OSIGURANJE ZA MIROVINU

Bruce Springsteen mogao bi postati bogatiji za 400 milijuna dolara, no tim potezom zauvijek bi se odrekao prava na svoju glazbu

05.11.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Jedan od najvećih kantautora ovog stoljeća, 72-godišnji Bruce Springsteen, pregovara o prodaji prava na svoju snimljenu glazbu Sony Musicu, kao i za svoj izdavački katalog, doznaje iz više izvora Variety. Dogovor o katalogu albuma gotovo je postignut, no izdavački katalog prema nekim izvorima još uvijek ostaje u igri

Bruce Springsteen je u izdavačkoj kući Sony Music Columbia Records od prvog potpisivanja ugovora 1972. godine, ali prava na svoju glazbu stekao je u ponovnim pregovorima oko ugovora u nekom trenutku svoje karijere. O ovakvim se potezima rijetko izvještava i treba ih tražiti među sitnim slovima na izdanjima.

O prodaji prava na svoju glazbu mnogi umjetnici nerado govore, ali kad dosegnu ili prijeđu standardnu dob za umirovljenje i počnu planirati svoj imetak, prodaja je vrlo privlačna opcija, pogotovo danas kad katalozi pjesama dosežu dosad nezamislive vrijednosti.

Osim toga, katalozi pjesama su za nasljednike vrijedna, ali glomazna imovina, koja zahtijeva opsežan menadžment za optimizaciju njihove vrijednosti.

  • +10
Bruce Springsteen Izvor: EPA / Autor: Dennis Brack / POOL

Najistaknutiji i najunosniji primjer ovoga je Bob Dylan koji je tijekom proteklih nekoliko godina donirao svoju osobnu arhivu za stvaranje Centra Bob Dylan u Tulsi, a prošle godine je prodao svoj katalog pjesama Universal Music Publishingu, zaradivši prema nekim izvorima oko 400 milijuna dolara.

Prema Billboardu, vrijednost Springsteenovog kombiniranog kataloga albuma i pjesama procjenjuje se između 330 i 415 milijuna dolara.

No, snažan poticaj za prodaju kataloga Springsteenu bi moglo biti i očekivano povećanje poreza na kapitalnu dobit koje najavljuju Demokrati, koji Bijelu kuću i Zastupnički dom drže barem do 2023. godine.

Izvori Varietyja navode kako pregovori traju već mjesecima, ali predstavnici Springsteena, Sony Musica i Sony Music Publishinga nisu željeli ništa komentirati.