vinko ćemeraš

Bivši pobjednik 'The Voicea' u pohodu na Doru: 'Nisam očekivao ovako dobre komentare i reakcije'

04.02.2024 u 07:45

Bionic
Reading

Samozatajni momak iz Čapljine ostvario je snove i očarao publiku svojim nastupima u 'The Voiceu', showu u kojem je u mentorskom timu Davora Gopca 2020. godine odnio pobjedu. Vinko Ćemeraš odlučio je okušati sreću na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom 'Lying Eyes', nastavljajući tako svoj put prema globalnom glazbenom uspjehu

'Najljepši glas hrvatske', kantautor i dobitnik Porina za debitantski album 2021. godine glazbom se počeo baviti prije petnaest godina. Otkad je Vinko Ćemeraš stupio u osnovnoškolski bend, njegova ljubav prema glazbi stalno je rasla. Za pjesmu 'Lying Eyes' sam je napisao tekst, glazbu i aranžman, a svojim vokalom i emotivnim tekstom stvorio je jedinstvenu, nostalgičnu atmosferu. Za tportal je ispričao kako se našao na Dori, koju je najvredniju lekciju do sada naučio, a otkrio nam je i svoje planove.

Što je presudilo da se prijavite i što za vas predstavlja nastup na Dori?

Želio sam nastaviti s kantautorskim radom, a u nekom narednom periodu s pjesmama na engleskom jeziku. Presudilo je ipak to što smatram da je Dora najbolja prilika za promoviranje pjesme na engleskom. Svi znamo koliko pažnje dobije to natjecanje, što kod nas, što u Europi. A definitivno mi predstavlja ogromnu priliku da prezentiram sebe i svoj autorski rad.

Izvor: Društvene mreže

Kako publika reagira na nju i ima li neka posebna priča ili doživljaj koji biste podijelili vezano uz ovu pjesmu?

Nisam očekivao ovako dobre komentare i reakcije. Nadao se jesam, jer sam od prvog dema pjesme bio uvjeren da je dobra, ali to često ne znači ništa. No ovaj put je značilo. Ne znam je li posebna priča, ali zanimljiva jest. Kad sam smislio refren s falsetom, objavio sam na Instagramu mali dio pjesme i odmah dobio puno komentara s upitom čija je ona. Znači da je ukrala pažnju na prvo slušanje, iako je to bio samo djelić.

Jeste li poslušali pjesme ostalih natjecatelja? Koga smatrate najvećom konkurencijom?

Skoro sam ih sve poslušao, jako su raznovrsni stilovi i bit će definitivno zanimljivo. Iskreno, ne smatram nikoga konkurencijom, tu sam da se zabavim i da se potrudim promovirati sebe i pjesmu na najbolji način.

  • +3
Vinko Ćemeraš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Pratite li kladionice i kako komentirate predviđanja zagriženih fanova o vašoj pjesmi? Smeta li vam to što se već naveliko priča i piše o favoritima - Baby Lasagni, Letu 3?

Presretan sam kad čitam komentare i gledam reakcije tih fanova. Definitivno dobijem poticaj da se pokažem u emisiji uživo. A što se tiče priče o favoritima, naravno da mi ne smeta. Drago mi je zbog njih. Na nama ostalima je da pokušamo napraviti iznenađenje.

Znam da još ne možete puno reći o nastupu, ali možete li nam otkriti neke glavne smjernice i želje?

Polako, korak po korak, osmišljavamo nastup. Sad me već polako drma i uzbuđenje. Glavne smjernice će biti kao u spotu, ali svjestan sam da trebamo pripremiti neko iznenađenje. Tako da se polako i na to bacamo. Jedina želja će biti da sve što osmislimo i izvedemo te da ništa ne krene po zlu.

Što je po vama sve potrebno za pobjedu na Dori?

Imati pjesmu koja će probuditi nešto u publici, bila ona bržeg tempa ili sporijeg. Možda u zadnje vrijeme sve upućuje na to da treba imati što 'luđu' pjesmu i koreografiju, ali ne slažem se s tim. Iskrena pjesma sve ruši.

Kakav je vaš odnos s Eurosongom? Pratite li ga fanatično svake godine ili ste više kampanjac?

Više sam kampanjac. Prije sam to pratio s velikom pažnjom. Istina, dosta sam bio mlad, ali se sjećam da mi je bilo zanimljivo. Ali i sad 'ukačim' pjesmu ako se pokaže da je dobra. Uvijek bude nekih po mom stilu.

Na sceni ste se predstavili prije nekoliko godina i otad osvajate srca sve većeg broja publike. Kako biste ukratko opisali svoje dosadašnje glazbeno putovanje?

Nadam se da ih i dalje osvajam ili bar da te koje sam osvojio zadržim. (smijeh) Pa ja sam jako zadovoljan. Svaki trenutak mi je pomogao da se ostvarim i da napredujem. Od svih nominacija i nagrada pa do mnoštva koncerata i sviranja s najvećima u Hrvatskoj. Ne mogu se požaliti. Sad će godina dana kako sam u potpunosti krenuo u kantautorske vode, tako da sam tek na početku i veselim se svakoj narednoj pjesmi.

Jeste li sam sebi najveći kritičar?

Definitivno, i kad npr. snimim pjesmu, poslušam je 'milijun' puta tražeći manu. To me baš umara, ali evo, najbitnije da sam zadovoljan kad izađe.

Koja je najvrednija lekcija koju ste do sada naučili kad je riječ o glazbi?

Da nas, uz volju i rad, vrijeme i trenuci nagrade. Ili ukratko objašnjeno poznatom rečenicom, 'svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem'.

Kakva nam nova iznenađenja pripremate za ovu godinu?

Nastavljam u prvoj polovici godine s objavljivanjem pjesama na engleskom, a vjerojatno i do kraja godine. Nadam se da će svaka pjesma sama od sebe biti lijepo iznenađenje.