takve najviše voli

Danijela Dvornik o kućama: 'Između modernih, betonskih sa staklenim stijenkama, bazenima i sterilnim namještajem, biram stare ljepotice koje odišu romantikom i pričaju svoju priču'

17.06.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Supruga pokojnog Dine Dvornika uživa u svojoj kreativnosti, a posljednji projekti bili su usmjereni na njezinu vikendicu na Braču. Boraveći ondje naišla je na staru kamenu kuću kakvima bi, napisala je, gotovo svakoj vratila dašak novog života

U starim gradskim jezgrama diljem obale ili u brojnim slikovitim mjestima u unutrašnjosti Istre i Dalmacije postoje stare kamene kuće. Danas su vrlo 'in' a kupuju i strani i domaći kupci. Takve nekadašnje domove domorodaca obožava i Danijela Dvornik pa im je posvetila podulju, slikovitu objavu.

'Između onih modernih, betonskih sa staklenim stijenkama, bazenima i sterilnim namještajem, ja biram ove stare ljepotice koje odišu romantikom starih vremena i pričaju svoju priču. Toliko su lijepe da se u svakoj mogu zamisliti. Gotovo svakoj bi vratila dašak novog života iako bi mi uvijek prolazile slike moga djetinjstva, puno poznatih mirisa lavande i ružmarina, ustajalog mirisa konobe i bačava, slike uredno poslaganih staklenki višanja, oraha, bajama na užeglom suncu koje će ih pretvoriti u najslađe likere. A gore na najgornjoj teraci, ležale bi se smokve i čekale da ih sunce osuši i pretvori u delikatesu. Možda onu sirotinjsku, ali nema ništa bolje od suhe smokve i malo oraha kad padne cukar. Tamo iza kuće, rastu 2 stabla limuna i jedna naranča. Jer što je kuća u ovom podneblju bez limuna i naranče? Kad dođu prijateljice u goste servira se domaći limuncello, naravno. I sve je tako opušteno i usporeno, a opet skladno i šarmantno. Puno neke nevjerojatne topline', opisala je udovica kralja funka Dine Dvornika.

Danijela već neko vrijeme provodi na Braču u svojoj obiteljskoj oazi. Ondje je s obitelji, Dinom i Ellom, proživjela brojne nezaboravne godine, na istom mjestu i dalje pronalazi spokoj, mir, užitak, a tome svjedoči i enterijer kuće s kojim se nerijetko pohvali na društvenim mrežama. Kuća Dvornikovih svjedoči život svih generacija u njoj, a zahvaljujući Danijelinim uvijek uspješnim 'ugođajnim' intervencijama, zaista izgleda kao ugodni dom.