kinodistribucijA

Domaći film u 2022. godini ostvario impresivne rezultate u distribuciji Blitz grupe

22.02.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Tijekom 2022. u domaćoj kinodistribuciji premijerno je prikazano 17 naslova, od kojih je 6 bilo u distribuciji Blitz grupe s ukupno ostvarenih 124.502 gledatelja i zaradom od 531.797 Eura (4.006.826 kuna), što čini 65,54% ukupnog box office rezultata kinodistribucije domaćih filmova u prošloj godini

Protekle smo godine na repertoaru kina imali rekordan broj hrvatskih premijernih naslova i onih manjinske koprodukcije, od čega je šest dugometražnih igranih filmova bilo u distribuciji Blitz grupe. Od ukupne zarade domaćeg filma u hrvatskim kinima tih je šest filmova u distribuciji Duplicato Media činilo nevjerojatnih 65,54% udjela, odnosno 59,18% prema ukupnom broju gledatelja domaćeg filma!

Duplicato Media je naime tvrtka u sastavu Blitz grupe koja se, između ostalog, specijalizirala za distribuciju domaćeg sadržaja u kinima a što je zasigurno snažno utjecalo na ‘vidljivost’ domaćega filma ali i prepoznavanje hrvatskog filma i njegove važnosti za oporavak kinoprikazivačkog sektora.

Uspješnu filmsku 2022. godinu u velikom je stilu obilježila komedija Ljubomira Kerekeša Marginalci, najgledaniji domaći film prošle godine u distribuciji Blitz grupe. Film je do sada pogledalo 53.155 gledatelja sa zaradom od 267.708,73 EUR na kino blagajnama. Marginalcisu tako postali petim najuspješnijim hrvatskim filmom svih vremena. S obzirom na iskustvo s Kerekeš teatrom i njihovim prvim filmom ‘Ufuraj se i pukni’ iz 2019. godine koji je također bio u distribuciji Blitz grupe, vjerovali smo da uspjeh filma kod publike ni ovoga puta neće izostati.

Iznimnom je rezultatu prethodila nesvakidašnja promocija filma koja je provedena u suradnji s CineStar kinima, najvećim kinoprikazivačem u regiji, kao i brojnim kino dvoranama diljem zemlje. Promocija koja je rezultirala prepunim dvoranama oduševljenih gledatelja koji su se u kinu vrhunski zabavili i nasmijali do suza. Radilo se iznimno zahtjevnoj turneji u sklopu koje su glumci Ljubomir i Jan Kerekeš zajedno s ostalom filmskom ekipom posjetili na desetke kino dvorana diljem Hrvatske te se družili i fotografirali sa svojom publikom, a one najsretnije i nagradili.

'‘Marginalci su u kinima diljem Hrvatske ispisali povijest hrvatske kinematografije. Kao prvi niskobudžetni nezavisni film koji je ujedno postao i najgledaniji u godini, možemo samo zahvaliti našim distributerima Blitz filmu i Duplicatu na bezuvjetnoj pomoći u promociji, maksimalno brzoj suradnji, savjetima i svakodnevnom praćenju filma i njegove promocije', izjavio je povodom objave zadnjih rezultata Jan Kerekeš, glavni producent i glumac u filmu.

Jan Kerekeš dodaje: 'Nikad u životu nismo od nikoga dobili više nego što smo zaslužili. Naši distributeri su i to uspjeli promijeniti i to nam je dalo snagu da se trudimo još više i da budemo još bolji i kvalitetniji s našim sljedećim projektom. Veselimo se novom ispisivanju povijesti hrvatskog filma'.

Domaća je kinematografija ostvarila izvanredan rezultate i na ostalim naslovima u distribuciji Blitz grupe, pa je tako dječji film ‘Kapa‘, hrvatskih koproducenata, u kina privukao impresivnih 38.586 gledatelja.

Marina Andree Škop, koproducentica filma KAPA (PomPom Film) je na završetku redovne distribucije zaključila: 'Koliko je bitno na vrijeme kreirati i pripremiti strategiju distribucije, dokazao je naš uspjeh sa filmom za djecu Kapa. Riječ je o drugom najgledanijem domaćem kino naslovu u 2022. godini, čija je titula rezultat naše sjajne suradnje s distribucijskom kućom Duplicato. Dovoljno rano su krenuli promovirati film u kinima i na svojim kanalima te izabrali zbilja izvrstan termin za njegovo otvaranje. Zatim smo zajedničkim snagama odradili promociju, a najvažniji segment distribucije bile su organizirane školske projekcije. Lijepo je u distributeru naći partnera sa kojim se razumiješ i nadovezuješ jer to uvijek mora stvoriti neku novu vrijednost. Sa filmom Kapa smo to i dokazali'.