TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Britanske humoristične serije koje smo voljeli

23.06.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Britanska televizijska komedija oduvijek je bila vrh, pa iako se u zadnje vrijeme malo uspavala i iako najskandalozniji komičarski momenti po novome dolaze iz američkih serija kao što je 'Archer', 'Louie' i 'Bez oduševljenja, molim', u klasičnom je britanskom humoru još mnogo potencijala i nikada ga nećemo prestati voljeti. Povodom nove tri epizode legendarne serije 'Pa to je fantastično' snimljene krajem prošle godine i najave snimanja novoga filma s pripadnicima skupine iz 'Letećeg cirkusa Montyja Pythona', prisjećamo se desetak britanskih sitcomova koje smo voljeli

Davne 1992. na televizijske ekrane diljem svijeta ušetale su dvije pijane i drogirane dame po imenu Edina Monsoon i Patsy Stone. Pod zajedničkim naslovom i usklikom'Absolutely Fabulous' otkrile su nam predivno komičan svijet najsebičnijeg mogućeg života suvremenih, raskalašenih i pomalo ocvalih hipija i u sljedećih nam dvadesetak godina svojim skandaloznim glupostima osvojile srca. Možete voljeti ili mrziti 'Ab Fab' (na hrvatskim televizijama emitiran pod naslovm 'Pa to je fantastično'), ali ako za seriju nikada niste čuli, vjerojatno ste predškolske ili umirovljeničke dobi. Riječ je o jednoj od najvažnijih britanskih humorističnih serija, a krajem prošle godine doživjela je svoju novi inkarnaciju: tri epizode pod naslovom 'Identitet'. U doba kada standarde skandaloznosti postavljaju humoristične serije poput 'Archera' i 'Shameless', Patsy i Edina više nisu onako lude kao 1992. i pomalo nas podsjećaju na stare tetke koje su u mladosti pušile puno trave pa nam sada to vole pričati kada dođu na obiteljski božićni ručak, ali ipak je veselo što se stara škvadra opet okupila i jedva čekamo da tri nove epizode pogledamo i na domaćim TV valovima.

Ponovno okupljanje najavila je još jedna legendarna komičarska ekipa, dosta starija, ali možda još i poznatija od Patsy i Edine. Riječ je o družini iz 'Letećeg cirkusa Montyja Pythona', koji su prije koji dan objavili početak zajedničkog rada na animiranom znanstveno-fantastičnom filmu Absolutely Anything, koji će režirati Terry Jones, a sudjelovanje u sinkronizaciji potvrdili su John Cleese, Michael Palin i Terry Gilliam. Nadaju se da će dobiti i Erica Idlea

Stara garda britanske komedije, dakle, zbija redove, ponovno se okuplja i želi nas podsjetiti da se još nije predala godinama. Odlično. Jest da bismo svi vrlo rado vidjeli i štogod nova iz britanskih radionica uvijek superiornog humora, ali može i ovo. Priče o ponovnom oživljavanju najvećih britanskih junaka televizijske komedije potakle su nas da se prisjetimo desetak britanskih humorističnih serija koje smo i mi ovdje, u Hrvatskoj pratili na TV ekranima i neizmjerno voljeli.

Evo ih redom, od desetoga mjesta prema prvome…

10. 2,4 DJETETA

 

Pokojni Gary Olsen u jednoj od legendarno maničnih epizoda

Serija o naoko prosječnoj britanskoj obitelji Porter, s majkom muškoga imena Bill i ocem koji se računa u onih 0,4 djeteta iz tadašnjeg engleskog prosjeka – igrala je osam sezona i jedan milenijski specijal, a možda bi igrala i dulje da glavni glumac, Gary Olsen nije preminuo 2000. godine. Serija je bila izvrsna, istodobno prepuna slapstick humora, ali pametnoga engleskog sarkazma. Krajnje je vrijeme za reprizu na domaćim kanalima…

9. JEDNOM NOGOM U GROBU

 

Victor Melderew u dvije sebi svojstvene scene

Legendarni mrzovoljni penzioner Victor Meldrew u ovoj je potpuno sumanutoj i neizrecivo smiješnoj seriji natjeran na odlazak s posla ranije nego što se nadao i zbog toga se dobrih šest sezona sa specijalima bori s cijelim svijetom. U tome ga prati njegova sirota supruga i čitav niz sporednih likova. Još jedan biser koji u poplavi repriza još nismo imali prilike gledati.

8. OTAC TED

 

Neki od najboljih prizora iz 2. i 3. sezone 'Oca Teda'

Jedna od luđih serija pristigla s britansko-irskog otočja govori o trojici katoličkih svećenika koji po kazni službuju u župi na izmišljenom irskom otoku Craggy. Jedan je (Ted) protjeran zbog novčanih muljaža (novac za posjet hendikepiranog dječaka Lourdesu iskoristio je za izlet u Las Vegas), njegov kolega Jack teški je alkoholičar i ženskar, Dougal je protjeran zbog tajanstvenog 'incidenta u Blackrocku' čije pojedinosti nitko nikada ne otkriva, ali se često spominje da su 'životi bespovratno uništeni'. Jedna od najzločestijih serija na račun svećenstva ikada snimljena. Urnebesno smiješna.

7. PAROVI

 

Čarape za haltere NISU STVARNE, tvrdi Steve. Samo desetak parova kola po svijetu i koriste ih samo žene na početku veze!

…ili, kako to ponekad neki poznavatelji televizijskih komedija tvrde – britanski 'Prijatelji'. Usporedba stoji jedino zbog toga što u obje serije postoje tri muška i tri ženska lika, ali za početak, 'Prijatelji' se bave prijateljstvom, a britanski 'Parovi' – nećete vjerovati – parovima. Kako god bilo, 'Parovi' su pravo malo komičarsko remek-djelo britanskog scenarista Stephena Moffata i razne luckaste pustolovine njegovih šest likova, pogotovo kovrčavog Jeffa i egocentrične Jane – nikada ne mogu do kraja dosaditi gledateljima.

6. U UREDU (BRITANSKA VERZIJA)

 

David pleše, svima je neugodno

Serija s kojom je Ricky Gervais podigao revoluciju u svijetu televizijskih sitcomova i po predlošku koje je poslije nastala ultrauspješna američka inačica – govori o podružnici tvrtke za proizvodnju i prodaju papira koju vodi naporan šef David Brent, koji za sebe misli da je strašno cool. Malo više volimo američku verziju sa Steveom Carrellom, ali Ricky će zauvijek ostati car koji je 'izmislio' Office.

5. CRVENI PATULJAK

 

Kryten se bavi menstruacijom

Znanstveno-fantastični sitcom 'Crveni patuljak' jedna je od najdugovječnijih britanskih humorističnih serija, s ukupno deset sezona prikazivanja. Pustolovine priprostog svemirskog rudara Davea Listera, njegova hologramskog zapovjednika Rimmera, mehanoida Krytena i čovjekolike mačke po imenu Mačak također se ubrajaju među vrhove britanske TV komedije.

4. ALLO ALLO

 

Zbirka najsmješnijih prizora iz serije 'Allo Allo'

Nakon mnogobrojnih repriza i devet sezona, neke fore iz ove legendarne serije postale su malo otrcane, ali su i ušle u generacijski sleng, poput onoga: it iz aj, Leklerk ili juuuu stjupid vumaaaan. Mnogi su od nas odrasli uz 'Allo Allo', a serija je jedinstven primjer urnebesnog humora na račun nacističke okupacije maloga francuskog mjestašca i oportunizma lokalnog krčmara Reneea i njegove proširene obitelji. Nezaboravno.

3. FALIČNI PANSION (FAWLTY TOWERS)

 

Basil ozlijeđene glave bježi iz bolnice i uspijeva izvrijeđati njemačke goste u svojemu pansionu

Navodno se u britanskim ugostiteljskim školama humoristična serija Johna Cleesea prikazuje kao edukativni materijal: učenicima se govori da nikada ne smiju biti ni izdaleka nalik neljubaznom i potpuno ludom Basilu Fawltyju, vlasniku pansiona na engleskome priobalju. Bivši pythonovac John Cleese i njegova tadašnja supruga Connie Booth (u seriji igra ulogu mlade sobarice) obavili su, dakle, sjajan posao: napisali su komičnu seriju koja je ušla u legendu, iako je snimljeno samo dvanaest epizoda. Johnu Cleesu, prema njegovim vlastitim riječima, i dan danas na ulicama njemačkih gradova u šali dovikuju: Don't mention the war!

2. CRNA GUJA

 

Samuel Johnson donosi svoj rječnik na dvor princa regenta i njegova sluge Blackaddera

Po mišljenju autorice ovoga teksta, 'Crna guja' nalazila bi se na prvome mjestu popisa, ali nadmašuje je legendarni status (jednako sjajne) serije na prvome mjestu. Rowan Atkinson, još jedna istaknuta figura britanske komedije, u ovoj je seriji okupio sijaset komičarskih velikana: Hugha Laurieja i Stephena Fryja, Mirandu Richardson, Ricka Mayalla, Robbieja Coltranea i mnoge druge. O njegovu vjernome sluzi Baldricku (Tonyju Robinsonu) da i ne govorimo. Šale na račun britanske povijesti i književnosti doista su smiješne, a reference na velika djela i poznate ličnosti pršte na sve strane, bez mrvice poštovanja ili pijeteta. Sjajno! Kada bi barem netko napravio takvu sprdnju iz naše povijesti…

1.MUĆKE

 

Del u soboslikarskoj epizodi uspijeva izvesti jedan od svojih klasičnih gafova

Remek-djelo nedavno preminulog Johna Sullivana i humoristična serija koju svi znamo napamet jer se svako malo reprizira i na domaćim televizijama. I neka! Pustolovine Rodneyja, Dela, djeda, strica Alberta, Triggera i ostalih povezanih s peckhamskih muljatorima Trotterima nikada ne zastarjevaju. Nedavno je, međutim, procurila vijest da se Amerikanci spremaju snimiti svoju verziju. Blagi bože, nadajmo se da je riječ o šali…

Svjesni smo da smo iz ovoga popisa izostavili mnoge, poput 'Zvonili ste, milorde', 'Vikara iz Dibleyja', 'Moje obitelji' ili skeč-komedija poput 'Bennyja Hilla', nezaboravnog šaljivdžije Davea Allena i izvrsne Catherine Tate. No gore pobrojane svi znamo, svi volimo i svi uvijek rado gledamo, koliko god se puta njihova ekipa ponovno okupljala i koliko god više ne mirisala na najsvježiju rosu. Britanska komedija rula i nikada se nećemo umoriti od nje, pa dajte novo, dajte reprize, samo dajte...