žrtva hakiranja

Dramatično suđenje: Britanske novine moraju princu Harryju platiti 180.000 dolara odštete

15.12.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Britanski princ Harry dobit će oko 180.700 dolara odštete nakon što je londonski Visoki sud u petak presudio da je bio žrtva 'ograničenog' hakiranja telefona i drugih nezakonitih informacija koje su prikupljali novinari britanskih listova

Princ - koji je postao prvi viši britanski kraljevski član u 130 godina koji je dao iskaz na sudu kada se pojavio kao glavni svjedok na suđenju u lipnju - tužio je Mirror Group Newspapers, izdavača listova Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People.

Harry i oko 100 drugih tužitelja - uključujući glumce, sportske zvijezde, slavne osobe i ljude koji su jednostavno imali veze s istaknutim osobama - pokrenuli su sudski postupak zbog navoda o hakiranju telefona i nezakonitom prikupljanju informacija između 1991. i 2011. godine.

Harry je rekao da je bio na meti MGN-a 15 godina od 1996. i da je više od 140 priča koje su se pojavile u njegovim listovima rezultat nezakonitog prikupljanja informacija, iako je suđenje razmatralo samo 33 od njih.

'Otkrio sam da je 15 od 33 teksta koji su predmet suđenja bili proizvod telefonskog hakiranja njegova mobilnog telefona ili mobilnih telefona njegovih suradnika, ili proizvod drugog nezakonitog prikupljanja informacija', rekao je sudac Timothy Fancourt.

male nježnosti

U inat glasinama: Nježni zagrljaji i šaputanja u javnosti princa Harryja i Meghan Markle

Pogledaj galeriju

'Smatram da mu je telefon bio hakiran samo u ograničenoj mjeri i da su to vjerojatno pažljivo kontrolirali određeni ljudi u svim listovima'. Sudac je zaključio da je bilo raširenih hakiranja i ilegalnih aktivnosti u listovima za koje su viši rukovoditelji bili svjesni, iako gotovo svi u upravi tvrtke nisu bili obaviješteni. MGN, u vlasništvu Reacha, tvrdio je da optužbe nisu potkrijepljene dokazima.

'Pozdravljamo današnju presudu koja daje tvrtki potrebnu jasnoću za pomak od događaja koji su bili prije mnogo godina', rekao je glasnogovornik MGN-a. 'Ondje gdje se dogodila povijesna nepravda, bezrezervno se ispričavamo, preuzimamo punu odgovornost i plaćamo primjerenu odštetu'.

ZVJEZDANA EKIPA

Princ Harry ostavio kod kuće Meghan s djecom i otputovao na utrku Formule 1

Pogledaj galeriju