao tamo gdje gori, gdje se stvari događaju. Bio je novinar, faca, naš kolega. Nino hvala ti na svakoj sekundi koju si s nama proveo.'

Komemoracija za Antuna Maslu Izvor: Cropix / Autor: Tonći Plazibat / CROPIX

Od legendarnog novinara i urednika oprostio se i i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je otkrio kako ga je upoznao nekoliko godina prije negoli je postao gradonačelnik: 'Prvi put sam se susreo s njim s ogromnim strahopoštovanjem prema čovjeku koji je u novinarstvu postigao sve. Bio je svjetski prvak u novinarstvu, to treba jasno reći, a bio je tako jednostavan, tako skroman, tako normalan. Nije bio čovjek koji je skupljao lajkove, bio je čovjek koji je stajao iza svojih riječi. Bio je klasičar koji je promatrao svijet drukčijim očima, često vidjevši ono što mi ne vidimo, odnosno, ono što ćemo možda vidjeti kroz nekoliko godina. I u svojoj bolesti uvijek je znao pronaći snagu za smijeh, radost i ponovno nekakvo drukčije promišljanje i neke nove, kao što je Jadran rekao, teorije zavjere. To je bio Nino. Poseban na svaki način.'

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine.

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV, a potom kao zamjenik glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i urednik portala. Na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine.