uspješni hrvat

Devedesetih je redao hitove s najvećim imenima domaće glazbene scene, a evo što danas radi Guido Mineo

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Na hrvatskoj sceni pojavio se početkom Domovinskog rata s domoljubnom skladbom 'We're Gonna Be Free', koju je u duetu otpjevao s Josipom Lisac. Guido Mineo zaslužan je za mnoge hitove glazbenika poput Tonija Cetinskog, Dine Dvornika, Vlatke Pokos, Olivera Dragojevića. Danas živi na relaciji Motovun - Hamburg

Glazbenu karijeru godinama je gradio u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi. Surađivao je s brojnim poznatim sastavima i vokalistima kao što su Nina Hagen, Sam Brown, Ricky Martin, Thomas Anders (Modern Talking). U Münchenu mu se rodila kćer, a početkom Domovinskog rata vratio se u domovinu. Nedugo nakon povratka uslijedio je duet s Josipom Lisac u pjesmi 'Sloboda i mir'.

'Tada je bilo dosta nestabilno vrijeme, svi smo željeli nešto pridonijeti smirivanju. Gledali smo napade, gradove koje gubimo, zemlju u kaosu i užasu. Guido Mineo me nazvao i došao s prijedlogom, a Karlo i ja smo sve to poslušali i svidjela nam se ideja', ispričala je ranije Josipa Lisac.

Izvor: Društvene mreže

U svom rodnom gradu Motovunu Guido Mineo otvorio je tonski studio te je nakon suradnje s Josipom Lisac radio s domaćim glazbenicima poput Tonija Cetinskog, Dine Dvornika, Radojke Šverko, Olivera Dragojevića, Vlatke Pokos, Vladimira Kočiša - Zeca. Prvi koji ga je vodio u Zagrebu, kaže Guido, bio je Želimir Babogredac, a nakon dueta s Josipom Lisac upoznao je Zorana Škugora.

'Guida sam upoznao preko jedne prijateljice novinarke. Kad sam čuo duet njega i Josipe i porazgovarao s njim uzeo sam ga da mi radi album za Cetinskog. Dogovorili smo se kakav tip pjesama da radi i tako je nastao album 'Ljubav i bol' po meni najbolji pop album napravljen u novoj Hrvatskoj. Kasnije mi je radio za Vlatku Pokos 'Metak' i još par pjesama, pa abum za Anamarija Đumbrek, pa Viktoriju Đonlić. Dogovorili smo se da napravi duet Oliver i Tony 'Morki vuk', napravio je još par pjesama za Olivera. Doveo sam ga da radi album za Kasandru koji na žalost nije izašao i doveo mu splitskog pjevača koji je bio u Voice kojem je napravio dva singla', ispričao je za tportal jedan od najpoznatijih estradnih menadžera Zoran Škugor.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Samostalni album pod nazivom 'Mineo' objavio je 1993. godine u izdanju Croatie Records. Album sadrži njegova djela nastala nakon povratka u Hrvatsku. Nakon objavljivanja albuma održao je brojne nastupe koji su u ono vrijeme najčešće bili humanitarnog karaktera. Dobio je diskografsku nagradu Porin 1996. godine osvojio u kategoriji Pjesma godine, ('23. prosinac' Tonija Cetinskog).

'Radio sam na HRT-ovom projektu koji je odigrao značajnu ulogu u priznanju Hrvatske. Snimili smo dokumentarac o strahotama i masakru koje je proživljavala Hrvatska i pokazali ga u njemačkom Parlamentu, prikazao ga je i njemački TV kanal SAT 1, a tri dana nakon toga, Njemačka je priznala Hrvatsku', izjavio je ranije Guido. Glazbenici su ga u svojim intervjuima nerijetko hvalili, a početkom dvijetisućitih više se nije čulo za njega.

Izvor: Društvene mreže

Guido Mineo i dalje je aktivan u glazbi. Desna je ruka 25-godišnjoj kćeri Ronji Zschoche alias Haiyti, reperici koja uspješno spaja rap i punk i u Njemačkoj već prodaje albume u preko sto tisuća primjeraka. Otac je često prati i brine se za sve tehničke i logističke stvari. 'Dobili smo najjaču nagradu u Europi Echo za Najbolji album 'Montenegro Zero', pohvaio se Guido za tportal.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Guido sa svojim producentskim teamom u Hamburgu - Asad John i Farhot

Guido sa svojim producentskim teamom u Hamburgu - Asad John i Farhot

Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Izvor: Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!