TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Danko D. i Ivo J. podsjećaju na Branimira B. i Franju T.

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 04.09.2012 11:31
  • Objavljeno 04.09.2012 u 11:31
Danko Družijanić

Danko Družijanić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Prva tema dana u istoimenoj novoj emisiji Danka Družijanića bio je predsjednik Josipović. A tko bi drugi? Neće valjda u prvoj emisiji pričati o nekomu ili nečemu što je doista obilježilo dan?! Ipak je riječ o prvome koraku, skromnim počecima i velikim nadama. Moralo se otić' po blagoslov

Hrvatska televizija jučer je predstavila novu programsku shemu, kojoj odbija dati bilo kakav naziv vezan uz jesen. Tvrde, naime, da nije riječ ni o kakvom sezonskom konceptu, nego o totalnoj revoluciji u pristupu programu, pogotovo informativnom. Odsad se navodno ljeti više neće bacati na kičmu i stvari prepuštati 'Velom mistu'/'Mućkama', nego će nas stalno zasipati aktualnostima i novim sadržajima. Nimalo iznenađujuće da se svime time tako hvale. U kontekstu dosadašnje prisavske prakse, koncept im je fakat rubno prevratnički.

No dok na papiru novi koncept djeluje k'o carstvo u drugarstvu i konačni trijumf javnoga televizijskog servisa nad komercijalnim informativnim žumanjkom, svatko tko je s HTV-om imao iskustva više od trinaest sekundi neće se radovati dok ne vidi rezultate na ekranu. A jedan od prvih sinoć se u 19 sati počeo prikazivati u obliku nove informativne emisije 'Tema dana', koju će odsad pa do (nadajmo se ne) vječnosti voditi Danko Družijanić i u njoj obrađivati teme koje su obilježile taj dan.

Sudeći po prvoj 'Temi dana', jučerašnji je dan obilježio Ivo Josipović. Jest da se u medijima (a bogami i u frizerajima i birtijama) o njegovu liku, djelu i postupcima nije razglabalo ništa više nego obično (a svakako manje nego o, primjerice, prvom danu škole i cjepivu protiv gripe), ali to Družijanića nije omelo u odluci da ciklus tema dana započne baš s njim. Još nam je to i objasnio time što je emisija prva, pa je prigodno da u njoj gostuje predsjednik države, što valjda znači da smo Josipovića trebali shvatiti kao kakvog Djeda Mraza o Božiću, iako bih se ja prije kladila na Prigodnog poglavara koji novorođenoj emisiji daje blagoslov s prijestolja. Mislim, kada već govorimo o prigodama i simbolici.

Ali ne, neću biti tako zla. Neću sumnjati na to da predsjednik države doista i jest doveden u emisiju zato da bi na nju svojom prisutnošću udario pečat 'Odobreno'. Neću se ni osvrnuti na to da je Družijanić postavljao pitanja kao da radi u Josipovićevu press-uredu pa se silno trsi sugovorniku omogućiti gotovo kampanjsko hvalisanje svime što se u Hrvatskoj upravo rascvalo otkad on stoluje na Pantovčaku. Neću ni pokušati insinuirati da su mu pitanja o sukobu s Pupovcem i o ZAMP-u postavljana skoro pa na sljedeći način: 'Je l' da da u tome nije bilo ničeg spornog? Dajte nam lijepo recite da niste pobjesnili zbog kopanja po ZAMP-u?' Zanemarit ću da se u 'Temi dana' prigodno pojavio točno dan nakon Pupovčeva gostovanja kod Stankovića. Prekrijmo sve to velom dobrohotnosti. Družijanić se samo pristojno ponašao. Ovo ostalo su slučajne podudarnosti.

No kad se jedan od prvih kadrova rasprostro po golemoj dvorani u predsjedničkim dvorima i kada su se u njemu našle dvije otmjeno tapecirane fotelje sa senjorom prezidenteom i novinarom prepunim vidljivog strahopoštovanja - mnoge nas je oprao flashback na Braneta B. i Franju T. u nekim davnijim i, činilo se, sasvim drukčijim vremenima. Nadajmo se da će ostale 'Teme dana' i ostatak novog informativnog HTV programa pred gledatelje bacati manje takvih asocijacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi