'TOP OF THE LAKE'

Djevojka s Madisona u perverzno dobroj krimi seriji

Bionic
Reading

Nova krimi serija 'Top of the Lake' kombinacija je Lynchovog 'Twin Peaksa' i danskog 'Ubojstva', pišu Nemilosrdni gadovi

Ljubitelji televizijskog trilera posljednjih godina mogu birati između američke konfekcije forenzičara i zločinačkih umova, britanskog zlatnog standarda (a la 'Umorstva u Midsomeru') i novopečenog skandinavskog noira ('Ubojstvo', 'Most'). Pojavila se još francuska 'Spirala zločina', međutim kod nas se baš i nije primila pa za one koji vole istraživati drugačije diskurse i ugođaje iznenađenje stiže iz Novog Zelanda, i to s jakim autorskim potpisom Jane Campion. Riječ je o miniseriji 'Top of the Lake' sa sedam epizoda koja predstavlja povratak Jane Campion na rodni Novi Zeland, a posljednji film koji je ondje snimila ujedno je i najpoznatiji, 'Piano', za koji je dobila Oscara za scenarij.

Serija počinje u jezeru pored gradića Laketop u južnom Novom Zelandu u kojem zatječemo 12-godišnju djevojčicu Tui koja je, za razliku od većine sličnih serija, živa, ali u petom mjesecu trudnoće. Očito, riječ je o pedofilskom silovanju, a slučaj dodjeljuju detektivki Robin Griffin Elisabeth Moss koju znamo kao Peggy Olson iz 'Momaka s Madisona') koja se zatekla u rodnom mjestu u posjetu majci oboljeloj od raka. Istraga o silovatelju uskoro postaje znatno kompliciranija jer djevojčica netragom nestaje, a potraga za njom prvo vodi na farmu njezina oca, okrutnog lokalnog narkobosa Matta Mitchama Peter Mullan) koji sa svoja dva sina zlostavlja cijeli okrug.

Ljubiteljima žanra, osobito televizijskog trilera s jakim autorskim pečatom, ovo je sasvim dovoljno za opis serije kao kombinacije Lynchovog 'Twin Peaksa' i danskog 'Ubojstva', međutim 'Top of the Lake' niti je toliko ovisna o centralnom kriminalističkom narativu, traženju počinitelja, kao što je slučaj s 'Ubojstvom', niti toliko bizarno razvedena kao 'Twin Peaks', već kao da fino miksa ova dva suprotstavljena pristupa.

Cijeli tekst o seriji 'Top of the Lake' možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi