SVE SE MIJENJA

Evo na kojeg će člana kraljevske obitelji najviše utjecati rođenje novog princa

24.04.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Peti u redu za britansko prijestolje postao je u ponedjeljak, 23. travnja, još uvijek bezimeni princ, drugi sin Kate Middleton i princa Williama. Njegovim rođenjem došlo je do promjene u redoslijedu naslijeđivanja, a to će ponajviše utjecati na princa Andrewa

Rođenjem treće kraljevske bebe promijenili su se i životi pojedinih članova najslavnije britanske obitelji. Princ Andrew, koji je do ponedjeljka, 23. travnja, bio šesti u redu za tron, pomaknuo se za jedno mjesto.

No, ono što je važnije, to 'pomicanje' na listi donijelo je, za njega, neke novosti. Naime, 58-godišnji Andrew od sada ne mora razmišljati o svom ljubavnom životu, te se može vjenčati s kime on želi, bez da prethodno dobije blagoslov kraljice Elizabete II.

  • +21
Kate Middleton i princ William Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Sve to događa se zahvaljujući Zakonu o kraljevskom braku, iz davne 1772. godine, u kojem stoji da prvih šestero, u redu za britansku krunu, moraju se držati pravila. To zapravo znači da se ne mogu vjenčati s bilo kime, ako to nije odobrio monarh.

Posljednjih godina dozvolu za brak zatražili su prvo princ William, a potom i princ Harry, prije negoli su zaprosili svoje odabranice, Kate Middleton i Meghan Markle. Princ Andrew, koji iza sebe ima propali brak sa Sarah Ferguson, svoju je bivšu suprugu upoznao još kao dijete, a onda su se ponovno susreli godinama kasnije, na zabavi u dvorcu Windsor.

  • +17
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Buduće supružnike upoznala je princeza Diana, a vjenčali su se 1986. godine i dobili dvije kćeri - princezu Beatrice i princezu Eugeniu. Iako su se razveli deset godina kasnije, ostali su izrazito bliski, te često zajedno odlaze na večere, kao i na obiteljska događanja.