Mliječna staza

Borna Ćorić: 'Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružati!'

17.08.2022 u 16:45

Bionic
Reading

Tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi pridružuju se UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi. Mliječna staza održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku se prijavilo gotovo 4.000 sudionika iz cijele Hrvatske

Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine odvija za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od mjesec dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je već gotovo 4.000, pridružuju se i tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi. Tijekom svojih sportskih karijera osvijestili su važnost podrške, a svoja iskustva dijele kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja.

'U osnovnoj školi mi je bilo teško uskladiti teniske i školske obaveze. Podrška i razumijevanje koje sam tada dobio od svojih učitelja pomogli su mi da uspješno obavljam školske obaveze, a da pritom moj teniski razvoj ne pati. Podrška obitelji mi je bila izuzetno važna i dan danas je tako. Žrtva koju su moji roditelji podnijeli da bih se mogao baviti tenisom na najvišem svjetskom nivou bila je od nevjerojatnog značaja i vrlo sam zahvalan njima kao i svojoj sestri koji su mi svakodnevna podrška. Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju ’tabu sadržajem’, a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Bavim se individualnim sportom koji zahtjeva visoke mentalne i emocionalne napore i tim više sam svjestan koliko je mentalno zdravlje bitno za svaku osobu. Mladima želim poručiti da se mukotrpni trud i rad kad tad naplate. I sam sam nedavno prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život. Uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud koji sam svakodnevno ulagao u povratak na teniske terene uspio sam to prebroditi. Mliječnu stazu podržavam zato što mislim da su djeca najveće blago svijeta i budućnost naše planete. Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružiti', podijelio je tenisač Borna Ćorić, koji Mliječnu stazu podržava već treću godinu zaredom.

Paraolimpijac Deni Černi uključuje se u Mliječnu stazu drugi put zaredom, a o važnosti podrške mentalnom zdravlju rekao je: 'Smatram da je mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti da mi je neizmjerno puno značila podrška obitelji, prijatelja i okoline u trenutcima kada mi je bilo teško ili kada sam se osjećao nesigurno. Zato je važno da govorimo o mentalnom zdravlju djece i mladih. Važno je da svatko dobije podršku, da se svatko osjeća prihvaćeno i sretno. Ponosan sam što opet imam priliku i zadovoljstvo pozvati sve da se uključe i podrže ovogodišnju UNICEF-ovu Mliječnu stazu – ove godine za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih i sudjelujte u utrci!'

Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, paraolimpijka Nataša Sobočan, koja je također svjesna važnosti podrške koju obitelj i okolina mogu pružiti.

'Mentalno zdravlje je jako važno, posebno kod djece i mladih. Još se uvijek nedovoljno priča o tome. Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti I kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline. S godinama se čovjek nauči bolje brinuti o sebi i naučiti mehanizme kako se nositi s nekim problemima pa sam tako i ja depresiju, uzrokovanu osobnim gubicima, uspješno prebrodila, smirenija sam, veselija. Kad se nađem u situacijama da osjećam da ne mogu dalje, pokušavam stati na loptu i sama sebi reći 'stani, tu si bitna ti, najbitnije je tvoje fizičko i mentalno zdravlje, prošeći, napravi nešto za sebe'. Nekad nisam bila takva, veliki sam živac, prije svega sam veliki emotivac, teško se nosim s nepravdom... No, potražila sam podršku i počela sam se baviti plivanjem i taj sport je za mene prije svega bio put rehabilitacije, a na kraju i zalječenja i u fizičkom i u mentalnom smislu', podijelila je Nataša i pozvala sve da se prijave za utrku.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a svake godine uključuje se i sve veći broj korporativnih partnera, među kojima se posebno ističu Kaufland Hrvatska koji podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od prvog izdanja 2017. godine te Privredna banka Zagreb i Auro Domus kao i Tisak koji osigurava da startni paketi stignu do sudionika Mliječne staze.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr.

Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.