DO POSLJEDNJEG ZBORA

Dalje idu Lira iz Rijeke i Ad libitum iz Našica

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 25.03.2012 08:05
  • Objavljeno 25.03.2012 u 08:05
Barbara i Duško

Barbara i Duško

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Nakon što smo prošlog tjedna uvodnom emisijom uvedeni u čudesni svijet amaterskih zborova i živote njihovih članova, ove subote počelo je natjecanje prvih petorih zborova o kojima je sudio prilično rječit i zabavan tročlani žiri Dolenčić, Doležal, Kranjčević. Prošla su doista dva najbolja

Ove subote natjecalo se pet zborova: Zbor medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb, zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, vokalni ansambl Lira iz Rijeke, djevojački zbor Amorette iz Dubrovnika te mješoviti zbor Ad libitum iz Našica. Počelo je s izvedbom velikog hita ABBE 'Mamma Mia' u specifičnoj obradi svih zborova, odnosno, 109 glasova. Odličan uvod s naglaskom na sestre iz KBC-a koje su plesale jednako kao i vesele tinejdžerice iz zbora Amortte. Obećavajući početak.

Akcija je počela pričom o medicinskim sestrama i tehničarima KBC-a Zagreb koji su za svoju krilaticu uzeli 'Volim se gibat, gibat'. I gibali su se odlično u priči o njima, a potom i uživo u studiju kada su uz prigodno gibanje izveli pjesmu, hm, koju je teško prepoznati u zbornoj izvedbi. Maestro Kranjčević nije štedio riječi hvale, spočitnuvši lagano sestri koja je pjevala solo dionicu, dok je Sanja Doležal stalno ponavljala 'prekrasno'. I Dolenčić je, kao i njegovi prethodnici iz žirija, više hvalio njihov profesionalni poziv od samog nastupa. Diplomatsko izbjegavanje kritike. Cantus ante omnia (Pjev prije svega) bio je sljedeći amaterski zbor. Sastavljen od mladih, veselih djevojaka iz Zagreba, koje se drže klasičnih skladbi, ali su na svom prvom nastupu u ovom showu izvele 'Good Vibrations' Beach Boysa. Odlična ideja i nešto slabiji aranžman, ali uvjerljiva izvedba. Doležalova je bila očarana altovima (?) hvaleći pjesmu i ples, istovremeno izdvajajući nedostatak strasti. I Dolenčić je zaključio da fali 'druka', dok je Kranjčević pohvalio izgled ansambla kao decentan i elegantan. Strast nije izdvojio kao minus. Naprotiv!

Fiumanke okupljene u amaterskom zboru Lira nisu iz razumljivih razloga izvele hit Leta 3 ('Đeni voli dečke', 'Đeni nosi kečke itd), već hit grupe Jinx 'Idem tamo gdje je sve po mom'. Riječanke svih godina odjevene u crno-žutu kombinaciju zvučale su odlično i uvjerljivo, dajući velikom hitu Jinxa sjajno novo ruho. Možda bi ubuduće mogle poraditi na koreografiji. Dolenčić je zaključio da su vesela ekipa, čestitajući im na aranžmanu i izvedbi. Kranjčević je zaključio da su spontane i uvjerljive te da imaju nevjerojatno čisti akord. Sanja Doležal priznala je da je uporno tražila neku zamjerku, ali je nije uspjela naći, poželjevši zapjevati jednom s njima. Amorette su tinejdžerice iz Dubrovnika koje vodi njihova bivša učiteljica i koje su kao svoju najveću manu navele slabu pokretljivost jer su do sada uglavnom nastupale mirne po crkvama. Za scenski se pokret zato potrudila Larisa Lipovac Navojec. U prekrasnim crvenim haljinama izvele su, hm, ponovo neku pjesmu koju je teško prepoznati u zbornoj verziji. Jako mlade i strastvene u izvedbi. Nakon izvedbe priznale su da je ovo puuuno drugačiji ambijent od crkvenog, misleći na Katedralu duha. Dolenčić je nakon priznanja da nije objektivan jer je radio predstavu s njima, ipak spočitnuo koreografiji, dok je Sanja bila oduševljena mladošću (?), naglasivši da su dobro zvučale, ali još bolje izgledale. Kranjčević je naglasio da je glazba prva i osnovna, ali se pokret mora prilagoditi upravo toj glazbi, što oni nisu uspjeli napraviti zbog greške u koreografiji dirigentice, zaključivši na koncu da je ipak oduševljen nastupom.

Peti zbor bio je Ad libitum iz Našica. Veselo društvo iz Slavonije izvelo je country hit 'Oh! Susanna'. Nimalo odjeveni u skladu sa pjesmom (ne računajući kaubojske šešire na muškim članovima) nisu baš zvučali uvjerljivo. Prilično neobičan izbor za zbornu pjesmu i relativno dobra izvedba. Dolenčić je također izrazio sumnju u izbor pjesme, očekujući više. Sanja je bila očarana 'slavonskim kaubojima' i zaključila da im baš ništa nema zamjeriti. Kranjčeviću je nedostajalo strasti izvedbe.

Nakon što su nam Barbara i Duško objasnili dodatna, malo komplicirana pravila, Dolenčić je priopćio Zboru medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb da je za njih natjecanje završilo. Zbor koji ide dalje proglasila je Sanja Doležal, a to je Djevojački zbor Lira iz Rijeke. Potom su preostala tri zbora izvela nove pjesme ne bi li se izborila za daljnje natjecanje. Prvi je svoj nastup ponovio Cantus ante omnia kojem je Kranjčević 'pripomogao' savjetom dirigentici da ih drži na uzdama. Hm? Odlična izvedba i obrada hita 'Viva la Vida' grupe Coldplay. Slijedile su Amorette kojima je Sanja savjetovala da zažmire dok pjevaju. Hm? A koreografija? Za razliku od prve izvedbe, uslijedila je gospel izvedba 'Nobody Knows the Trouble I've Seen'. Daleko bolje od prve izvedbe. Sanja je zaključila da su je dotaknuli. Treći je bio slavonski Ad libitum. Za razliku od pogrešnog prvog izbora i dosta loše izvedbe, drugi je izbor bio daleko bolji. Kako aranžmanom tako i izvedbom, pa čak i koreografijom. Što god zapravo pjevali, jer su pjevali na Finskom. Dolenčić je bio zbunjen radnjom, odnosno koreografijom.

I na koncu odbrojavanje i proglašenje pobjednika i poraženih. Dalje nisu prošle Amorette iz Dubrovnika i Cantus ante omnia iz Zagreba. Ad libitum zajedno sa Lirom ide do finala.

Zbor Ad Libitum

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi