GLAVNI OKIDAČ

Angela Merkel, u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti, progovorila o svojim zdravstvenim problemima: 'S time ću morati naučiti živjeti'

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 08.06.2022 14:16
  • Objavljeno 08.06.2022 u 13:23
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Prvi put, šest mjeseci nakon odlaska s vlasti, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu je otvoreno progovorila o okidačima koji su joj uzrokovali tremor

Kako donosi njemački Bunte, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel napokon je progovorila o svojim zdravstvenim problemima, točnije drhtavici, koju, između ostalog, pripisuje reakciji na smrt majke. Kako je priznala, u to vrijeme bila je iznimno iscrpljena, a smrt majke pogodila ju je više nego što je bila svjesna toga. Njezina majka umrla je u travnju 2019., a Merkel je sada popričala o tome s novinarom Alexanderom Osangom.

Kako je rekla, 2019. bila joj je iznimno teška, a sve se odvilo u samo tri tjedna. No ona je sve uvjeravala da se njezini kolege uzaludno brinu za nju, govoreći kako je sposobna nastaviti obavljati posao kancelarke.

'Očito to još uvijek nije gotovo, no postoji napredak, a ja ću s time, barem za sada, morati naučiti živjeti. Vjerujem da će jednog dana sve to nestati, baš kao što je došlo, no još nije došlo to vrijeme', izjavila je Merkel, a tijekom svog mandata doživjela je četiri tremora u javnosti.

Prvi se dogodio 2017. u Meksiko Cityju na prijemu kod tadašnjeg predsjednika Enrique Pene Nieta. Njezine noge tada su se vidljivo tresle dok je svirala nacionalna himna, a trebalo joj je nekoliko trenutaka da se smiri i da prošeće kroz špalir postavljen u njezinu čast.

  • +1

Angela Merkel

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

U to vrijeme kao razlog ponuđeno je objašnjenje da je kancelarka popila premalo vode pa je dehidrirala. Taj isti razlog naveden je i tijekom tremora kada se susrela s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, opravdavajući se velikim vrućinama u sredini lipnja, a samo devet dana kasnije ponovno se tresla tijekom predstavljanja nove ministrice pravosuđa Christine Lambrecht.

Inače, tremor, prema MSD priručniku dijagnostike i terapije, obilježavaju ritmični, izmjenični ili oscilirajući pokreti, a može se odnositi na pojačavanje pokreta, primarni poremećaj ili simptom oštećenja malog mozga ili pak Parkinsonove bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!