GLAZBENE NAGRADE

Dodjela Grammyja prošla u sjeni stravične tragedije Kobea Bryanta; nakon govora Alicie Keys nitko nije mogao ostati ravnodušan

27.01.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Šok, tuga i nevjerica vladale su sinoć Staples centrom, samo nekoliko sati nakon što je svijet obišla najtužnija vijest, ona o stravičnoj pogibiji jednog od najboljih NBA košarkaša svih vremena, Kobea Bryanta i njegove 13-godišnje kćerke Gianne. Minuta šutnje, ali i dirljiv govor Alicie Keys, nikoga nije ostavio ravnodušnim, tako da su i sami dobitnici, na kraju, pali u drugi plan

Sama dodjela započela je nastupom Lizzo, koja je svoj performans na pjesme 'Truth Hurts' i 'Cuz I Love you' posvetila upravo preminuloj NBA zvijezdi i poručila: 'Ovo je večer za Kobea'. Tugu nije mogla sakriti ni Alicia Keys, koja je s Boys II Men u duetu za Kobea otpjevala mix koji se sastojao od pjesama 'It's So Hard to Say Goodbye' i 'Yesterday'.

'Stojimo ovdje slomljenih srca u kući koju je izgradio Kobe Bryant. Nikad ne bismo pomislili da ćemo ovako započeti show', poručila je Alicia Keys dok je na velikom ekranu stajala njegova fotografija, a u dvorani su na posebnom mjestu stajali LA Lakers dresovi s brojevima 8 i 24, koje je na dresu u svojoj karijeri nosio Kobe Bryant.

Alicia Keys - Grammy 2020. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Što se tiče same dodjele nagrada, dominirala je tinejdžerska zvijezda Billie Eilish, koja je osvojila pet Grammyja, od toga njih četiri u glavnim kategorijama - najbolji album, pjesma, snimka godine i najbolji novi izvođač, i zapravo time iznenadila sve, budući da se takvo što rijetko događa na dodjeli najvažnije glazbene nagrade.

Mlada pjevačica, prepoznatljiva po zelenoj kosi i vrećastoj odjeći, album je snimila zajedno s bratom Finneasom i to u spavaćoj sobi njihovog doma u Los Angelesu, a upravo je Finneas, primajući nagradu, rekao: 'Ovaj album nismo snimili da osvojimo Grammy. Pisali smo o depresiji i suicidalnim mislima te promjeni okoliša. Stojimo ovjde zbunjeni i zahvalni.'

R&B zvijezda Lizzo kući je odnijela tri nagrade, iako je bila nominirana u osam kategorija, a reper Lil Nas X njih dva. U 20-godišnjeg repera gledali su svi, što zbog specifičnog outfita, što zbog njegovog nedavnog istupa da je homoseksualac.

  • +2
Grammy dodjela 2020. Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

'Svijetu je otkrio da je gej i preko noći postao inspiracija i uzor stotinama mladih ljudi širom svijeta', tim je riječima najavila njegov nastup Ellen DeGeneres, koja je prije nekoliko godina javno također istupila i otkrila svoje sklonosti.

Iako je na nastup utrošila puno vremena, izvodeći hitove sa svog albuma 'Thank u, Next', Ariana Grande nije osvojila niti jednu nagradu, iako je nominirana u pet kategorija. Posthumno je dva Grammyja osvojio reper Nipsey Hussle, koji je ubijen prošle godine u Los Angelesu, a priznanje su mu odali John Legend, DJ Khaled i reper Meek Mill.

  • +11
Izdanja na dodjeli nagrada Grammy Izvor: Profimedia/EPA / Autor: N.N.

Svoj prvi nastup, nakon što je 2018. gotovo umrla predoziravši se, imala je Demi Lovato, a još su bili zapaženi nastupi Blakea Sheltona i njegove zaručnice Gwen Stefani, koji su izveli svoj novi duet 'Nobody But You', kao i Camila Cabello koja je izvela nedavno objavljeni singl 'First Man', posvetivši ga ocu koji je izvedbu pratio iz publike sa suzama u očima.