6. ožujka

DJ Yella, originalni član legendarne rap grupe N.W.A, dolazi u The Garden Brewery

06.02.2019 u 14:18

Bionic
Reading

DJ Yella, originalni član N.W.A legendarne i najbrutalnije rap grupe, premijerno dolazi u zagrebačku The Garden Brewery u srijedu, 6. ožujka, u sklopu proslave 25. obljetnice Blackouta

Američki DJ, producent i redatelj rodom iz Comptona, DJ Yella, kao jedan od najboljih prijatelja sa, sada planetarno popularnim, Dr. Dreom osnovao je njihovu prvu grupu World Class Wreckin' Cru sredinom 80-ih, koja je postavila temelje West Coast Hip-Hop scene. To je preraslo u nešto puno veće i 1986. godine osnovali su N.W.A (Niggaz Wit Attitudes), grupu koja je zauvijek promijenila hip-hop i svijetu predstavila gangsta rap.

Izvor: Društvene mreže

Dr. Dre, DJ Yella, Ice Cube, MC Ren, Eazy E, članovi su supergrupe koja je prvim kompilacijskim izdanjem “N.W.A. and the Posse” iz 1987. završila na Billboardoavoj ljestvici Top R&B/Hip-Hop albuma, a debitantski studijski album “Straight Outta Compton” promijenio je sve. Izdan 1988. povijesni album su producirali Dr. Dre i DJ Yella, a “Straight Outta Compton” je potpuno promijenio tijek hip-hopa, te se smatra pločom koja je na velika vrata uvela gangsta rap kao žanr. Obraćajući se bez dlake na jeziku, nasilje i društveni komentari u pjesmama postali odličje žanra, a po mnogima je smatran jednim od najvećih i najutjecajnijih albuma u hip-hopu. Brzi rast N.W.A koji ih je od margina društva doveo do statusa najkontroverznijih glasova njihove generacije ostaje jedna od najeksplozivnijih priča u povijesti glazbe. Iz njihovog sjedišta u Comptonu u Kaliforniji, Dr. Dre, DJ Yella, Ice Cube, MC Ren i Eazy E su snagom volje i pričama o životu na ulici prodali desetke milijuna ploča, utjecali na generacije po cijelom svijetu i premostili barijere, bile one zemljopisne, autoritativne, društvene ili koje god su im stale na put.

Ubrzo nakon kultnog albuma Ice Cube je izašao iz priče, da bi u 90-ima on, Eazy-E, MC Ren i Dr. Dre postali platinasti solo izvođači. Drugi album N.W.A. 'Niggaz4Life' bio je prvi hardcore rap album koji uletio na prvo mjesto Billboardovih top 200 najprodavanijih albuma. Rolling Stone je stavio N.W.A na 83. mjesto liste 100 najboljih izvođača svih vremena, a 2016. godine je grupa uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame.

Sve je sjajno uklopljeno u filmu 'Straight Outta Compton', mega uspješnici iz 2015. koji je odjeknuo po cijelom svijetu, uvršten među 10 najboljih filmova te godine, dok je soundtrack s originalnom glazbom N.W.A debitirao na prvom mjestu Top R&B/Hip-Hop ljestvice albuma. DJ Yella je sudjelovao kao konzultant na filmu s članovima grupe, te je njihova priča još jednom pokazala utjecaj diljem svijeta.

Izvor: Društvene mreže

Kao sjajan producent DJ Yella je, osim na N.W.A albumima, ostavio traga i na Eazy E-jevom debiju 'Eazy-Duz-It', ostao vezan uz njegov Ruthless Records nakon raspada N.W.A, producirao je i singl sa zlatnom nakladom 'Foe tha Love of $', s Bone Thugs-N-Harmonyjevog 'Creepin on ah Come Up', jednog od 100 najboljih svjetskih rap albuma. Svoj 'One Mo Nigga ta Go' izdao je 1996. i okupio Ruthless članove, a nakon duže pauze 2012. je objavio 'West Coastin' te od tada nastavlja s turnejama po svijetu, organizira razne događaje i humanitarne akcije.

Komadić povijesti i neizbrisivi trag koji je u glazbi ostavio N.W.A donosi DJ Yella, koji premijerno dolazi u Zagreb, a The Garden Brewery ga dovodi u suradnji s Blackout Hip-Hop kolektivom. Pridružuje mu se Hypeman Playboy T za mikrofonom.

Događaj je i dio proslave 25 godina postojanja Blackouta,  glazbene  institucije koja je utjecala na poimanje hip-hopa i rapa na našim prostorima, a obilježavanje velike obljetnice je počelo u prosincu i trajat će godinu dana. Podršku DJ Yelli dat će Blackoutovi osnivači Phat Phillie i Frx, začetnik hip-hopa u Zagrebu Slavin Balen s Radija 101 te producenti i DJ-i Koolade i Marvel.

Ulaznice su u pretprodaji 80 kn do 13. veljače, nakon toga cijena će biti 120 kn dok će na blagajni na ulazu koštati 150 kn. Ulaznice su u pretprodaji dostupne u sustavu Entrio.hr.