VELIKA OBLJETNICA

Evo zašto je 22. ožujka jedan od najvažnijih dana u povijesti grada Rijeke

13.03.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Izložbom fotografija na panoima na riječkom Korzu u petak, 9. ožujka, počelo je obilježavanje 40 godina od prvog službenog koncertnog nastupa hrvatskog punk banda Paraf iz Rijeke

Rijeka ima epitet rock-grada zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika od šezdesetih godina. No, punk je najzaslužniji za dobivanje takvog 'nazivnika'. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj i Jugoslaviji. 

Krajem 1970-ih godina u Rijeci su djelovali Paraf i Termiti kao pravovremeni odgovor na glazbena događanja u Velikoj Britaniji. Siva svakodnevnica industrijskog grada bila je očito bogat izvor inspiracije za mlade buntovnike.

U prostorijama Zajednice Talijana Circolo, odnosno Modello (gdje se nalazi i knjižnica) 22. ožujka 1978. godine održan je službeni koncert nekolicine mladih riječkih rock sastava. Među njima su bili i Parafi. Taj datum glazbeni kroničari drže za njihovi prvi službeni nastup te kao službeni punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Parafi su sa samo tri albuma, utjecali na riječku rock scenu i obilježili glazbena zbivanja u cijeloj regiji.

Izvor: Društvene mreže

Obilježavanje je pokrenula entuzijastička skupina među kojima su riječki novinar i publicist Velid Đekić, glazbenik Vlado Simčić Vava i predstavnici gradskog Odjela za kulturu kako bi obilježiti važnu obljetnicu grupe Paraf, ali i 40 godina djelovanja Ri Rock Festivala.

Na dan obilježavanja 40 godina prvog službenog koncerta grupe Paraf bit će predstavljen obnovljeni grafit 'Paraf Punk', kojeg su članovi grupe ispisali na stubama od Kozale prema Parku Nikole Hosta 1977. godine (članovi grupe stanovali su u tom dijelu grada, nego a taj grafit je pretvorio park u ishodišnu točku istočnoeuropskog punka). Održat će se i tribina o tome što je punk značio nekad, što znači danas, a bit će i upriličen koncert na kojem će se izvoditi Parafove pjesme.