ZAJEDNO PLOVILI JADRANOM

Evo što povezuje Michaela Jordana i Dereka Jetera, dvojicu legendarnih i bezobrazno bogatih sportaša koji su digli Dubrovnik na noge

31.08.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Tijekom boravka legendarnog Michaela Jordana u Hrvatskoj, gotovo 'ispod radara' prošao je jedan od njegovih najboljih prijatelja, legendarni igrač bejzbola Derek Jeter, koji mu se pridružio na ovom odmoru, a njihovi životi već su desetljećima isprepleteni kako na poslovnom, tako na privatnom planu

Upoznali su se 1994. tijekom jesenske lige u Arizoni, kada je Michael Jordan došao upoznati jednu od najvećih zvijezda bejzbola svih vremena. U to je vrijeme donio šokantnu odluku da odlazi u košarkašku mirovinu, a novu strast pronašao je upravo u bejzbolu. Ipak, za razliku od Jetera, danas jednog od najboljih mu prijatelja, Jordan u bejzbolu nikada nije bio pretjerano uspješan iako mu je taj sport u konačnici donio neraskidivo prijateljstvo.

‘M.J. mi je poput brata. Upoznali smo se kada je igrao bejzbol, a tijekom godina naš je odnos prerastao u prijateljstvo. On mi je poput starijeg brata kojeg nikada nisam imao’, izjavio je svojedobno bivši profesionalni igrač bejzbola, danas uspješan poslovni čovjek, koji je punih 20 godina ostao vjeran New York Yankeesima.

A o njihovoj povezanosti govori i podatak da se upravo Jordan našao među gostima iznenađenja 2014., kada je i Jeter odlučio otići u mirovinu. Tim povodom NBA legenda je napisala i pismo koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a u kojem je jasno dao do znanja koliki je Jeterov obožavatelj.

‘Derek, da stvoriš ovako nešto treba puno više truda od onoga što se vidi. Ništa od ovoga nije ti palo s neba, već je rezultat tvog truda i rada. Iza ovih 20 godina, tijekom kojih si dobio beskrajan niz priznanja, stoje tvoja ljubav i poštovanje prema igri koja te izdvojila od drugih. Tvoja težnja za veličinom na terenu, ali i izvan njega, postavila je visoko ljestvicu za druge koji dolaze. Nemam ništa drugo nego pregršt poštovanja prema onome što ostavljaš iza sebe dok s brojem 2 na svom dresu odlaziš u mirovinu. Čestitam ti! Tvoj prijatelj Michael!’

  • +3
Derek Jeter sa suprugom Hannah Izvor: tportal.hr / Autor: Vlado Radičević/tportal

Svoje prijateljstvo iskoristili su i za poslovne kombinacije pa je slavni Yankee postao zaštitno lice brenda Jordan, a sam Jordan investirao je u bejzbol, kupivši dionice kluba Miami Marlins, čiji je Jeter suvlasnik. Najnovije vijesti iz poslovnog svijeta govore da će Derek Jeter i dalje biti ambasador Jordanovog brenda, unutar kojeg je napravljena njegova linija RE2PECT.

'Derek je jedan od najvećih radnika koje sam upoznao. Njegova radna etika jasno se vidjela dok je igrao bejzbol, a nastavlja se i u njegovoj poslovnoj karijeri nakon umirovljenja. Sretni smo što nastavljamo suradnju s njim i što će to u konačnici doprinijeti rastu našeg brenda', poručio je Michael Jordan nakon još jednog potpisanog ugovora.

  • +4
Michael Jordan sa suprugom Yvette prošetao Dubrovnikom Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Često smo razgovarali o životu, o natjecanjima i na terenu i u privatnom životu. Kada smo se upoznali, bio je već pravi frajer, a ja tek student koji je učio od najvećeg samo gledajući ga. Bio sam fasciniran njegovom igrom', govorio je Jeter, koji ipak nikada nije uspio u jednom - osvojiti isti broj prvenstava kao Jordan. Priznaje da ga Jordan u šali stalno podsjeća na činjenicu da ima jedan naslov više.

Jeter, koji je 2000. proglašen najkorisnijim igračem (MVP) World Seriesa i bio kapetan Yankeesa od 2003. godine, ostao je na pet osvojenih prvenstava u bejzbolu dok je Jordan s Chicago Bullsima imao jedan više.

Tijekom igračke karijere Jordan je zaradio manje od 100 milijuna dolara, no 'krenulo' ga je nakon što je završio s aktivnim igranjem u proljeće 2003., pa se danas njegovo bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara. Jeterovo je bogatstvo nešto 'skromnije'; Forbes ga je 2017. procijenio na 490 milijuna dolara, s tim da je tijekom 20 godina duge karijere od igračkih ugovora zaradio oko 266 milijuna dolara dok je od reklama inkasirao približno 150 milijuna dolara, a ostatak njegova bogatstva čine investicije i ostali izvori prihoda.

A upravo zbog cijele te priče ne treba čuditi da je na svoj godišnji odmor iz snova Michael Jordan, osim atraktivne supruge Yvette Prieto, poveo upravo Jetera i njegovu suprugu Hannah, s kojima je uživao u Hrvatskoj. Budući da u našoj zemlji bejzbol i nije pretjerano popularan sport, legenda New York Yankeesa mogla je, za razliku od NBA zvijezde, nesmetano uživati u svom odmoru. Dvojica su prijatelja plovila na 95 metara dugoj jahti O'Pari, a posjetili su, između ostalog, Split, Šibenik, Hvar i Dubrovnik.

Oduševljenje Hrvatskom nisu krili, stoga, tko zna, možda su skovali i neke nove poslovne odluke, a koje bi mogle donijeti dobrobit i našoj zemlji.

  • +11
Michael Jordan sa suprugom i prijateljima plovi Jadranom Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX