CLIVEDEN HOUSE HOTEL

Čini se da je raskošan hotel u kojem će Meghan Markle provesti noć uoči vjenčanja sve samo ne romantičan

15.05.2018 u 12:10

Bionic
Reading

Iako na prvu djeluje kao izrazito romantičan hotel, idealan da Megan provede u njemu posljednju noć prije udaje, čuveni Cliveden House sve je samo ne romantičan. Uz njega se vežu mnogobrojni skandali i afere, a neki idu toliko daleko da kažu da je hotel u Berkshireu zapravo uklet

U petak uvečer, samo nekoliko sati prije negoli će na velikoj ceremoniji izreći sudbonosno da, Meghan Markle će u pratnji svoje majke Dorije Ragland stići u Cliveden House u Berkshireu. Riječ je o zdanju starom 350 godina, preuređenom u hotel Relais & Châteaux s pet zvjezdica.

Trava je savršeno pokošena, sobe su ukrašene antiknim umjetninama i sve je podređeno gostu, a imanje se prostire na više od 1500 kvadratnih metara s pogledom na rijeku Temzu.

  • +4
Cliveden House Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Unutar zidina ovog zdanja nalazi se i službeni restoran koji vodi slavni kuhar André Garrett. Iako na prvu djeluje iznimno romantično, uz ovaj hotel su se kroz prošlost vezali isključivo skandali. Njega je krajem 17. stoljeća vojvoda od Buckinghama namijenio svojoj ljubavnici Anni Mariji, grofici od Shrewsburyja.

U to vrijeme oboje su bili u braku, no međusobnu strast nisu mogli sakriti. Vojvoda je stoga zamislio da Cliveden House bude njihov privatni raj, daleko od njegove žene, gdje svoju ljubav neće morati skrivati. No vojvoda nije baš znao držati jezik za zubima, pa je za njihovu izvanbračnu aferu ubrzo saznao i grof Shrewsbury, koji je potom izazvao Buckinghama na duel, a prevareni suprug ga je izgubio. Vojvoda Buckingham probio ga je mačem kroz prsa te je grof Shrewsbury umro nakon nekoliko mjeseci.

  • +17
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No sve se to nije svidjelo aktualnom kralju, koji mu je naredio da prekine sve veze s groficom. Iako ljubavnicu više nije imao, nastavio je graditi svoju ideju, a nakon njegove smrti prošlo je cijelo desetljeće prije negoli ga je kupio još jedan britanski aristokrat.

Riječ je o Frederiku, princu od Walesa, prijestolonasljedniku i sinu kralja Georgea II. Upravo mu je Cliveden postala rezidencija, no on na kraju nikada nije postao kralj. Preminuo je od gripe 1751. godine, no nagađa se kako je pravi razlog njegove smrti nezgoda tijekom igranja kriketa upravo u ukletom Clivedenu.

Pola stoljeća kasnije zdanje je izgorjelo u požaru, potom je obnovljeno i ponovno zapaljeno. Cliveden je nakon toga postalo tek mjesto gdje je kraljica Viktorija stizala brodom iz dvorca Windsor kako bi popila čaj. A onda ga je u ruke, pred sam kraj 19. stoljeća, uzeo tada najbogatiji čovjek Amerike William Waldorf Astor i napravio od njega zdanje vrijedno divljenja - vrtovi su postali dom mnogobrojnih skulptura i fontana, prepuni cvijeća.

  • +15
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

I tijekom cijelog 20. stoljeća, kada je bio u vlasništvu Williamovog sina Waldorfa i snahe Nancy, Cliveden House nisu zaobilazili mnogobrojni skandali i afere. Tako je ostalo sve do unazad dva desetljeća, kada je imanje darovano National Trustu, nadležnom tijelu za zaštićene lokacije, te je od 1980-ih pretvoren u luksuzni hotel.

Prije tri godine uloženi su milijuni dolara kako bi se hotel renovirao i dobio glamurozni izgled, no povijest nije zaboravljena, a samo rijetki imaju sreće, zbog prebukiranosti, dobiti termin u njemu. Ipak, za buduću članicu kraljevske obitelji to nije bio nikakav problem.