Davor Gobac

'Nekad je rock bio više prisutan u mainstreamu i nije bilo narodnjačkih klubova, a danas je sve kontra'

27.01.2024 u 07:27

Bionic
Reading

I u ovoj sezoni HRT-ovog showa 'The Voice' gledatelje je svojim šarmom, ležernim pristupom i uvijek zanimljivim komentarima i dosjetkama uveseljavao neponovljivi frontmen Psihomodo popa. Prošle sezone upravo je njegov natjecatelj Vinko Ćemeraš odnio pobjedu. S rokerom koji će u veljači proslaviti 60. rođendan razgovarali smo za tportal uoči velikog finala ovog vikenda

Davor Gobac izjavio je da mu je druga sezona lakša, tj. da mu je 'emotivno lakše pala jer je znao otprilike kako se sve događa'. Osim 'Voicea', najavio je novi album Psihomodo popa 'Vjerujem u čuda', na kojem će se naći 10 pjesama, od bluesa, preko punka, do rock'n'rolla.

Kako ste ovih dana? Jeste li od onih koji obožavaju zimu ili biste radije sve to preskočili i odletjeli u toplije krajeve?

Volim zimu i ovih dana me ne bole kosti, ali odletio bih ja i u tople krajeve.

Svojim pristupom natjecateljima u showu 'The Voice' oduševljavate gledatelje. Što je vama najljepše u mentorstvu?

Najljepše u mentorstvu je zapraf taj odnos između mentora i tih naših kandidata, a oni su mladi ljudi koji ti poklone neko povjerenje i u dogovoru s njima stvoriš nekaj. To je nekak najljepše, a i prijateljstvo koje ostane.

Bude li ponekad teško jer ste svjesni da možda nečija glazbena budućnost ovisi o vašem mišljenju?

Ne bude mi na taj način teško zato kaj sam siguran da ničija glazbena budućnost ne ovisi samo o našem mišljenju. Zato kaj će oni imati vjerojatno još mnogo prilika u životu ako se baš žele baviti time i ne bi ih trebao 'Voice', ako ne uspiju, zaustaviti.

Što je najteže nekoga poučiti?

Ako iole ima talenta, onda ništa ne bi trebalo biti specijalno teško. Svatko ima neku svoju problematiku i gdje mu je nekaj kaj ga muči. Nekome je to tonalitet, nekoga muči ritam, nekog nešto drugo.

Slažete li se s glazbenim ukusom svojih kolega u 'Voiceu'?

Siguran sam da postoji jedna trakica u kojoj se slažemo, što bi se reklo - gdje se preklapamo. Postoji jedno malo polje gdje se svi slažemo da je to - to.

Jeste li ostali u kontaktu s natjecateljima, pratite li njihov rad?

Viđam ih po 'A stranama', na snimanjima, popričamo... Vidim da Vinko Čemeraš ima nove materijale. Nije sad da se stalno družimo, ali se znamo vidjeti i dobri smo si.

  • +3
Davor Gobac Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Vaše pjesme na domaćoj glazbenoj sceni istaknule su se originalnim zvukom te pokazale da postoji mjesta za kvalitetu. Kako biste opisali stanje na hrvatskoj glazbenoj sceni na početku vaše karijere, a kako danas?

Na početku moje karijere recimo da je rock'n'roll bio znatno više prisutan u nekom mainstreamu i nije bilo tih narodnjačkih klubova po Zagrebu, a danas je sve kontra. Danas ima puno narodnjačkih klubova i nema baš rock'n'rolla u mainstreamu.

Što vam je donijela zrelost?

Zrelost mi je uglavnom donijela bolju kosu.

Poznato je da se godinama trudite živjeti zdravim životom. Jesu li vam ostali neki sitni grijesi koje si ponekad priuštite?

Ne znam više kaj su to grijesi nakon svih tih godina, ali najvjerojatnije jesu. Možda čak i više nego kaj ja mislim. Hm.. Trebalo bi pitati mog psihijatra.

Što vam daje snagu ili volju da u tmurnom kišnom danu ustanete i odete u teretanu ili u studio?

U studio mi nikad nije teško otići zato što volim studijski rad i uvijek sam znatiželjan da vidim kako će ispasti nove pjesme koje se trebaju snimati, a u teretanu već tak dugo ujutro idem vježbati sat vremena da sam se na to skroz naviknuo. Tako da nemam više neki osjećaj da mi se ne da, jednostavno automatski ustanem ujutro i odem u teretanu.

PROMOCIJA ALBUMA

[FOTO] Psihomodo pop rasturili zagrebačku Tvornicu i održali koncert za pamćenje

Pogledaj galeriju