GORE DRUŠTVENE MREŽE

Crtež s Meghan Markle i engleskom kraljicom objavljen u satiričnom listu izazvao burne reakcije

13.03.2021 u 19:26

Bionic
Reading

Reakcije nakon eksplozivnog intervjua koji su odbjegli članovi kraljevske obitelji Meghan Markle i njezin suprug princ Harry dali Oprah Winfrey još se ne stišavaju, a sve je u svom stilu iskomentirao i poznati satirički list

Francuski satirički list Charlie Hebdo na svoj se prepoznatljiv način osvrnuo na intervju o kojem svi još uvijek bruje u kojem je bivša američka glumica Meghan Markle, 39-godišnjakinja rođena u braku bijelca Thomasa Marklea i afroamerikanke Dorije Ragland iznijela niz optužbi na račun kraljevske obitelji - između ostalih i za rasizam.

Intervjuu je snažno odjeknuo u svijetu, podjednako među onima koji podržavaju britansku kraljevsku obitelj, ali i onima koji se svrstavaju u tim 'Meghan i princ Harry'.

Dakako, list koji ne štedi nikoga osvrnuo se i na slučaj Sussexi - kraljevska obitelj.

List Charlie Hebdo objavio crtež na kojem kraljica s ljutitim izrazom lica drži koljeno na vratu Meghan Markle, referirajući se tako na slučaj Georga Floyda koji je umro nakon što mu je policajac sedam minuta držao koljeno na vratu.

'Zašto je Meghan otišla iz Buckinghamske palače?' piše na naslovnici, a odgovor Meghan je 'Jer više nisam mogla disati'.

Pourquoi Meghan a quitté Buckingham ? Retrouvez : 👉 Reportage : l'écologie sonore à l'écoute des animaux 👉 Enquête...

Objavljuje Charlie HebdoUtorak, 9. ožujka 2021.

Društvene su se mreže brzo užarile od komentara: 'Apsolutno odvratno', 'Ne mogu izraziti svoje zaprepaštenje naslovnicom', a aktivisti su također prosvjedovali zbog neprimjerenog korištenja smrti Georgea Floyda što je potaknulo pokret 'Black Lives Matter' prošle godine.

Dr. Halima Begum, iz udruge za borbu protiv rasizma Runnymede Trust izjavila je kako je naslovnica s kraljicom i Meghan 'pogrešna na svakoj razini'.

  • +9
Meghan Markle Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES

Tvitala je: "#CharlieHebdo, ovo je pogrešno na svim razinama. Kraljica kao ubojica George Floyda, a Meghan kaže da ne može disati? To ne pomiče granice i nikoga ne nasmijava - već ponižava i vrijeđa'.

Javili su se i iz kampanje Windrush Anchor: 'Loš i nepromišljen odgovor Charlieja Hebdoa koji samo rasplamsava problem. Krajnje zastrašujuće i tužno'.

Inače, kako je nedavno objavljeno, popularnost Meghan i princa Harryja u Velikoj Britaniji nije bila nikad niža nakon intervjua.

Prema istraživanju i anketi YouGova, intervju gurnuo je 1000 godina staru monarhiju u najveću krizu ovog stoljeća. U anketi se 48 posto od 1664 ispitanika izjasnilo da ima negativan stav prema Harryju nasuprot 45 posto koji su imali pozitivan stav, što je prvi put da je princ negativno ocijenjen i što je pad od 15 posto od prošlog tjedna.

U međuvremenu, samo su tri od deset osoba imale pozitivan stav o Meghan, a 58 posto izrazilo je svoj negativan stav prema njoj.