NIJE LAKO

Anja Šovagović i Dragan Despot: 'Protiv elementa kao što je potres ne možeš ništa. Čitav život je u našem domu, a sve je otišlo u 10 sekundi'

10.04.2020 u 10:30

Bionic
Reading

U potresu koji je nedavno prestrašio Zagreb, stradali su domovi brojnih, a pogotovo onih u strogom centru grada. Jedni od nesretnih slučajeva su i glumac Dragan Despot i glumica Anja Šovagović Despot koji su sada pustili novinare u svoj dom kojem prijeti urušavanje

Odmah nakon potresa koji je šokirao Zagrepčane, naša umjetnica Anja Šovagović Despot pokazala je na svom Instagram profilu oštećenja u svom domu kao i na cijeloj zgradi u kojoj živi s obitelji dugi niz godina. Slavna umjetnička obitelj sada je sve pokazala i novinarima Jutarnjeg lista, a glumac Dragan Despot kazao je kako bi uskoro mogli ostati bez svega što su stvarali godinama.

‘Statičar nam je rekao da će se, dođe li do novog potresa, ovaj dio stubišta u potpunosti srušiti, a dio gdje je stan trebao bi ostati čitav, ali u zraku. Zato sad treba uzeti stvari, dok se još možemo uspeti stepenicama’, objasnio je Despot koji je odmah nakon potresa sa suprugom Anjom, kćeri Anom i sinom Josipom preselio u stan prijatelja, Jerka i Đanke Rošin.

Najveći problem u mogućoj sanaciji njegove zgrade, ističe Despot, stvara sama lokacija. Zgrada je smještena u unutrašnjem dvorištu jedne donjogradske ulice, zbog čega je pristup vatrogasnim vozilima ondje onemogućen.

Zbog toga alpinisti i dežurni statičari danima ručno miču moguće prijetnje, skidaju cigle i fiksiraju dimnjake koji prijete od urušavanja.

‘Uložili smo u ovaj stan sve svoje filmove, nagrade, uloge. Čitav život je u našem domu, a sve je otišlo u 10 sekundi. Kazališnim rječnikom, dogodio nam se deus ex machina, svemirska sila protiv koje ne možeš ništa. Ti možeš reagirati na koronavirus, ostati doma, ali protiv elementa kao što je potres ne možeš ništa’, rekao je glumac.

Objasnio je i kako svi stanari zgrade intenzivno rade na pronalaženju rješenja za spas svojih domova. Proces saniranja štete ovdje izgleda kao vrlo kompleksan, gotovo nemoguć pothvat. Tko će ga i kada provesti, zasad nije poznato, a Despot pojašnjava kako s predstavnikom stanara tek moraju pronaći tvrtku koja bi s time mogla ući ukoštac.

Također je kazao kako je potres godinama njegov jedini strah, koji je sada u njemu izazvao grozne osjećaje. Ne može se posvetiti glumi, karijeri, poslu, nema krov nad glavom.