RIJETKI BI SE TO USUDILI

Bila je najveća buntovnica: Princeza Diana svojim se potezima glasno suprotstavila tradiciji, ali i utrla novi put za kraljevsku obitelj

10.11.2021 u 06:36

Bionic
Reading

Od prvog dana službenog ulaska u kraljevsku obitelj princeza Diana svojim je postupcima dala jasno do znanja da će unijeti mnoge promjene. Drugačiji pristup roditeljstvu, ali i javno progovaranje o mentalnom zdravlju i problemima koje ljudi imaju s njim, samo su neke od stavki zbog kojih je postala jedna od najomiljenijih princeza svih vremena

Za svog, nažalost, prekratkog života, princeza Diana bila je uistinu posebna i svojim je primjerom pokazala mnogima da to što je članica kraljevske obitelji ne znači da nije ljudsko biće i da nije poput svakog čovjeka na kugli zemaljskoj. Upravo to su joj zamjerali pripadnici britanske kraljevske obitelji, koji su se zbog svojih titula uvijek držali 'iznad svih', no ona je ostala odlučna u svom naumu.

Ponajprije zbog sinova, ali i svih idućih generacija, princeza Diana utrla je put svojim primjerom, pokazujući svima da s pravom nosi titulu 'narodne princeze'. A ovo su njezini potezi kojima se glasno usprotivila tradiciji:

1. Prije udaje sama je zarađivala za život - unatoč tome što je i prije udaje imala titulu lady, budući da joj je otac bio osmi grof Spencer, Diana Spencer radila je kao dadilja, ali i odgajateljica u vrtiću u Londonu. Zbog toga je bila i prva članica kraljevske obitelji koja je prije zaruka sama zarađivala za život.

2. Svoj zaručnički prsten odabrala je sama, i to iz kataloga - princ Charles poklonio je Diani vjerojatno najupečatljiviji komad nakita, a riječ je naravno o zaručničkom prstenu koji krase safiri i dijamanti. No i u ovoj priči princeza se nije držala kraljevske tradicije jer je svoj prsten iz snova pronašla u katalogu draguljara Garrarda. Naravno, prsten ima poseban potpis, stoga ne čudi to da je upravo njime princ William odlučio zaprositi Kate Middleton te ga ona gotovo ne skida s ruke.

  • +30
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SUTCLIFFE / Shutterstock Editorial / Profimedia

3. Promijenila je i vjenčane zavjete - čak i nakon što je sama kraljica Elizabeta inzistirala na tome da će u svojim vjenčanim zavjetima izreći kako će 'slušati' princa Philipa, Diana je taj detalj izostavila na svom vjenčanju 1981. godine. Umjesto toga, obećala je da će ga 'voljeti, tješiti, poštivati i čuvati u bolesti i zdravlju'. Ta njezina odluka izazvala je mnoge kontroverze u to vrijeme, no ona je time otvorila vrata nasljednicama, pa su se njezinim primjerom povele i Kate Middleton i Meghan Markle koje su dio o 'slušanju supruga' ostavile po strani.

4. Rodila je u bolnici, a ne kod kuće - sve do 1977. godine, kada je rođen prvi unuk kraljice Elizabete II, Peter Phillips, članice kraljevske obitelji rađale su kod kuće. I sama kraljica svoje je četvero djece rodila u Buckinghamskoj palači, a pojavljivanje netom nakon poroda ispred bolnice St. Mary postala je tradicija koju je započela upravo Diana. Ona i princ Charles tako su predstavili svoje sinove svijetu, a isto su godinama kasnije napravili William i Kate sa svoje troje djece.

VELIKA OBLJETNICA

[FOTO] Kate Middleton i princ William slave 10. godišnjicu braka, pogledajte najvažnije trenutke njihovog zajedničkog života

Pogledaj galeriju

5. Dadilje su za nju bile nužno zlo' - iako je kraljica Elizabeta II bila malo posvećena djeci, prepuštajući odgoj dadiljama dok je ona putovala po svijetu i obavljala kraljevske dužnosti, princeza Diana od samog je početka odlučila da će joj majčinstvo bilo prioritet. Ona i princ Charles poveli su tada devetomjesečnog Williama u službeni posjet Australiji i Novom Zelandu iako ta odluka isprva nije bila dočekana s odobravanjem. Njezinim se primjerom puno godina kasnije vodi najstariji sin, princ William, koji na službena putovanja često vodi i svoje nasljednike.

6. Svoju djecu poslala je u javnu školu - nikakvi kraljevski učitelji ili učenje od kuće. Kada su u pitanju njezini sinovi, Diana je od početka donijela odluku da će njih dvojica pohađati javnu školu, baš poput svojih vršnjaka. Kako su već tada, kada je William krenuo u školu Jane Mynor, pisali neki ugledni britanski novinari, odluka da njezin sin razvija slikarske tehnike s običnim 'smrtnicima' pokazala je zapravo koliki je Diana imala utjecaj u kraljevskoj obitelji.

  • +13
Princeza Diana i Kate Middleton na premijerama Bondovih filmova Izvor: Profimedia / Autor: PA / PA Images / Profimedia

7. Sinovima je pružila 'normalno' djetinjstvo - baš kao što je odlučila da će dječaci pohađati javne škole, princeza Diana pobrinula se da u svim pogledima iskuse 'normalno' djetinjstvo, što je, između ostalog, uključivalo odlaske u tematske parkove, vožnju javnim prijevozom ili jednostavno uživanje u hamburgerima iz McDonaldsa.

8. S medijima je uvijek bila iskrena - i dok su ostali članovi kraljevske obitelji bili suzdržani prema medijima, Diana je bila itekako iskrena o manje glamuroznoj strani svog života, posebice kada joj se raspao brak. Charles i Diana rastali su se 1992., a iste godine dala je bombastičan intervju za BBC-jevu Panoramu, u kojem je progovorila i o nevjernom princu.

LADY AMELIA I ELIZA

Lijepe blizanke: Glamurozne nećakinje princeze Diane ukrale pozornost svojim raskošnim haljinama

Pogledaj galeriju

9. Odlučila je da neće nositi šešire ili rukavice - iako se kraljica rijetko kada može vidjeti bez modnih detalja koji su postali njezin potpis, a radi se naravno o šeširima, kao i rukavicama koje ne skida ni prilikom rukovanja, Diana je odlučila ne nositi ih. Rukavice su joj bile nužno zlo, stoga se na službenim i javnim pojavljivanjima uvijek s ljudima rukovala bez njih, preferirajući direktan kontakt. Šešire je prestala nositi iz jednostavnog razloga, koji je sama navela, a taj je da nije mogla maziti djecu sa šeširom na glavi.

10. Nosila je crnu odjeću - princeza Diana istaknula se svojim modnim izričajem i ubrzo postala modna ikona, čak i kada je odijevala komade u bazičnoj boji, za razliku od same kraljice koja obožava odjeću u svim duginim bojama, zbog čega je i obožavatelji mogu lako zamijetiti u gužvi. Diana je tijekom godina ostala vjerna svom izričaju i znala je dobro da, kada želiš da te zapamte, ne postoji ništa bolje od male crne haljine.

11. Skinula je stigmu s AIDS-a - mnogi se još uvijek jasno sjećaju vrhunca epidemije AIDS-a 1987. godine, kada je princeza Diana učinila nešto čemu se ama baš nitko nije nadao - bez rukavica rukovala se u Londonu s osobom koja je oboljela od AIDS-a. Taj njezin potez odjeknuo je u cijelom svijetu i razbio sve stigme u doba u kojem je javnost itekako strahovala od te bolesti.