OBRATILA SE NACIJI

Britanska kraljica otišla iz Londona na sigurno, a njezine dužnosti izvanredno preuzima unuk princ William

19.03.2020 u 18:27

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II i njezin suprug princ Philip napustili su London te se helikopterom uputili u dvorac Windsor. Spakirala je svoje stvari i na neodređeno vrijeme dužnosti prepustila unuku princu Williamu. Zbog godina i opasnosti od zaraze koronom, ove je izvanredne i privremene titule lišen princ Charles, prvi u redu za krunu

Nakon što je nekoliko dana razmatrala što će učiniti po pitanju zaštite svoga zdravlja, 93-godišnja kraljica Elizabeta i njezin pet godina stariji suprug princ Philip otputovali su na sigurno, u dvorac Windsor. Tamo svake godine provode Uskrs, a zbog izvanrednih okolnosti u svijetu, pandemije koronavirusom, kraljica je učinila iznimku te ranije započela svoj odmor. Iz svoje rezidencije u Windsoru obratila se naciji u vrlo osjetljivom tonu.

'Philip i ja stigli smo danas u Windsor, jasno nam je da je pred nama težak period i da je cijela zemlja i ostatak svijeta u velikoj brizi za zdravlje. Svima nam je savjetovano da promijenimo svoju uobičajenu svakodnevicu i prilagodimo se novonastaloj situaciji. Trebamo čuvati svoje zdravlje i misliti na ostale, na cijelu našu zajednicu, a posebice na one najosjetljivije. Mnogi od nas trebat će pronaći nove načine da ostanu u kontaktu s voljenima i obitelji te da ih osiguraju od opasnosti. Uvjerena sam da smo spremni na taj izazov' rekla je te dodala: 'Možete biti sigurni da smo moja obitelj i ja spremni odigrati našu ulogu u ovom svemu'.

Kraljica je pozvala svakoga na odgovornost u narednim danima, tjednima i mjesecima, te se i sama odlučila pobrinuti za svoje i suprugovo zdravlje.

Dobro upućeni izvori tvrde da će u narednim neizvjesnim vremenima kraljičine dužnosti preuzeti njezin unuk princ William. William je podsjetimo drugi u redu za titulu britanskog kralja, odmah nakon svog oca princa Charlesa.

Budući da je 71-godišnji Charles također podložan opasnosti od zaraze te je ugroženiji u svojim godinama, pa je i on spreman za izolaciju, a priliku da se iskaže sada je dobio 37-godišnji William.

Također je moguće da je princeza Beatrice, koja je deveta po redu prijestolnica, mogla biti imenovana državnim savjetnikom u ovim nesigurnim vremenima, dok bi princ Harry - koji od 31. ožujka službeno više ne obnaša titulu, također mogao poduzeti korake za pružanje pomoći, tvrde stručnjaci.

  • +2
Princ William Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia