KRALJ FELIPE VI I KRALJICA LETIZIA

Dolazak kraljevskog para u službeni posjet Austriji uzburkao je duhove iz prošlosti i otkrio davno prokletstvo koje su Habsburgovci prenijeli na Burbonce

08.02.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Legenda kaže da je na austrijsku kraljevsku kuću bačeno prokletstvo i da ga je kraljica Maria Cristina, udovica kralja Alfonsa XII, prenijela na španjolski dvor

U Beču su ovih dana boravili kralj Felipe VI i njegova supruga, kraljica Letizia, a sve kako bi kao predstavnici Španjolske otvorili izložbu Salvadora Dalija, postavljenu u galeriji Belvedere, nekadašnjoj palači Habsburgovaca.

Mnogi kažu da se Felipe ondje osjeća kao kod kuće jer njegovim venama teče i krv austrijske kraljevske obitelji. Naime njegova praprabaka, kraljica Maria Cristina, bila je udovica Alfonsa XII i majka Alfonsa XIII, ali i austrijska nadvojvotkinja i rođakinja predzadnjeg austrougarskog cara Franje Josipa I.

Upravo je ona Burboncima prenijela legendu o tri gavrana, prokletstvu koje je stoljećima stajalo kao prijetnja potomcima Habsburgovaca. Usmena predaja govori o tome da su austrijsku lozu dotukle mnogobrojne nedaće nakon što je na nju u 13. stoljeću bačeno prokletstvo.

Priča je ostala zabilježena u knjizi književnika i diplomata Melchora de Almagra San Martina, koji je početkom 20. stoljeća radio kao tajnik španjolskog veleposlanstva u Beču, a ispričali su mu je dvorjani u carskoj palači Hofburg posljednjih godina vladavine Franje Josipa.

  • +5
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: babiradpicture/113 / Sipa Press / Profimedia

Prema njoj, krvožedni Rudolf Habsburški upao je 1100. godine u grofoviju Argaviju i naredio da se odrubi glava vladajućem princu i njegovoj dvojici sinova, hrabrim i plemenitim ratnicima. 'Bog ti je dopustio da dosegneš moć koju si priželjkivao, ali ni ti ni djeca tvoje djece nećete u miru uživati u plodovima ubojstava i pljačke. Ti i tvoji trpjet ćete moje prokletstvo sve dok svijet postoji! Svaki put kad zaprijeti nesreća, ukazat će ti se tri gavrana crvenih kljunova poput krvi, u čijim će crnim tijelima biti začarane naše osvetničke duše.' Bile su to zadnje riječi princa prije negoli mu je odrubljena glava.

Bečki su dvorjani tvrdili da tri crna gavrana nisu prestala biti vidljiva ni osuđenom Rudolfu Habsburškom ni njegovim nasljednicima, najavljujući katastrofu. Tako je jedan Grk, koji je pratio caricu Sissi na dan njezina ubojstva, rekao da ih je i ona vidjela kako lete iznad Ženevskog jezera. Neki ljudi u službi cara Franje Josipa također su rekli da su uoči monarhove smrti vidjeli zloslutne ptice kako lete.

Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia

I carica Carlota s užasom je potvrdila da je vidjela vrane istog dana u kojem je u Queretaru pogubljen meksički car Maksimilijan I, član dinastije Habsburg-Lothringen, kojeg su meksički monarhisti uz potporu francuskog cara Napoleona III proglasili carem Meksika.

Stanovnici Mayerlinga otkrili su pak da su čuli njihovu pjesmu, kratko i tiho graktanje, u noći u kojoj je nasilnom smrću ubijen nasljednik carstva Rudolf Habsburški i njegova ljubavnica, barunica Vetsera, u siječnju 1889.

'Mnogi govore da su ih vidjeli, no malo tko daje racionalno objašnjenje za ovaj fenomen. U Austriji ima mnogo gavrana, no nikome ne pada na pamet pripisati njihovu prisutnost kao naznaku nesreće za Habsburgovce sve dok se, nakon što se nešto dogodi, ne sjete da su negdje uočili skupinu od tri te vrste ptica dan prije ili na sam dan nesreće. Odmah to postaje priča o tri zlokobne ptice, inkarnacije tri princa Argavije’, stoji u knjizi diplomata.

  • +3
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica Maria Cristina, po rođenju Habsburgovka, po braku Burbonka, ove je priče pričala svojim španjolskim rođacima, a Alfonso XIII i njegova supruga Victoria Eugenia smatrali su ih samo starim legendama koje su se prenosile kako bi impresionirale praznovjerne, ali i zaplašile djecu prije spavanja. No prokletstvo tri gavrana dobilo je sasvim novo značenje za španjolsku kraljevsku obitelj u ljeto 1934. godine.

U kolovozu te godine tragično je preminuo infant Gonzalo od Španjolske, poznat i kao Gonzalo od Burbona i Battenberga, najmlađi od sinova španjolskog kraljevskog para. Sa samo 19 godina doživio je prometnu nesreću u austrijskom gradu Pörtschachu. Iako je bila riječ o lakšim ozljedama, Gonzalo je bolovao od hemofilije pa je iskrvario u naručju svog oca i sestara, infanti Beatriz i Cristine. Upravo zbog toga kletva o tri gavrana dobila je sasvim drugačije značenje za španjolsku kraljevsku obitelj.

'Izvjesna praznovjerna Austrijanka napisala mi je, nedugo nakon Gonzalove nesreće, da je iz svog vrta, smještenog na periferiji Beča, vidjela kako prolaze tri habsburška gavrana, a oni prema staroj legendi najavljuju nesreću', stoji u knjizi Almagra San Martina, u kojoj su nabrojane tajanstvene nesreće koje su doživjeli nasljednici Burbonaca i unuci kraljice Marije Cristine, a među koje spadaju strašni kraj princa od Asturije, dramatična sudbina infante Jaime, prerana smrt Gonzala, kao i progonstvo Alfonsa XIII i njegova smrtna kazna u Rimu.