intervju

Daleka obala: 'Dan koncerta je kao team building. Stalno smo glasni i to nas izgleda nabrijava za svirku'

29.09.2022 u 07:32

Bionic
Reading

Miljenici glazbene i koncertne publike, jedan od najuspješnijih bendova na domaćoj glazbenoj sceni može se pohvaliti time da je proteklog ljeta održao brojne svirke u Hrvatskoj. Grupu danas čine basist Boris Hrepić, gitarist Jadran Vušković i bubnjar Zoran Ukić iz originalne postave benda te saksofonist Jakša Jordes, koji je uz blagoslov legendarnog frontmena Marijana Bana došao na njegovo mjesto. S njim smo razgovarali za tportal

Zadnjih dvadeset godina, otkad je Daleka obala prestala s djelovanjem, nisu pomišljali ponovno započinjati priču bez pjevača. Činilo se nemoguće zamijeniti impozantnu autorsku i pjevačku figuru Marijana Bana, koji se povukao u glazbenu mirovinu te je izabrao miran i povučen život. No kad je Jakša Jordes u studiju pustio glas, odjednom se pojavio poznati timbar vokala. Da ga je publika (koja se zaželjela njihovog specifičnog zvuka i svevremenskih pjesama) sjajno prihvatila, svjedoče o tome rasprodani koncerti.

Ovo ljeto bilo vam je izuzetno uspješno kad je riječ o koncertima. Nema gdje vas nije bilo. Jeste li očekivali odlične reakcije i takvu posjećenost?

Uistinu je bilo savršeno. Ova turneja je pokazala da se Daleka obala vratila u punom sjaju.

  • +3
Daleka obala Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Imate li neke posebne rituale prije koncerta? Što vam obavezno mora biti u garderobi?

Ritual nam je duga večera prije koncerta, na kojoj se zafrkavamo i glasno smijemo. Izgleda da time dižemo adrenalin za predstojeći nastup. U garderobi je obavezno piće koje pijemo za vrijeme koncerta i ne smije biti velika gužva. Dan koncerta je kao team building. Stalno smo glasni i to nas izgleda nabrijava za svirku.

Kako se pripremate pred sam nastup? Što vas može izbaciti iz takta?

Izbaciti iz takta može nas nesavršena organizacija, ali o tome uz menadžera vodi brigu bubnjar benda Zoran Ukić. Bas gitarist Hrepa i gitarist Jadran su mirni ljudi, a ja sam na refule.

Ovih dana snimili ste novi spot u vašoj Lumbardi. I vaša mama je u njemu.

U Lumbardi smo snimili spot za novu pjesmu 'Ni ti, a ni ja'. Majka je baš željela gledati kako se to snima, a Doringo je imao neke poveznice s mladim i starim ljudima, pa evo i nje u spotu. Mater mi je skroz super, i prije mi je upadala u kadrove, čemu se smijala cila nacija. To je moja divna starica.

Pjesmu koja govori o prekidu veze dvoje dugogodišnjih ljubavnika vi ste napisali. Zašto baš ta tema?

Pjesmu sam napisao kad sam napokon shvatio da smo oboje isto krivi za prekid dugogodišnje veze. Bend je to maestralno snimio.

Čiji se da je rock scena ponovno, nakon male krize, zavladala eterom i koncertnim dvoranama. Imate li za to objašnjenje, što mislite o tome?

Rock scena je uvijek imala uspona i padova. Na našim koncertima vidim puno mladih ljudi pa držim fige da su se pojavili neki novi klinci koji vole pravu muziku.

Što sad očekuje bend? Nastavak turneje, novi album?

Bend je full u pogonu. Upravo nam je izašla live verzija pjesme 'Noć je prekrasna' iz Doma sportova i tim spotom najavljujemo live album, a uskoro nam izlazi i studijski album pod imenom 'Kao sad'. Uz sve to smo naravno koncertno aktivni cijelo vrijeme.

Izvor: Društvene mreže