NIKAD NIJE KASNO

Danska kraljica radi za Netflix - i to kao scenografkinja na filmskom projektu

07.09.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Danska kraljica Margrethe u dobi od 81. godine pristala je na neobičnu suradnju s Netflixom, koji ju je angažirao kao scenografkinju za nadolazeći fantastični film Ehrengard, i tako uljepšala svoj kraljevski životopis

Danska kraljica nadzirat će scenografiju i kostime u filmu čija se premijera očekuje 2023. godine. Fantasy film 'Ehrengard' snima se po predlošku romana iz 1962. slavne danske autorice Karen Blixen ('Moja Afrika'), a koja piše pod pseudonimom Isak Dinesen.

Priča ima i kraljevske elemente, naime radi se o samozvanom stručnjaku za ljubav kojeg je kraljevska obitelj angažirala da pomogne njihovom sramežljivom princu postati nasljednikom trona. Međutim, plan se izjalovi kad je rodi dijete začeto izvan braka.

'Kraljica je za tu priliku stvorila najfantastičnije dekupaže, a oni će biti dominantna značajka cjelokupnog scenografskog izraza filma', rekao je redatelj filma Bille August.

'Oduvijek su me fascinirali romani Karen Blixen, svojim pričama, maštom i svjetovima i jako sam sretan što sam dio ovog projekta. Pokušala sam protumačiti autoričin fantastični svemir u stvaranju dekupaža i kostima i radujem se što ću u ovom filmu vidjeti kako se oživljava priča o Ehrengardu', rekla je kraljica Margrethe.

Danska kraljica je inače vrsna slikarica i ilustratorica, a njezini su crteži korišteni za danska izdanja 'Gospodara prstenova' ranih 1970-ih i to pod pseudonimom. Dizajnirala je i kostime za Kraljevski danski balet kao i neke od domaćih filmova i TV emisija. Ilustrirala je 2000. i zbirku poezije koju je uredio njezin suprug.