SPOMEN NA UMJETNIKA

Duško Ćurlić povodom pete godišnjice smrti Kemala Montena: 'To je jedna od sličica kakvog ga pamtim'

21.01.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Na današnji dan prije pet godina u zagrebačkoj bolnici preminuo je legendarni sarajevski kantautor. Omiljeni televizijski voditelj posvetio mu je emotivnu objavu u znak sjećanja

Omiljeni televizijski voditelj na svom je Facebook profilu. Riječ je o njegovoj prošlogodišnjoj objavi.

'Godina je 2004, snimamo emisiju '100% ja', vodimo Bojana Gregorić Vejzović i ja. Glavna gošća je operna diva Ljiljana Molnar Talajić priča iskreno o životu, odrastanju, školovanju, pjevanju, usponima i padovima. Pitamo je o Sarajevu. Priča sa sjetom o gradu koji je njoj ostao u srcu, o boli, o velikoj želji i velikoj tuzi za nekim vremenima koja su nepovratno otišla. Spremili smo joj iznenađenje, kroz jedna od vrata ulazi Kemo, onako malen s velikom gitarom...onako malen, a velik, u tom trenu najveći iz srca pjeva 'Sarajevo ljubavi moja', posebnu i sjetnu pjesmu.

Sjedim pored Dive, gledam kako joj suze idu, kako je lomi svaki taj stih, gledam Kemu, pjeva s nekom djetinjom čistoćom, nekim čudnim sjajem u očima, s nekim sjetnim osmjehom na licu, kao da nije s ovoga mjesta i kao da ne pripada ovom vremenu, s nekom naivnom nadom i vedrinom, s nečim punim dobrote i nekog čudnog optimizma skrivenog iza svake otpjevane riječi. Zaustavljamo snimanje. jer jednostavno treba doć do daha od siline emocija tog trenutka. Njemu baš nije jasno zašto stajemo sada... onim dječačkim licem i onim svojim osmjehom dječaka iz parka onako usput pita 'Šta je ekipa, šta ima kod vas, 'oćemol' dalje snimat'. Eto, to je jedna od sličica kakvog ga pamtim. Ima ih još veselijih i drugačijih ali jednostavno ova mi je prva na pamet pala. I oprostite što sam patetičan. Ali ne mogu drugačije pričat o njemu o Kemi malom-velikom čovjeku.

Kemal Monteno imao karijeru dužu od 40 godina. Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Pisao je pjesme i za mnoge kolege poput Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Zdravka Čolića, Terezu Kesoviju i mnoge druge, a gotovo svaki njegov duet postao i hit. Njegov zadnji studijski album 'Šta je život' objavljen je 2013.

  • +4
Kemal Monteno Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Jedan od najvećih sarajevskih kantautora dugo je vodio bitku s bolestima. Borio se sa šećernom bolešću, a 2012. završio je u bolnici zbog problema sa srcem. Liječnici su mu ugradili srčanu premosnicu te ustanovili lošu funkciju bubrega. Radikalno je morao promijeniti način prehrane, a 2014. su mu transplantirali bubreg.

Izvor: Društvene mreže