RAZRAĐENO DO DETALJA

Događaj desetljeća: Ovo je sve što trebate znati o krunidbi kralja Charlesa

21.04.2023 u 06:39

Bionic
Reading

Donosimo pregled svih poznatih informacija o krunidbi kralja Charlesa III koja će se održati 6. svibnja u Westminsterskoj opatiji u Londonu

Kralj Charles III službeno će biti okrunjen 6. svibnja, gotovo osam mjeseci nakon smrti kraljice Elizabete II i preuzimanja prijestolja.

Mnogobrojnim nagađanjima o uzvanicima, glazbenicima i svim detaljima krunidbe koja su intrigirala javnost Buckinghamska palača stala je na kraj proteklog tjedna, kada je objavljen službeni protokol sa svim detaljima.

U nastavku donosimo pregled svih bitnih informacija koje je javnost do sada saznala o pojedinostima krunidbe.

Kada i gdje se održava krunidba kralja Charlesa?

Službena ceremonija krunidbe tradicionalno će se održati u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a anglikanski obred predvodit će nadbiskup Canterburyja.

Ona je središnji događaj krunidbe i zbit će se u subotu 6. svibnja u jutarnjim satima. Kralj Charles i supruga Camilla ondje će doći iz Buckinghamske palače u ceremoniji koja se naziva kraljevska procesija.

  • +20
Pripreme za krunidbu kralja Charlesa Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Nakon svečanosti krunidbe, kralj i kraljica vratit će se u Buckinghamsku palaču u krunidbenoj procesiji, a tada će im se priključiti ostali članovi kraljevske obitelji.

Kada stignu u Buckinghamsku palaču, kraljevska obitelj pojavit će se na balkonu i time zaključiti ceremoniju.

Hoće li princ Harry i Meghan Markle prisustvovati krunidbi?

Nakon nekoliko mjeseci nagađanja, princ Harry potvrdio je svoj dolazak na očevu krunidbu. No ondje neće biti Meghan jer je odlučila ostati u Kaliforniji s kćeri Lilibet i sinom Archiejem koji istog dana slavi četvrti rođendan.

'Iskreno, mislim da će to biti pomalo nalik noćnoj mori za njega', rekla je nedavno kraljevska insajderica Tessa Dunlop, naglašavajući koliko će teško vojvodi od Sussexa pasti susret s kraljevskom obitelji bez potpore supruge.

Pretpostavlja se da će mu posebno teško pasti susret s princem Williamom, s kojim ne razgovara od objave memoara u kojima je o njemu pisao u oštrim tonovima, kao i činjenica što nije uključen u ceremoniju poput ostalih članova uže obitelji.

Princ Harry u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Hoće li i Camilla biti okrunjena te koju će titulu nositi?

Camilla će nositi titulu kraljice supruge Ujedinjenog Kraljevstva te će s kraljem Charlesom biti okrunjena tijekom ceremonije.

Kao i Charles, svoju titulu naslijedila je u trenutku smrti kraljice Elizabete II.

U veljači je potvrđeno da će Camilla nositi krunu kraljice Marije, koja ju je nosila 1911. godine, tijekom krunidbe supruga kralja Georgea V.

'Camillin odabir nošenja ove krune jedinstven je slučaj u suvremenoj povijesti jer to znači da će se koristiti postojeća kruna, umjesto izrade nove. Time su znatno smanjeni troškovi i stavljen je naglasak na održivost.'

  • +14
Camilla Parker tijekom godina Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koju će krunu nositi kralj Charles?

'Kruna svetog Edvarda uklonjena je iz Londonskog tornja da bi se modificirala za krunidbu kralja Charlesa', objavili su iz Buckinghamske palače proteklog prosinca.

Smatra se da se inačice krune sv. Edvarda koriste za krunidbu britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća. Trenutna je kruna bila izrađena za Charlesa II 1661. godine kao zamjena za srednjovjekovnu krunu rastaljenu 1649. godine.

Osim nje, tijekom ceremonije kralj će nositi Carsku državnu krunu.

Kakva je uloga princa Georgea?

Princ George, sin Kate Middleton i princa Williama, ispisat će povijest na krunidbi kralja Charlesa III jer će se prvi put naći u službenom protokolu, i to u ulozi paža.

Osim toga, devetogodišnji George će ispisati povijest i time što će biti prvi budući kralj u suvremenoj povijesti koji će aktivno sudjelovati u ceremoniji krunidbe.

  • +11
Princ William i princ George Izvor: Profimedia / Autor: Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tko će nastupiti na koncertu?

Koncert povodom krunidbe bit će održan dan nakon ceremonije, 7. svibnja, u dvorcu Windsor, a uživo će ga prenositi i producirati televizijska kuća BBC.

Nedavno je BBC objavio da će na koncertu nastupiti Katy Perry, Lionel Richie, Andrea Bocelli, Take That, sir Bryn Terfel, Freya Ridings i mnogi drugi.

Osim glazbenih zvijezda, koncert će uključivati nastup tzv. krunidbenog zbora koji će sačinjavati predstavnici lokalnih zborova i amaterskih pjevača iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva.

Među njima će biti predstavnici zbora izbjeglica, NHS-a (Nacionalna zdravstvena služba), glazbene grupe iz LGBTQ+ zajednice te zborovi gluhih pjevača.

  • +10
Katy Perry Izvor: Profimedia / Autor: Jared Milgrim / The Photo Access / Profimedia

Službena glazba koja će svirati tijekom same ceremonije djelo je skladatelja Andrewa Lloyda Webbera.

Tko će prisustvovati koncertu? Na listi uzvanika nalaze se odabrane osobe iz humanitarnih organizacija koje sponzoriraju Charles i Camilla, a nekoliko tisuća ulaznica besplatno će podijeliti BBC putem javnog ždrijeba.

Što je krunidbeni ručak?

Ručak u čast krunidbe također će se održati u nedjelju 7. svibnja. Ideja je da diljem zemlje lokalne zajednice u susjedstvima organiziraju velike zajedničke ručkove u čast službenog stupanja novog kralja na prijestolje.

'Ideja Velikog ručka je spajanje milijuna ljudi diljem zemlje kako bi se pojačala povezanost u lokalnim zajednicama, smanjila usamljenost te podržale razne humanitarne aktivnosti. Kraljica supruga Camilla na čelu je organizacije Velikog ručka od 2013. godine', objavili su iz Buckinghamske palače.