BORBA ZA SKRBNIŠTVO

Britanski sud presudio u korist odbjegle princeze Haje: Vladar Dubaija maltretirao je bivšu ženu u inozemstvu

06.03.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Milijarder i vladar Dubaija šeik Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum vodio je kampanju zastrašivanja, prijetnji i uznemiravanja svoje bivše supruge, princeze Haje Bint Al-Hussain, presudio je sud u Londonu

U presudi objavljenoj u četvrtak, Visoki sud u Velikoj Britaniji navodi da je takvo zastrašujuće ponašanje šeika Mohameda moguće dokazati iz njegovog ranijeg ponašanja, uključujući orkestriranje otmice njegove kćeri. Presuda o utvrđivanju činjenica dio je sudskog postupka u borbi za skrbništvo šeika i princeze Haje za njihovo dvoje djece.

'Majka je iznijela niz optužbi na račun oca da je na različite načine vodio kampanju s ciljem maltretiranja, zastrašivanja ili dovođenja majke u veliki strah na bilo koji drugi način kako početkom 2019. godine, kad je još bila u Dubaiju, tako i u sve vrijeme od njezinog preseljenja u Englesku u travnju 2019.', zaključio je sud dodajući da su takve tvrdnje dokazive.

Šeik Mohammed kritizirao je presudu, nazivajući ocjenu suda jednostranom.

'Kao šef vlade nisam bio u mogućnosti sudjelovati u postupku utvrđivanja činjenica na Sudu. To je rezultiralo objavljivanjem presude o 'utvrđivanju činjenica' koja neminovno govori o samo jednoj strani priče', navodi se u izjavi koju su izrekli šeikovi pravni zastupnici.

Princeza Haja je bila šesta supruga vladara Dubaija i treća članica obitelji šeika Mohammeda koja je napustila UAE. Iz zemlje su prije nje pokušale pobjeći dvije njegove kćeri iz drugog braka.

Prema sudskim dokumentima, šeik Mohammed se razveo od princeze Haje prema šerijatskom zakonu 7. veljače 2019. godine, a da ona nije znala za to. U dokumentu se navodi da je to bila 20. godišnjica smrti oca princeze Haje, jordanskog kralja Huseina, datum kojega je šeik namjerno odabrao, prema tvrdnji princeze, kako bi je maksimalno uvrijedio i uznemirio.

  • +3
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

U vezi ovog velikog slučaja koji se vodi na londonskom Kraljevskom sudu, sud je također utvrdio da je šeik orkestrirao otmicu svoje kćeri princeze Shamse u Velikoj Britaniji i zapovijedio 'prisilno vraćanje' njegove kćeri princeze Latife u Dubai.

'U kolovozu 2000. otac je naredio i orkestrirao nezakonitu otmicu svoje kćeri princeze Shamse iz Ujedinjenog Kraljevstva u obiteljski dom u Dubaiju', navodi se u presudi suda. 'U dva navrata, u lipnju 2002. i veljači 2018., otac je zapovijedio i orkestrirao prisilno vraćanje svoje kćeri princeze Latife u obiteljski dom u Dubaiju', dodaje se u presudi.

Princeza Haja (45), kći pokojnog jordanskog kralja Huseina i polusestra jordanskog kralja, poznata je međunarodna ličnost. Bliska je prijateljica s nasljednikom britanskog prijestolja, princem Charlesom i njegovom suprugom Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla. Odvjetnica princeze Haje, Fiona Shackleton, zastupala je princa Charlesa u razvodu od princeze Diane.

Studirala je politiku, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu Oxford. Kao strastvena je jahačica predstavljala je Jordan na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu.

Šeik Mohammed (70) je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija.