televizijska legenda

Bila je nezamjenjiva: Prisjetili smo se legendarne voditeljice koja bi, da je živa, danas slavila 76. rođendan

28.01.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Legendarna voditeljica Helga Vlahović Brnobić preminula je u veljači 2012., nakon trogodišnje borbe s rakom maternice, a mnogi je pamte kad perfekcionisticu - vrsnu spikericu i voditeljicu. Bila je jedno od zaštitnih znakova novinarstva, pravo nadahnuće za sadašnje i buduće generacije, a rodila se na današnji dan 1945.

Mnogi pamte njezin ugodan i topao glas, vedrinu. Voljele su je generacije televizijskih gledatelja kao i mnoge kolege s kojima je više od tri desetljeća radila na Hrvatskoj televiziji. Skromna i jedinstvena i šarmantna, nikad zaboravljena, Helga Vlahović.

O njezinoj se ka­ri­je­ri sve zna. Na­kon što je 17. svi­bnja 1964. pr­vi put pro­go­vo­ri­la u ete­ru, na­ja­vlju­ju­ći u pro­gra­mu Ra­dio Slje­me­na emi­si­ju 'Sta­ri za­gre­ba­čki vi­di­ci', Helga Vlahović ubr­zo se po­ja­vi­la i na TV ekra­nu s natapiranom fri­zu­rom, oči­ju iscrtanim tušem i po­zdra­vi­la gle­da­te­lje, a s ma­lo­ga ekra­na sišla je tek na­kon više od če­ti­ri de­se­tlje­ća. Ima­la je od ko­ga učiti i uvi­jek je s pošto­va­njem isticala Gor­da­nu Bo­net­ti, Lju­bu Jel­či­ća, Na­du Agba­bu i Zvon­ka Baj­si­ća.

Početkom 70-ih godina bila je jedina hrvatska televizijska voditeljica koja je pozvana da vodi ugledne festivale u inozemstvu. Veliku popularnost je stekla vodeći, plešući i pjevajući u televizijskim magazinima Antona Martija. Tijekom Domovinskog rata radila je emisije vezane uz tijek Domovinskog rata. Do kraja rata ostala je na mjestu glavnog TV-voditelja ratnog informativnog programa.

Iza nje je među ostalim, rad u informativno-političkim emisijama, sinkroniziranje dokumentarnih filmova, vođenje emisija poput 'Jugoslavijo, dobar dan', 'Svjetla pozornice', 'Jadranskih susreta', 'Nedjeljnog popodneva', 'Muzike bez granica' te natjecanja Eurosonga, a najveća priznanja dobila je za prijenose Novogodišnjih koncerata iz Beča. Ostavila je trag i kroz nje­zi­nih 400 emi­si­ja 'Go­vo­ri­mo o zdra­vlju' koju je počela raditi 1996. godine. U mirovinu je otišla 2006., ali je nastavila povremeno raditi.

S 25 godina se prvi put udala, i to za kolegu novinara Franca Peu. S njim je bila u braku devet godina u kojem su 1977. dobili kćer Renee. Pet godina poslije udala se za neurokirurga Miljenka Brnobića i s njim je dobila kćer Karlu. Nakon što je Miljenko 1997. preminuo, dugo se oporavljala od njegove smrti. Doajenka televizije razboljela se i preminula u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici u 68. godini života.

  • +3
Helga Vlahović Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL