kate bush

Evo kako je hit serija 'Stranger Things' došla do pjesme koja dominira glazbenim ljestvicama

04.06.2022 u 15:36

Bionic
Reading

Vrhovima glazbenih top ljestvica ponovno vlada jedinstvena Kate Bush, a sve zahvaljujući novoj i dugoiščekivanoj četvrtoj sezoni Netflixove serije 'Stranger Things'

Radnjom u potpunosti smještena u 80-ima, Netflixova hit serija sadrži pomno birane uspješnice iz navedenog desetljeća što joj daje na dodatnoj autentičnosti, a zahvaljujući njezinoj novoj sezoni, u glazbenom smislu, najviše je profitirala poznata britanska glazbenica i kantautorica, Kate Bush.

Njezin hit singl 'Running Up That Hill' sada u potpunosti dominira glazbenim ljestvicama, nakon što se mogao čuti u nekoliko epizoda nove sezone serije, lansirane 27. svibnja na Netflixu.

Kate Bush - Running Up That Hill - Official Music Video Izvor: Društvene mreže / Autor: Kate Bush

No, Kate Bush rijetko odobrava svoju glazbu za sountrack filmova i serija. Kako je došlo do ovog dogovora? Muzička supervizorica Nora Felder objasnila je za Variety da su joj izvršni producenti serije Matt i Ross Duffer - poznatiji kao braća Duffer - dali zadatak da osmisli pjesmu čiji će senzibilitet odgovorati širokim emocionalnim iskustvima kroz koja u seriji prolazi Max.

Felder je ispričala kako je brzo naletjela na “Running Up That Hill”.

“Odmah me pogodila svojim dubokim akordima, koje je moguće povezati s Maxovim emocionalnim borbama". Dufferovi su bili oduševljeni prijedlogom. Sljedeći izazov za Felder bio je kupiti prava na pjesmu i dobiti odobrenje Kate Bush, za koju je znala da, iako otvorena za ideje, rijetko daje svoju glazbu za filmove ili serije.

Kako se ispostavilo, Kate Bush je također velika obožavateljica serije, a nakon što je njezin kreativni tim predočio viziju producenata serije, pjevačica im je dala svoje dopuštenje, ispričala je Felder za Variety, dodajući kako je tijek dogovora trajao dulje od uobičajenog, zbog specifičnosti projekta i činjenice da je riječ o više epizoda u kojima će se koristiti pjesma.

Inače, broj streaminga ove pjesme na Spotifyju otkako se pojavila u seriji porastao je za 153 posto, a time je automatski zaradila titulu najvećeg dobitnika na Global Spotify ljestvici.

Ovaj singl je, inače, objavljen na petom studijskom albumu Kate Bush naslova 'Hounds of Love', a nakon što se mogao čuti u seriji 'Stranger Things' postao je njezina najpopularnija pjesma ikada, prestigavši donedavni broj jedan - 'Wuthering Heights'.

U doba kada je pjesma premijerno objavljena, 1985. godine, stigla je do trećeg mjesta najuspješnijih singlova u Velikoj Britaniji, a preko bare smjestila se u top 30 najuspješnijih singlova Billboardove liste Hot 100.