LEGO SE OGRAĐUJE

Animiranim filmom 'Bio jednom virus' Kina ismijava američki odgovor na pandemiju

03.05.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Kina je objavila kratki animirani film pod naslovom 'Bio jednom virus' u kojemu ismijava američki odgovor na novi koronavirus, koristeći likove sastavljene od lego kockica koje predstavljaju dvije zemlje

Washington i Peking vode rat riječima zbog podrijetla bolesti koja se pojavila u kineskome gradu Wuhanu i prerasla je u globalnu pandemiju. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je uvjeren u to da koronavirus može potjecati iz kineskoga virološkog laboratorija, no odbio je iznijeti dokaze.

U kratkom i duhovitom animiranom filmu objavljenom na internetskoj stranici službene kineske novinske agencije Xinhua, sve počinje otvaranjem crvenog zastora nakon čega se pojavljuju dvije figurice od lego kockica: ratnik od terakote sa zaštitnom maskom i Kip slobode.

'Otkrili smo novi virus', kaže kineski ratnik.

'Pa što?', odgovara mu američki Kip slobode, 'To je samo gripa'.

Dok ratnik objavljuje upozorenja o virusu i nabraja prekretnice u kineskoj epidemiji, Kip slobode odgovara odjecima s Trumpovih konferencija za novinare na kojima je smanjivao težinu bolesti.

'Slušate li vi same sebe?', pita ratnik, a Kip slobode se počne crvenjeti pa se priključi na infuziju.

'Uvijek smo u pravu, pa čak i kad proturječimo sami sebi', odgovara Kip.

'Bio jednom virus' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'E to volim kod vas Amerikanaca, što ste dosljedni', kaže mu ratnik.

SAD i druge zemlje optužuju Kinu da je obmanjivala svijet u pogledu težine epidemije i sve su glasniji pozivi na pokretanje međunarodne istrage o podrijetlu virusa.

U intervjuu za Reuters Trump je rekao da vjeruje da je kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa dokaz da će "učiniti sve što mogu kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima u studenome.

Ured za javnost tvrtke Lego objavio je izjavu u subotu u kojoj poručuje: 'Nismo ni na koji način sudjelovali u stvaranju animiranog filma'.