BOLJE NE MOŽE

Prognoza Dunje Mazzocco Drvar za Valentinovo: Romantična večer pod zvijezdama, zalazak pod nebom boje vanilije

13.02.2019 u 09:50

Bionic
Reading

Mnogi s nestrpljenjem očekuju sutrašnji dan kako bi ga mogli obilježiti sa svojim voljenim osobama, a omiljena meteorologinja svim zaljubljenima (i onima koji će to tek postati) poručila je kakav će, kad je o vremenu riječ, biti četvrtak 14. veljače. Dunja Mazzocco Drvar provest će ga, kaže, radno i sa svojom kćeri

'Pretpostavljam da niste znali da Valentinovo pada u klimatološki najhladniji dio veljače, a u mnogim je dijelovima zemlje obično i najhladniji dan u posljednjem zimskom mjesecu. Nakon njega u pravilu počinje jače zatopljavati pa ne čude i toplinom obojene pučke izreke među kojima je najpoznatija: 'Toplina Valentina stiže do korijenja.' Ona upućuje na činjenicu da u slučaju zatopljenja u ovom dijelu godine najčešće započinje i prava vegetacija. Jasno, to je zapravo ta ljubav, odnosno cijelo ozračje vezano uz Dan zaljubljenih koji je kod nas popularan znatno kraće od narodnih vremenskih izreka', rekla je Dunja Mazzocco Drvar za Vijesti.hr.

'Kad su u pitanju povijesni podaci, nemamo ni ponosa ni predrasuda. Najtoplije Valentinovo u Hrvatskoj bilo je ono 1998. godine, kad je temperatura u Zagrebu dosegnula 18,2 °C, a Splitu i stupanj više. Na najhladniji dalmatinski Dan zaljubljenih grlili su se današnji djedovi i bake, temperatura se u Splitu spustila na -3,2 °C daleke 1956. Zagrebački minimum je recentniji, sjećaju ga se oni koji su proživljavali svoju ljubavnu priču 1985., kad je u glavnom gradu temperatura pala na -19,7 °C.

Ove godine neće biti ekstrema. Štoviše, Valentinovo će biti skoro pa čista pozitiva, a na jutarnje minuse moraju se pripremiti samo oni koji će svoje bolje polovice čekati poput duha pod prozorom, pred haustorom ili kraj plota u zapadnoj unutrašnjosti, i to od prije svitanja pa sve do otprilike 8 ujutro. Osim ljubavi, grijat će nas atmosfera, na kopnu ćemo dosegnuti 8 do 11, a na moru 13 do 15 stupnjeva', kaže Dunja i dodaje da je to ugrubo 5 stupnjeva toplije od prosjeka i pravo vrijeme nježnosti te da u prognozu vjeruje skoro toliko koliko u ljubav. Za nju će sutra biti skoro pa običan radni dan, a onda će, rekla nam je, uživati sa svojom kćeri.

'Iz sobe s pogledom svakako ćete primijetiti oblake kojih će u četvrtak ponovno biti toliko da bi vam se sredinom dana moglo učiniti da nas je omotalo 50 nijansi sive. Neće to dugo trajati, već poslijepodne će se u cijeloj zemlji gotovo posve razvedriti, pa možete planirati zalazak pod nebom boje vanilije, a zatim još romantičniju večer pod zvijezdama. Bolje ne može!

Vjetar neće nikoga zamesti, no ipak će povremeno stvarati dojam prohladnog vremena, pogotovo u Slavoniji, od podneva i u Podravini te na moru, gdje će bura i tramontana lokalno još uvijek biti razmjerno jake. Dobar je to izgovor da se privijete uz voljenu osobu još jače nego što biste to možda učinili na topliji 'bezvjetreni' dan. Da ne bismo ostali izgubljeni u prijevodu, ponovimo još jednom kratko i jasno - Valentinovo će biti suho, umjereno oblačno i toplije nego što smo naviknuli', poručila je RTL-ova meteorologinja.

  • +10
Dunja Mazzocco Drvar Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX