VOLITE SLATKO?

Antonija Blaće i Drele u novom natjecateljskom showu

06.12.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Ususret blagdanima RTL Televizija pripremila je novi projekt - kulinarsko-natjecateljski show 'Tri, dva, jedan - peci!', koji vode Antonija Blaće i Davor Dretar Drele. Emisija kreće s emitiranjem od ponedjeljka, 9. prosinca u 21 sat i 10 minuta, kada za dvanaest entuzijasta počinje zabavna utrku za titulu najboljeg hrvatskog amaterskog slastičara

Soparnik, doboš-torta, orehnjača, rožata, mađarica, međimurska gibanica, štrudl ili kremšnita... Svaka domaćica pripremit će neke od ovih poslastica svojoj obitelj i prijateljima za posebnu priliku, bio to rođendan, vjenčanje ili povodom blagdana, i to prema već prokušanom receptu kojem su dodale osobnu notu.Upravo to umijeće spravljanja torti, kolača, pita, kruhova i drugih klasika hrvatske tradicije koji se često nalaze na našim stolovima, slavi novi projekt RTL Televizije - kulinarski show 'Tri, dva, jedan - peci!'.

U dva tjedna emitiranja dvanaest izvrsnih natjecatelja, čija strast i hobi je spravljanje najukusnijih slastica, prolazit će kroz brojne kulinarske izazove kojima će se testirati njihova vještina i kreativnost u pečenju slastica, a pobjednik će biti proglašen najboljim hrvatskim amaterskim slastičarom!Pod voditeljskom palicom Antonije Blaće i Davora Dretara Dreleta, u svakoj emisiji natjecatelji će pripremati tri različite slastice prema unaprijed zadanim receptima.

Kod prve će slastice, koja će se spravljati prema originalnom receptu iz starih kuharica, važan biti tehnički i vizualni dojam, dok će u drugom krugu natjecatelji moći biti maštovitiji i kreativniji jer će pripremati slasticu prema vlastitom receptu.

Međutim, morat će svojem kolaču ili torti dati poseban štih kako bi impresionirali žiri i ostali u utrci za pobjednika jer će u posljednjem krugu dvoje najslabije ocijenjenih pripremati slasticu prema receptu koji će dodijeliti upravo žiri. U svakoj epizodi show će napustiti jedan kandidat, a u finalu će se, za titulu najboljeg i nagradu u iznosu od 50.000 kuna, boriti njih četvero!Svih dvanaest natjecatelja u emisiji 'Tri, dva, jedan - peci!' vrsni su samouki kuhari i slastičari koji svoje vještine pečenja kolača, pita, torti i slanih poslastica nesebično dijele s drugima, ponajviše preko kulinarskih blogova i portala.

Svoje su vještine i znanje odlučili podijeliti i s gledateljima, no stručni žiri, koji čine chef Robert Perić i Jadrana Ćurković, potrudit će se da im ono što svakodnevno čine kod kuće baš i ne bude sasvim jednostavno u studiju pred kamerama. Zadaća žirija je ocijeniti njihov rad, kreativnost i okus samih slastica, ali ih također upozoriti ukoliko se nisu pridržavali recepta i popisa namirnica.Robert Perić je proslavljeni, višestruko nagrađivani chef i stručni učitelj kuharstva i slastičarstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Svoje je zvanje usavršavao u Italiji, gdje je učio od najboljih majstora, dok je u talijanskom institutu Boscolo Etoile usavršio tehnike izrade skulptura od čokolade, šećera i leda.

Vodio je mnoge kuhinje uglednih hrvatskih i talijanskih restorana te je dobitnik brojnih prestižnih međunarodnih nagrada za slastice i eksponate. Redoviti je predavač na Hrvatskoj kulinarskoj akademiji i stalan gost svih važnijih manifestacija posvećenih gastronomiji, osobito slastičarstvu.

S ekipom Hrvatskog kuharskog saveza sudjeluje na brojnim međunarodnim natjecanjima, a u svojoj knjizi 'Kolači i čokoladne delicije' razbija sve mitove i na jednostavan način objašnjava kako i sami možemo postati majstori slastičarstva. Prvi u Hrvatskoj proizveo je kremu od čokolade i maslinovog ulja te čokolatin s tartufima, pohvaljen i od samog New York Timesa.U ocjenjivanju poslastica kandidata Robertu će pomoći Jadrana Ćurković, poslovna žena i poznata blogerica na portalu za kulturu prehrane, kojoj je pripremanje kolača prava strast. Jadrana je, naime, svoju strast pečenja kolača pretvorila u posao, točnije, projekt naziva 'Najfiniji kolači'. Njezine kolače, ali i pokoji slani zalogaj ili kruh, hvale svi kojima se sviđa 'domaći štih' s diskretnim suvremenim zaokretom u neočekivanom smjeru.