NOVI SERIJALI

Anarhija stiže na Hrvatsku televiziju

06.09.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Od novih serija u programu Hrvatske televizije vrijedi istaknuti novi hit HBO-a na tragu 'Sopranosa' - 'Sinovi Anarhije', o životu motociklističke bande s one strane zakona, te još jednog višestrukog dobitnika Emmyja – seriju 'Glee'

Osim proslavljenog serijala Momci s Madisona, serije koja već tri godine zaredom osvaja Emmyja za najbolju dramsku seriju, u novoj jesenjoj shemi Hrvatske televizije pronaći će se ponešto za svačiji ukus.

Popodnevni termini HTV 2 rezervirani su za serijale Hitna služba, 14. sezonu najpopularnije i najuspješnije liječničke serije u Americi i na svijetu, koja je proslavila i našeg Gorana Višnjića,  Zvjezdane staze i Battlestar Galactica, kultne znanstveno-fantastične serije. Zatim je tu i serijal Veronica Mars koji je postao instant hit. Istoimeni glavni lik, koji tumači Kristen Bell ('Zaboravljajući Sarah Marshall', 'Tračerica'), mlada je djevojka koja je upravo započela sa studijem i koja će početi s amaterskim detektivskim radom nakon što netko ubije njezinu najbolju prijateljicu.

'CSI Las Vegas'

U večernji terminima na drugom programu HTV-a od ponedjeljka do četvrtka prate sedmu sezonu serije 24 (22.35 sati) o doživljajima tajnog agenta Jacka Bauera i njegovoj (jedno)dnevnoj borbi s terorizmom.
U zadnjih deset godina jedna serija, odnosno njena franšiza, zavladala je tržištima i listama gledanosti - CSI, a HTV 2 donosi devetu sezonu CSI Las Vegas (21.55 sati, utorkom) o odjelu koji donosi i šokantnu promjenu u vrhu CSI hijerarhije i prinovu u liku ni manje ni više nego Lawrencea Fishburnea. Osim novih epizoda iz Las Vegasa, pratit ćemo i zločine s kojima se susreću njihove kolege iz CSI Miamija.

Za kraj tjedna pripremljeni su najintrigantniji naslovi: Pravi igrači ('Hot Shots') (petkom u ponoć). Nadalje, nastavlja se s emitiranjem serije o životu i događanjima iza kulisa snimanja popularnog showa Studio 60 na Sunset Stripu (od ponedjeljka do četvrtka, 00.30).

Naposljetku, dvije najveće premijere televizijske sezone ostavljene su za subotnje večeri.

U svakom desetljeću pojavi se po jedna do dvije serije koje obilježe jedno televizijsko razdoblje. Drugu polovicu 2000-ih obilježili su Momci s Madisona (subotom u 21.50), serija koja govori o Americi 60-ih, o prvim koracima marketinških manipulacija, ali nadasve o nestanku jednog i nastanku drugog društva, o promjenama od suzdržanih 60-ih prema buntu i emancipaciji novog vremena.

Kasni subotnji termin (subota, 23.10) rezerviran je za još jednog višestrukog dobitnika Emmyja, humoristični mjuzikl Glee te seriju Sinovi Anarhije, koja baštini beskompromisnost 'Sopranosa' i žestinu 'Deadwooda'. Oni su motociklistička banda nastala na temeljima buntovnosti 60-ih, ali i koja je zapela u preprodaji oružja, a glavni je lik sin osnivača kluba koji pokušava pomiriti vjernost prijateljima s osjećajem za ispravno.

Što se humorističnih serijala tiče, ponedjeljkom u večernjem terminu pratit ćemo avanture amoralnog pisca Davida Duchovnyja u Kalifornikaciji (HTV 2 ponedjeljkom, 23 sata) te nove sezone popularnih serija Zovem se Earl, Moja obitelj, 2,5 muškarca

Na programu RTL televizije s jeseni se vraćaju Kućanice u svojoj šestoj sezoni, Kosti u petoj sezoni, Zaboravljeni slučaj i izvrsna Lilly Rush u sedmoj sezoni, nezaobilazna CSI franšiza u šestoj sezoni, Put osvete te Uvod u anatomiju. Također stiže i nova serija 1001 noć, koja je drukčija od svega što su gledatelji dosad vidjeli. Ova dramska serija u turskoj produkciji počinje osvajati srca gledatelja te se nastavlja prikazivati svih 180 epizoda.

Heroji
Nova TV predstavlja serijal Živa meta, o tajnom najamnom agentu koji preuzima različite identitete, katkada doslovno postajući ljudska meta umjesto svojih klijenata, i Heroje. Treća sezona hit serije vraća na male ekrane obične ljude nadnaravnih sposobnosti. Serija je 2009. osvojila nagradu Emmy u kategoriji specijalnih vizualnih efekata, a 2007. godine dvaput je nominirana za Zlatni globus.

Vjerovali ili ne (Ripley’s belive it or not)
, dokumentarna serija bazirana na putovanjima i otkrićima osebujnog crtača, izvođača i amaterskog antropologa Roberta LeRoya Ripleyja. Ovaj televizijski format svoju je premijeru imao davne 1949. godine, a njegove inačice su osvojile gledatelje i obožavatelje diljem svijeta.

Tu su i humoristična serije Brza blagajna i Televizijska posla u kojoj glume Tina Fey, Alec Baldwin, Tracy Morgan, Jane Krakowski, Jack McBrayer. Serija je osvojila ukupno devet Emmyja i 19 nominacija (2007. i 2008); Tina Fey i Alec Baldwin osvojili su Zlatni globus za najbolje uloge 2007. i 2008. godine te brojne druge vrijedne nagrade i nominacije.

Serija Frikovi donosi nove nastavke o neobičnom detektivu Shawnu koji zahvaljujući svom partneru Gusu rješava i najsloženije slučajeve. Treća sezona donosi nove zanimljive slučajeve koje će ovi jedinstveni privatni detektivi uspješno razriješiti, na neprestano čuđenje ostalih kolega istražitelja. Glumac James Roday za ulogu u ovoj seriji nominiran je za nagrade Imagen, ALMA i Satellite, a ove godine serija 'Frikovi' nominirana je za nagradu Emmy u kategoriji najbolje glazbe u seriji.