SVIMA NEDOSTAJE

Deveta obljetnica otkako nas je zauvijek napustio kralj funka Dino Dvornik

07.09.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Prije devet godina cijelu regiju šokirala je vijest o smrti jednog od najvećih hrvatskih glazbenika u povijesti, Dine Dvornika. Preminuo je u svom stanu u Zagrebu, a iza sebe ostavio suprugu Danijelu, kćer Ellu te milijune fanova koji ne mogu prestati žaliti zato što ga više nema

Od početka karijere do same smrti bio je ispred svog vremena. Njegove 'Afrika', 'Jače, manijače', 'Zašto praviš slona od mene' ili 'Ti si mi u mislima', 'Ljubav se zove imenom tvojim' i 'Tebi pripadam' neke su od pjesama koje se ne prestaju puštati u klubovima, CD playerima u automobilima ili na radijskim postajama, a to je tek dio zavidnog opusa ovog neprežaljenog glazbenika koji je napustio svijet najblaže rečeno - prerano.

Osim po glazbenim postignućima, Dino je mnogima ostao u sjećanju kao nevjerojatno karizmatična osoba, a upravo su zahvaljujući njemu, moglo bi se reći, mnogi glazbenici ostvarili uspjeh u karijeri.

  • +12
Dino Dvornik Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Tako je 1990. godine sa Snježanom Mišković, poznatijom kao Viktorijom, napravio pitoreskan funk-rock duet 'Od Splita do Beograda'. Dalekoj obali je u ulozi producenta pomogao prilikom realizacije njihova posljednjeg uistinu kompletnog albuma 'Di si ti'. Dance bendu ET je pomogao pri hitu 'Tek je 12 sati', a Ivani Banfić pak napraviti značajan dio albuma 'Bogovi su pali na tjeme', s kojega se kao umjereni hit nametnula pjesma 'Nag'. Osim toga, upravo je Dino otkrio Ninu Badrić kako pjeva u butiku. Severini je na istoimenom albumu iz 1992. podario pjesmu 'Sve što imam to si ti' (kojoj je koautor Gibonni), a malo je poznato to da je na početku karijere pomogao i Vandi Winter.

Hrvatski kralj funka preminuo je u 44. godini 7. rujna 2008. Toksikološki nalaz pokazao je da je umro od kombinacije tableta za smirenje, onih protiv bolova i antidepresiva. 

Dinova udovica Danijela, prisjetila se voljenog supruga motivnim postom na Facebooku: 'U svih ovih 9 godina on mi je svaki dan u mislima a pobrinuo se da ga barem jednom dnevno čujem. Fali mi ovaj čovjek i nikad se to promjeniti neće.

Dinova mezimica Ella, često objavljuje fotografije tate na društvenim mrežama, a danas je napisala: 'Ne mogu vjerovat da je već 9 godina prošlo'.