EVA, ZSA ZSA I MAGDA GABOR

Bile su Kardashianke svog vremena: Zbog bolesnih ambicija svoje majke tri su sestre potratile mladost, izgubile zdravlje i uništile karijere

25.07.2019 u 06:50

Bionic
Reading

Davno prije negoli su Kardashianke, pa čak i njihova majka Kris Jenner, bile rođene postojale su jednako planetarno popularne sestre Gabor - Eva, Zsa Zsa i Magda. Zajedno su imale 18 muževa, na stotine ljubavnika, pa čak i pokoju ljubavnicu, a sve pod strogim nadzorom njihove majke Jolie Gabor, poznate i kao Mamuška

Baš poput Kris Jenner, Jolie Gabor bdjela je nad svojim kćerima i dobro proučavala svaki njihov korak, potičući ih na međusobnu žestoku konkurenciju, učeći ih da se ponašaju kao dive i naplaćujući im po dva centa ukoliko joj požele dodirnuti lice. Najveća želja za sve tri bilo je da postanu princeze jer bi ih, u tom slučaju, njihova majka voljela 'najviše na svijetu'.

Stoga i ne čudi to da se Zsa Zsa Gabor, najpoznatija od triju sestara, udala deveti put za Frederica von Anhalta, lažnog princa Bel Aira, koji je stekao titulu tako što je platio princezi Marie-Auguste od Anhalta da ga usvoji, a on ju je, barem na neki način, učinio princezom.

  • +22
Sestre Gabor Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Muškarci su me oduvijek voljeli, a i ja njih. No ja volim muževne muškarce, one koji znaju kako tretirati ženu i razgovarati s njom, a ne one s mišićima', govorila je, no na kraju ju je lažna titula koštala svega. Kako piše u knjizi 'The Gabors Behind the Legend', s godinama ju je napustilo zdravlje, a suprug ju je doslovce zaključao u kuću i izolirao od svih članova obitelji, ali i prijatelja, natjeravši je da izgubi i svaki kontakt s kćerkom Francesom te je ona završila bez prebijenog novčića i živjela kao beskućnica.

Njezin lažni princ zapravo je bio teži prevarant, a čije se ime povlačilo jedino u policijskim spisima u Njemačkoj. No udajom za njega postala je princeza, barem u svojoj glavi, a on je dobio pristup njezinom bogatstvu - Rolls-Royceu, bankovnim računima, ali i poznatim prijateljima.

'Uvijek sam se udavala za zle muškarce. To je moja bolest. Što su bili gori, to su me više privlačili', govorila je Zsa Zsa, a u Hollywood je stigla godinu dana nakon što je to 1939. godine učinila njezina dvije godine mlađa sestra Eva. Zsa Zsa Gabor doputovala je sa stilom, noseći sa sobom čak 21 kofer prepun stvari i sanjajući o glumačkoj karijeri.

Neminovno je, uspjeh je postigla, no više od toga javnosti je oduvijek bio zanimljiviji njezin privatni život te bogati i uspješni muškarci u čijem je društvu često viđana, a koji su je mogli obasipati svime što je željela - dragim kamenjem, odjećom i krznom, sve za čime je žudjela i njihova majka.

Prvi suprug njezine majke Jolie Gabor, ujedno otac triju sestara, bio je Vilmos Grun, mađarski Židov koji je promijenio ime kako bi mogao uspjeti u tadašnjoj Mađarskoj. Sa svojim godinama nikada se nije pomirila, stoga je redovito, baš poput svojih kćerki, 'skidala' ih i sanjala o životu na visokoj nozi. Zbog toga što su je u djetinjstvu zvali ružnim pačetom podvrgla se nebrojenim operacijama, a u javnosti se uvijek pojavljivala pomno našminkana, okićena nakitom i krznenim kreacijama.

Kažu da se uvijek držala parole koju je proslavila Joan Collins: 'Nećeš privući nijednog muškarca budeš li se odijevala kao da ideš u knjižnicu.' Jolie Gabor bila je odlučna u namjeri da ne pošalje svoje kćeri na fakultet, smatrajući kako im matematika neće previše pomoći u 'ispisivanju čekova'.

Kako ju je majka naučila, tako je Zsa Zsa i radila, pa se u rodnoj Budimpešti udala za prvog supruga, turskog diplomata Burhana Asafa Belgea 1937. godine, a brak su raskinuli četiri godine kasnije, da bi ubrzo pronašla ljubav u zagrljaju imućnog hotelijera Conrada Hiltona, koji je od nje bio stariji čak 30 godina.

Njihov odnos bio je, možemo slobodno reći, poprilično bolestan te je upravo za vrijeme braka s njim postala ovisna o barbituratima i amfetaminima. Stvari je dodatno pogoršala njezina rastrošnost, zbog čega joj je suprug davao mjesečni džeparac od 250 dolara. Kada im je u požaru stradala kuća u Bel Airu, Zsa Zsa se preselila u njegov njujorški hotel Plaza te je usred hotelske sobe na drvenom ugljenu pekla šiš ćevape, a i kupila je dva psića koji su konstantno urinirali po tepihu u sobi i bez prestanka lajali.

Često je znala i spavati na klupi u Central Parku dok su njezini ljubimci natjeravali vjeverice. Sve to dovelo je do razvoda od Hiltona, no prije negoli je potpisao papire, u dogovoru s njezinom mlađom sestrom Evom, poslao ju je na liječenje u sanatorij jer je stalno mijenjala raspoloženja, imala tantrume poput djece, a ispijala je po čak 20 šalica kave dnevno.

