'TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ'

Dubrovački arhitekt zbog opernog skladatelja odustao na pitanju za 250 tisuća kuna

27.02.2020 u 21:42

Bionic
Reading

Ovotjedno izdanje kviza 'Tko želi biti milijunaš?' pitanjem za 125 tisuća kuna te bez pomoći džokera otvorio je Dubrovčanin Božidar Novak. Točno odgovorivši na njega odustao je na idućem za četvrt milijuna kuna. Jedan od sljedeća dva natjecatelja kviz je napustio s 8000 kuna, a posljednji večerašnji vlasnik najbržeg prsta s osvojenih 1000 kuna

Vratimo se Božidaru Novaku, koji je svoj pohod nastavio iz prošle emisije.

Koji je njemački grad u kolovozu 2019. ponudio nagradu od milijun eura onome tko dokaže da taj grad ne postoji? Glasilo je tako pitanje za 125.000 kuna, na koje su bili ponuđeni odgovori - Mannheim, Bielefeld, Mainz i Bochum.

Tridesetogodišnji arhitekt rekao je da dvoji između Bielefelda i Bochuma pa je ponudio Bielefeld kao konačni odgovor i osvojio spomenuti iznos. Riječ je ujedno o iznosu s kojim se oprostio od nastupa u kvizu jer je odustao na sljedećem, 13. pitanju za 250 tisuća kuna.

Naime, nije znao je li Carl Maria von Weber, Richard Strauss, Jacques Offenbach ili Anton Bruckner skladatelj opere 'Kavalir s ružom' koja se spominje u 'Oficiru s ružom'.

'Na ovom bi pitanju to bilo potpuno kockanje', ustvrdio je te ubrzo prepustio vrući stolac vlasniku prvoga večerašnjeg najbržeg prsta. Prethodno je naglasio da bi, sjedeći u naslonjaču svoga doma, odgovorio Weber, no riječ je o skladatelju Straussu.

Nakon Božidara, šansu za osvajanje milijun kuna dobio je 21-godišnji Tin Frida iz Zagreba. Tin je zapeo već na pitanju za prelazak prvoga praga u kojemu se tražilo ime razbojnika o kojemu možemo čitati u Novom zavjetu. Nije mu zvonio nijedan od ponuđenih odgovora - Lopina, Baraba, Tat i Kleptoman.

Student Agronomskog fakulteta stoga je za pomoć zamolio publiku, koja je 89 posto dala Barabi. Poslušavši je, Tin je osvojio 1000 kuna te sljedećeg džokera, onoga 'pola-pola', upotrijebio na pitanju za 4000 kuna. Htio je, naime, saznati na ulazu u koji zaljev se smjestilo naselje Urinj, poznato po rafineriji nafte. Je li riječ o Kaštelanskom, Bakarskom, Puljskom ili, pak, Malostonskom zaljevu?

Džokerom 'prepolovljen' izbor na Bakarski i Malostonski doveo ga je do konačnog i točnog odgovora (Bakarski) te do 4000 kuna. Već na sljedećem pitanju 'ispucao' je posljednjeg džokera, pozivom pokušavši odgonetnuti ne igra li se utakmica za treće mjesto na košarkaškom, vaterpolskom, rukometnom ili nogometnom europskom prvenstvu.

Džoker 'zovi' prvo je odgovorio na košarkaškom, no ubrzo se predomislio i odlučio za nogometno prvenstvo, zasluživši pljesak publike te zbunjeni osmijeh natjecatelja.

Tin je naposljetku rekao da ga je i samoga vuklo nogometno prvenstvo pa ga je ponudio kao konačan odgovor te zatim otvorio pitanje za 16.000 kuna. Filmsko pitanje, koje je nudilo sreću, ljubav, nadu ili moć, Tinu nije ponudilo ništa drugo do mogućnosti pogađanja ili odustajanja, a on je odlučio ipak ne kockati se i emisiju napustiti s 8000 kuna.

Nakon Tina i Emir 'zapeo' na pitanju za 16.000 kuna

Četrdesetsedmogodišnji diplomirani inženjer strojastva Emir Sarajlić iz Slavonskog Broda bio je posljednji natjecatelj ovotjednog 'Milijunaša'. S lakoćom je prešao prvi prag te došao do pitanja za 16.000 kuna, a onda na njemu ispucao sva tri džokera.

Tražile su se linije koje se dijele na lukove, zamke i krugove. Nije znao je li riječ o geodetskim, demarkacijskim, papilarnim ili internetskim linijama. S džokerom 'pola-pola' izbor je bio sužen na demarkacijske i papilarne linije, no ni to nije riješilo dilemu pa je upitao publiku.

Tarikov 'omiljeni džoker' 44 posto glasova dao je demarkacijskim, a 56 posto papilarnim linijama. Kako mu publika nije odviše pomogla, posegnuo je i za džokerom 'zovi', a on mu je iskreno rekao: 'Nemam pojma!'

Emir je zatim odlučio pogađati, no isprva u nedoumici treba li poslušati publiku ili sebe. Naime, njega su najviše vukle demarkacijske linije, za koje se i odlučio. No publika je ipak imala pravo pa je kviz napustio s osvojenih 1000 kuna.