IN MEMORIAM: MAJA PETRIN

Dobra duša hrvatskog glumišta

05.03.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Maja Petrin, koja nas je iznenada napustila u utorak 4. ožujka u 42. godini života, prošla je krug od plesa preko glume u kazalištu i na televiziji do lutkarstva, svojom energijom i šarmom obogativši svaku od tih izvedbenih umjetnosti

U utorak 4. ožujka u svojoj 42. godini iznenada nas je napustila Maja Petrin. Prije pet godina Maja je doživjela težak infarkt koji je ostavio posljedice na njenom srcu, no ne i na njenoj vedroj osobnosti. Nažalost, njeno srce nije izdržalo drugi udar.

Diplomiravši 1988. godine u Školi za ritmiku i ples, Maja je svoje neraskidivo druženje s kazališnim daskama započela u Gradskom kazalištu Komedija, u kojem je sedam godina bila članica baletnog ansambla. Godine 1993. upisala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti te potom glumila u brojnim predstavama u kojima se ističu one u Histrionima – 'Tajna krvavog mosta', 'Doktor pod mus', 'Lažna barunica', 'Na tri krala'), u Zorinu domu - 'Romanca o tri ljubavi', Kerempuhu – 'Cabaret', Teatru &TD – 'Atentatori', Teatru Lapsus – 'A sad spavajte', zagrebačkom HNK-u – 'Nikad više', svojoj Komediji – 'Opera za tri groša', 'Buba u uhu' i u Maloj sceni – 'Dokaz', 'Život x 3'.

Histrionsko 'skitanje' i glumačko izlaganje publici Maja je 2000. godine zamijenila angažmanom u Zagrebačkom kazalištu lutaka, u kojem je bila jedna od nositeljica repertoara, igrajući velike likove iz dječje književnosti koje je oživljavala s izuzetnim šarmom, animatorskom vještinom i glumačkom predanošću. Između ostalih, maleni i veliki će je pamtiti po ulogama u predstavama 'Trnoružica', 'Patkica i prijatelji', 'Heidi', 'Vremeplov', Balogov 'Nećko Svojeglavečko', 'Bijeli zec', 'Crvenkapica', 'Pepeljuga', 'Mala sirena', 'Neva Nevičica', hit predstavi 'Čarobna frula', 'Robinson uči plesati' i mnogim drugima.

Dok je u kazalištu gradila karijeru brojnih lutaka, nesebično tonući u beskrajnu ugodu scenskog mraka, na malim ekranima Maja je osvajala publiku ulogama u hrvatskim serijama 'Villa Maria', u kojoj je tumačila lik Zore Rački, 'Zabranjena ljubav', 'Ponos Ratkajevih', 'Zakon ljubavi', 'Obiteljska stvar', 'Susreti nezgodne vrste' i 'Naša kućica, naša slobodica'.


Uz šarm koji je unosila u svaki svoj lik, Maja je kazališne daske i televizijske setove ispunjavala toplinom i dragošću, kojima je svjedočio i potpisnik ovih redaka na stvaranju predstave 'Atentatori' Dražena Ferenčine prema tekstu Tomislava Zajca. Hrvatsko glumište i lutkarstvo njenim iznenadnim i preranim odlaskom ostat će bitno osiromašeni ne samo za odličnu glumicu, već i za dragu prijateljicu.