Primljena je u sanatorij West Hills i liječio ju je austrijski psihijatar Manfred Sakel šok terapijom inzulinom, no Zsa Zsa je, bez svog pristanka, postala dio njegova eksperimenta barbarskog elektro-konvulzivnog šok tretmana, uz koji je primala tri puta tjedno, idućih sedam tjedana, injekcije inzulina u bedra. Iz te je traume izašla emocionalno oštećena, a mnogi prijatelji, pa čak i njezina kći Francesca, bili su uvjereni da je patila od bipolarnog poremećaja, ali i oblika hipoglikemije, no Sakel to nije liječio.

Godinu prije negoli je propao njezin brak s Hiltonom u New York je za kćerima stigla i njihova majka Jolie Gabor te je otvorila svoju prvu trgovinu u kojoj je prodavala nakit. Kako je bila puno bliže kćerima, mogla je njima dodatno manipulirati, pa je tako Zsa Zsa, vjerojatno na majčin nagovor, u brakorazvodnoj parnici tražila 10 milijuna dolara, no na kraju je dobila tek 275 tisuća dolara i dionice u dva njegova hotela.

Zsa Zsa Gabor nije dugo samovala te se ubrzo udala za glumca Georgea Sandersa. Ona je bila luda za njim, a on ju je često ponižavao zbog njezina promiskuitetnog ponašanja, stoga ne čudi što ga je ubrzo zamijenila 'karipskim Casanovom' Porfirijem Rubirosom, diplomatom Dominikanske Republike.

'Bila sam ovisna o Rubiju. Tekao je mojim venama i zaposjeo moju dušu', govorila je Zsa Zsa, a zapravo nije mogla odoljeti njegovoj seksualnoj moći, niti su joj smetali njegovi fizički napadi. 'Rubi me voli. Rubirosa na španjolskom znači 'crvena ruža', a za mene to znači 'plavo oko'. Muškarac će udariti ženu samo ako je jako voli.' Ipak, odbila je odbaciti svoju karijeru i udati se za Rubirosu, iako je i ona krenula nizbrdo.

S druge strane, najljepša od svih sestara, Eva Gabor, udavala se pet puta, a dobro je bila poznata i njezina druga strana - opčinjenost ženama, osobito Marlene Dietrich, s kojom je bila u vezi. Jedno vrijeme bila je i u lažnoj vezi s TV licem Mervom Griffinom, koji je bio homoseksualac, a nakon što je glumila u seriji 'Green Acres', pojavljivala se tek u osrednjim serijama i talk showovima.

Treća, i javnosti najmanje poznata sestra, Magda Gabor udavala se četiri puta i većinu je života provela pokušavajući se udaljiti od obitelji. Jedan od njezinih supruga bio je bivši suprug njezine sestre, britanski oskarovac George Sanders. Preživjela je moždani udar, izgubila dar govora, postala preko noći postala invalid i ostala zaboravljena od svih.

Svih tih godina ni Jolie Gabor nije zaboravila ono što je učila kćeri od malih nogu - to da je titula najvažnija. Svoju potragu za 'onim pravim' nastavila je u njujorškim klubovima sve dok nije upoznala grofa od Szigethyja, još jednog muškarca s lažnom titulom. No to joj nije smetalo, pa se počela predstavljati kao grofica.

Fokusiranje na privatni plan dovelo je do toga da su Eva i Zsa Zsa prestale dobivati primamljive ponude. Sve što im se nudilo bili su tek jeftini i niskobudžetni projekti, jedini zainteresirani za dvije propale dive. Zsa Zsin posljednji brak, onaj s lažnim princem od Bel Aira, nije nitko prihvatio, a autor knjige o sestrama Gabor otkrio je:

'Kada se izblijedjela zvijezda, na pragu 70-ih, uda za 43-godišnjeg Nijemca sumnjive prošlosti, upitna je njihova budućnost, zar ne? No bilo kakva titula ispunila je sva ona očekivanja zahtjevne majke koja je poticala Zsa Zsu od malih nogu da je jedino to bitno u životu, kao i uspjeh i slava. Upravo je majka svojim neurotičnim frustracijama i svojim neispunjenim snovima u zamku uhvatila svoje kćeri, osobito Zsa Zsu, želeći pomoću njih ostvariti svoje ambicije.'

Zsa Zsi Gabor nije smetala ni činjenica da je lažni princ platio fotografu pet tisuća dolara da ih upozna, a nije se osvrtala ni na majku koja je upozorila svoju kćer da je ovoga puta riječ o lažnom princu, onom koji je želi iskoristiti. Najbolje od svega je to da, a što je otkrila javnosti njezina kći Francesca Hilton, taj brak njezina majka i princ nisu nikada konzumirali.

Koliko joj je bila važna titula, govori i to da nije bila ni najmanje svjesna toga da je upravo on prekinuo sve njezine kontakte s kćerkom, kao i da je stavljao lokote na vrata kada bi izlazio. Kada je preživjela srčani udar, potom i moždani, da bi joj na kraju svega amputirali desnu nogu, on je napravio nešto nevjerojatno. Doveo je fotografe i dopustio im da je fotografiraju tako jadnu i nemoćnu, bez šminke i frizure.

Zsa Zsa Gabor, baš poput svoje majke, ponašala se maćehinski prema kćeri, a zbog svega što joj je priuštila i Francesca je završila na psihijatriji. Umrla je godinu prije nje od posljedica jakog moždanog udara. Zsa Zsa Gabor preminula je 18 godina nakon svojih sestara, u 99. godini života, a njezin pepeo kući je odnio njezin suprug.